Με απόλυτη επιτυχία τηρείται η απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση στην Αυστρία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Με απόλυτη επιτυχία τηρείται η απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση στην Αυστρία

Συνολικά 5.205 έλεγχοι διενεργήθηκαν έως σήμερα στη Βιέννη, μέσα στους δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του ομοσπονδιακού νόμου στην Αυστρία για την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση,
Συνολικά 5.205 έλεγχοι διενεργήθηκαν έως σήμερα στη Βιέννη, μέσα στους δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του ομοσπονδιακού νόμου στην Αυστρία για την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση, την 1η Νοεμβρίου 2019, και μόνον σε 83 περιπτώσεις υποβλήθηκαν μηνύσεις.

Αυτές οι 83 περιπτώσεις αντιπροσωπεύουν ποσοστό 1,6% στο σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις εστίασης στην αυστριακή πρωτεύουσα, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Αγορανομίας Βιέννης, γεγονός που σημαίνει ότι η απαγόρευση τηρείται σε ποσοστό πάνω από 98%.
Δύο μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις από τους περίπου 10.000 επιχειρηματίες εστίασης στη Βιέννη, με τον εκπρόσωπο του κλάδου στον Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας Πέτερ Ντόμπτσακ να κάνει λόγο σε σημερινές δηλώσεις του για «ολόκληρη σειρά αντιδράσεων από τη γαστρονομία».
Ο ίδιος επισημαίνει πως υπάρχουν πολλά «παράπονα» από μικρές καφετέριες και καταστήματα εστίασης στα προάστια, ενώ ο «τζίρος» σε μεγάλες ντισκοτέκ και μπαρ στη Βιέννη φαίνεται να έχει μειωθεί κατά 15-20%.
Ο ομοσπονδιακός νόμος για την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση στην Αυστρία, τον οποίο είχαν υπερψηφίσει στις 2 Ιουλίου τέσσερα από τα πέντε κόμματα της προσφάτως απελθούσας προηγούμενης Βουλής, έπειτα από πολυετείς συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, τέθηκε οριστικά και αμετάκλητα σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου προς την1η Νοεμβρίου.
Η Αυστρία ήταν μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που απαγόρευσε το κάπνισμα στους χώρους εστίασης. Η αυτοκράτειρα Μαρία-Θηρεσία είχε εγκαθιδρύσει ένα μονοπώλιο καπνού το 1764, το οποίο «έσπασε» πλήρως μόλις το 2001, όταν η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε την έως τότε κρατική επιχείρηση καπνού, την Austria Tabak.
Με την ευκαιρία της έναρξης της ισχύος της απαγόρευσης την 1η Νοεμβρίου, πολλά μπαρ της Βιέννης είχαν οργανώσει βραδιές του «τελευταίου τσιγάρου», μερικά μάλιστα προσέφεραν δωρεάν στους πελάτες όσα τσιγάρα ήθελαν να καπνίσουν.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων