Ρυθμίσεις για τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών με τον νέο ΚΟΚ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ρυθμίσεις για τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών με τον νέο ΚΟΚ

Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να μπει ένα τέλος στο να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει με το ηλεκτρικό πατίνι.
Σειρά ρυθμίσεων για τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών προτείνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να υπάρξουν κάποιοι βασικοί κανόνες που θα σχετίζονται με τα μέτρα ασφαλείας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τους.


Τα ηλεκτρικά πατίνια από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Ελλάδας αυτομάτως απέκτησαν πολλούς φίλους και πολλούς εχθρούς και γι αυτό πλέον στον νέο ΚΟΚ θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.


Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να μπει ένα τέλος στο να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει με το ηλεκτρικό πατίνι. Εξάλλου έχουν γίνει συνήθεια οι εικόνες κάποιοι να κινούνται ανάποδα στους δρόμους, άλλοι στα πεζοδρόμια και άλλοι σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Στις νέες διατάξεις του ΚΟΚ θα γίνεται κατηγοριοποίηση των ηλεκτρικών πατινιών βάσει της ταχύτητας. Δηλαδή:


  • όσα ηλεκτρικά πατίνια αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 6 χιλιόμετρα την ώρα θα αντιμετωπίζονται ως πεζοί
  • όσα αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 25 χλμ./ώρα θα υπάγονται στην κατηγορία των μηχανοκίνητων ποδηλάτων
  • όσα τρέχουν από 25 χιλιόμετρα την ώρα και άνω, θα υπόκεινται σε πολύ αυστηρότερο πλαίσιο

Όπως έχει τονίσει και από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, η νομοθετική παρέμβαση θα αναφέρεται:
      * Στα τεχνικά χαρακτηριστικά των οχημάτων αυτών
      * Στη δυνατότητα εξακρίβωσης τους, τους χώρους και τις οδούς της χρήσης τους
      * Τυχόν επιπλέον απαιτήσεις για τη χρήση τους
            "Επιπλέον, θα υπάρξει σύνταξη και εισήγηση κανονιστικού πλαισίου που αφορά και την εποπτεία της αγοράς των οχημάτων αυτών και των εξαρτημάτων, διότι δεν αναφερόμαστε μόνο στο θέμα της μετακίνησης. Πρέπει να δούμε την αγορά, τα πρότυπα και τα εξαρτήματα, όπως επίσης και τυχόν διαδικασία ανάπτυξης διαδικασιών που σχετίζονται με την ασφάλεια των προϊόντων αυτών" είχε πει ο υφυπουργός.
      Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων: Επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθούν οι κανόνες για την ασφαλή ενσωμάτωση τους στην κυκλοφορία
      Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Παπαντωνίου διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ανέφερε ότι τα ηλεκτρικά πατίνια αποτελούν την πλέον πρόσφατη τάση στις αστικές μετακινήσεις μικρών αποστάσεων, λειτουργούν συμπληρωματικά προς τα λοιπά μέσα είναι εν γένει περιβαλλοντικά φιλικά, αξιοποιούν δε σύγχρονες τεχνολογίες και μέσα χαμηλού κόστους. "Επομένως", πρόσθεσε, "αποτελούν ένα μέσο μεταφοράς φιλικό προς το περιβάλλον, που έχει τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι σύγχρονες βιώσιμες πόλεις, αλλά και οι πολίτες και δεν θα το χαρακτήριζα ως «μόδα», αλλά ως ένα νέο μέσο μετακίνησης εντός των πόλεων".
            Σημείωσε, ωστόσο, πως οι ελληνικές πόλεις δεν ήταν έτοιμες να υποδεχτούν το κύμα αυτό της μικροκινητικότητας που εμφανίστηκε τόσο ξαφνικά (όπως αντίστοιχα δεν ήταν και δεν είναι έτοιμες ούτε οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές), τονίζοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθούν, το συντομότερο δυνατόν, οι κανόνες και το απαραίτητο πλαίσιο για την ασφαλή ενσωμάτωση τους στην κυκλοφορία.
            Σε ερώτημα, αν η μικρο-κινητικότητα είναι το μέλλον της μετακίνησης στις σύγχρονες πόλεις, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ "η μικροκινητικότητα θέτει νέα δεδομένα στις ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις με χαρακτηριστικά τα οποία αναζητά κάθε πόλη (φιλικά προς το περιβάλλον, μικρά σε μέγεθος, αθόρυβα, τεχνολογικά εξελιγμένα κτλ). Ωστόσο για να αποτελέσουν το μέλλον των μετακινήσεων στα κέντρα των πόλεων είναι σημαντικό να εξεταστούν και αναλυθούν τα ό,ποια προβλήματα εμφανίζονται, τα οποία στη συνέχεια θα αντιμετωπιστούν και επιλυθούν με ορθολογικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο".

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων