Ολοκληρώθηκε επιτέλους η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ολοκληρώθηκε επιτέλους η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C.

Σήμερα 11 Φεβρουαρίου το Υπουργεί Υγείας μας ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr

Έχουμε αρκετές φορές αναφερθεί στην μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε με την διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων για την Ηπατίτιδα C. Ολιγωρία, καθυστέρηση ορισμού της Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και στην συνέχεια αντικατάσταση μελών της επιτροπής λόγο ασυμβίβαστου, από τον Αύγουστο 2018 που έληξε η συμφωνία διαπραγμάτευσης, ο ΕΟΠΥΥ ζημιώθηκε πάνω από 100.000.000 ευρώ. 
Σήμερα 11 Φεβρουαρίου το Υπουργεί Υγείας μας ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C. Αυτό συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό όφελος για τη χώρα, καθώς επιτεύχθηκε σημαντική μείωση στις τιμές των φαρμάκων, σε σχέση με τις τιμές οι οποίες είχαν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που διεξήγαγε η προηγούμενη Επιτροπή.
Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης αναδιοργάνωσε τη διαδικασία, θέτοντάς τη σε νέες βάσεις και την επανεκκίνησε για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C.
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, συμφωνήθηκε επίσης η αναδρομική ισχύς της εν λόγω συμφωνίας, προκειμένου να διασφαλιστούν σημαντικότατες εκπτώσεις, πέραν των προκαθορισμένων, clawback και rebate και η μείωση του κόστους για το 2ο εξάμηνο του 2019.
Ευχόμαστε να κινηθεί αρκετά πιο γρήγορα η Επιτροπή και για άλλα ακριβά φάρμακα που ζημιώνουν τον ΕΟΠΥΥ με πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα. 

Οπως έχει προαναγγείλει το Υπουργείο ακολουθούν, προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας αποτελεί η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων στις κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν:

  • Ανοσοθεραπείες
  • Ψωρίαση κατά πλάκας
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Πολλαπλό μυέλωμα
  • Κυστική ίνωση
  • Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία
  • Προηγμένες κυτταρικές θεραπείες (CARTs)
Το κράτος έχει μια πολύ σημαντική ευκαιρία να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς η τιμή αποζημίωσης είναι υψηλή και όχι η μειωμένη τιμή που θα προέκυπτε μετά από διαπραγμάτευση πολιτείας και φαρμακευτικών εταιριών.
Επιβάλλεται λόγω της κατάστασης να κινηθούν όλα πολύ γρήγορα.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων