Ασφαλή χορήγηση αναλωσίμων υλικών διαβήτη και στους ανασφάλιστους, ζητά ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ασφαλή χορήγηση αναλωσίμων υλικών διαβήτη και στους ανασφάλιστους, ζητά ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας

Κραυγή απελπισίας από τους ανασφάλιστους διαβητικούς : Ζητούνται μέτρα για την ασφαλή χορήγηση αναλωσίμων υλικών διαβήτη


Ο  Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας κοινοποιούμενη στον ΕΟΔΥ ως  αρμόδιο οργανισμό για την προστασία της ελληνικής κοινωνίας από την επέλαση της πανδημίας με θέμα «Κραυγή απελπισίας από τους ανασφάλιστους διαβητικούς : Ζητούνται μέτρα για την ασφαλή χορήγηση αναλωσίμων υλικών διαβήτη», διαμαρτυρόμενος για την απουσία προστατευτικών μέτρων για τα ανασφάλιστα άτομα με διαβήτη, αφού  αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί στο μέτρο της άυλης συνταγογράφησης. Αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν αλλάζει στην πρότερη διαδικασία συνταγογράφησης των αναλωσίμων τους από τα διαβητολογικά ιατρεία των νοσοκομείων και την παραλαβή τους  είτε πρόκειται για ταινίες μέτρησης σακχάρου, βελόνες, σκαρφιστήρες, είτε για αναλώσιμα υλικά συνεχούς έγχυσης αντλίας.
Η απουσία της λήψης προστατευτικών μέτρων για τα ανασφάλιστα άτομα με διαβήτη ανάλογων με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τους ασφαλισμένους δείχνει ότι υπάρχουν, ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την υγεία όλων, ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων.
Ο ανασφάλιστος διαβητικός, που μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να προμηθεύεται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων αναλώσιμα υλικά δεύτερης ποιότητας με κίνδυνο απορρύθμισης του διαβήτη του καλείται τώρα να έρχεται σε επαφή με τους χώρους των νοσοκομείων εκεί δηλαδή που βρίσκει πρόσφορο έδαφος να εισχωρήσει ο νέος φονικός ιός.

Ας ελπίσουμε ότι η φωνή των εκπροσώπων της διαβητικής κοινότητας και των ιδίων των πασχόντων από διαβήτη θα εισακουστεί και δεν θα ζήσουμε τις τραγελαφικές καταστάσεις που έχουμε ζήσει τις τελευταίες εβδομάδες με την έκδοση νομοθετικών πράξεων και εγκυκλίων, στις  οποίες οι αρμόδιοι επιμένουν να θέτουν ως προϋπόθεση για τις άδειες ειδικού σκοπού τον αδόκιμο και αντιεπιστημονικό όρο «αρρύθμιστος διαβήτης».

Το κείμενο της επιστολής που κατατέθηκε εχθές στον Υπουργό Υγείας και στους αρμοδίους δημοσίους φορείς έχει ως εξής:

 «Κύριε Υπουργέ,
 Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας (ΣΥΔΑ) παρακολουθεί με αγωνία, τις εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού,  που πλήττει  όλο και περισσότερα τμήματα του πληθυσμού και πολύ πιο έντονα τις ευπαθείς ομάδες, μέρος των οποίων είναι και τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, εργαζόμενοι ,άνεργοι και ανασφάλιστοι.

Με την αναστάτωση που έχει επιφέρει η επιδημία στις δομές υγείας (φαρμακεία κλπ) έχει διαταραχτεί η παροχή των φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών προς τους άνεργους και ανασφάλιστους ενδιαφερομένους, προκαλώντας τα ανάλογα συναισθήματα αγωνίας και απελπισίας!

Σαν ΣΥΔΑ, καταθέτουμε την αγωνία μας  και σας μεταφέρουμε την αναστάτωση των ανασφάλιστων μελών του, οι οποίοι προμηθεύονται τα αναλώσιμα υλικά για τον διαβήτη τους, όπως: μετρητές  σακχάρου,  ταινίες μέτρησης των επιπέδων γλυκόζης, βελόνες, σκαρφιστήρες από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Οι ανασφάλιστοι διαβητικοί σε ότι αφορά τη συνταγογράφηση και χορήγηση των αναλωσίμων υλικών τους, συμπεριλαμβανομένων και των αναλωσίμων υλικών αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης (καθετήρες, ρεζερβουάρ, αισθητήρες)  δεν έχουν ενταχθεί στο μέτρο της άυλης συνταγογράφησης για να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους προς το νοσοκομείο.  Οι ανασφάλιστοι  διαβητικοί, άλλωστε,  των οποίων η χορήγηση των αναλωσίμων τους είναι αναγκαία για τον αυτοέλεγχο και αυτορρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους, τους οδηγεί σε απόγνωση και βρίσκονται σε δεινή θέση όχι μόνο τώρα αλλά όλα αυτά τα χρόνια που αναγκάζονταν να προμηθεύονται χαμηλής ποιότητας αναλώσιμα υλικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, τα οποία είναι γνωστό ότι  δεν εγγυώνται σωστές ρυθμίσεις επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους.
Κύριε Υπουργέ,
Απαιτούμε τώρα να δοθεί λύση για να σταματήσουν οι λογικές των ασθενών δύο ταχυτήτων.
Ζητούμε να λάβετε τα  κατάλληλα μέτρα, έστω και τώρα, εντάσσοντας στο σύστημα άυλης συνταγογράφησης τους ανασφάλιστους διαβητικούς και τη χορήγηση των αναλωσίμων τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.  Λάβετε τώρα τα αναγκαία μέτρα για να απλοποιήσετε τις διαδικασίες παραλαβής των αναλωσίμων υλικών για των διαβήτη από τους πάσχοντες.
Σε διαφορετική περίπτωση τους εκθέτετε ανεπανόρθωτα είτε στον κίνδυνο μόλυνσης του  φονικού ιού είτε στον κίνδυνο των επιπλοκών, αφού περάσει η χώρα τούτη την κρίσιμη περίοδο.
Ο ΣΥΔΑ ενώνεται  και υψώνει φωνή διαμαρτυρίας με όλους τους εκπροσώπους της κοινότητας των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη της ελληνικής κοινωνίας και καλεί  το Υπ. Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και κάθε εμπλεκόμενο αρμόδιο να αναλογιστούν  τις ευθύνες τους και με στοχευμένες παρεμβάσεις να δώσουν την οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό.
Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για να αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα της χορήγησης αναλωσίμων υλικών προς τους ανασφάλιστους διαβητικούς, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που ζούμε σήμερα αλλά και την δικαιωματική αρχή για  ισότιμη πρόσβαση των ανασφαλίστων διαβητικών στο σύστημα υγειονομικών παροχών.
Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας
Συμέλα Παπαδοπούλου       Δημήτρης Τσικνιάς»

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων