Τα 12 τρόφιμα πρωταθλητές σε φυτοφάρμακα και τα 15 πιο «καθαρά». Πώς να μειώσετε την έκθεση σε φυτοφάρμακα; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα 12 τρόφιμα πρωταθλητές σε φυτοφάρμακα και τα 15 πιο «καθαρά». Πώς να μειώσετε την έκθεση σε φυτοφάρμακα;

Κάθε χρόνο η οργάνωση Environmental Working Group καταρτίζει τη λίστα Dirty Dozen, με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά της κάθε χρονιάς, καθώς και τα πιο καθαρά από φυτοφάρμακα.
επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Κάθε χρόνο η οργάνωση Environmental Working Group καταρτίζει τη λίστα Dirty Dozen, με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά της κάθε χρονιάς, καθώς και τα πιο καθαρά από φυτοφάρμακα.
Mην σταματήσετε να τρώτε αυτά τα τρόφιμα, τα οποία είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που απαιτούνται για την καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών. «Εάν τα τρόφιμα που σας αρέσουν βρίσκονται στη λίστα 'Dirty Dozen', συνιστούμε να αγοράσετε βιολογικές ποικιλίες εφόσον μπορείτε καθώς είναι ακριβότερες», δήλωσε στο CNN ο Αλέξης Τάμκιν, τοξικολόγος στο EWG με εμπειρία σε τοξικές χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα. Πρόσθεσε ότι αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι επιλέγουν τα βιολογικά τρόφιμα καθώς είναι εμφανές ότι οι συγκεντρώσεις και οι μετρήσεις των φυτοφαρμάκων μειώνονται πολύ γρήγορα στον οργανισμό τους.»
Σχεδόν το 70% των φρούτων και λαχανικών στον κατάλογο δεν είχαν ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ενώ λίγο λιγότερο από το 5% είχε υπολείμματα δύο ή περισσότερων φυτοφαρμάκων, ανέφερε η έκθεση. Τα αβοκάντο είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων μεταξύ των 46 τροφίμων που εξετάστηκαν, ακολουθούμενα από το καλαμπόκι ,τον ανανά, τα κρεμμύδια και την παπάγια.

Ποια είναι λοιπόν τα προϊόντα βρέθηκαν φέτος στην κορυφή της λίστας ως πιο μολυσμένα;

Τα 12 τρόφιμα – «πρωταθλητές» σε φυτοφάρμακα

Φράουλες
Σπανάκι
Λάχανο
Νεκταρίνια
Μήλα
Σταφύλια
Ροδάκινα
Κεράσια
Αχλάδια
Ντομάτες
Σέλερι
Πατάτες
Σημειώνεται, ότι η λίστα καταρτίζεται μετά από ανάλυση δεδομένων από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Στόχος τους δεν είναι να αποθαρρύνουν πλήρως τους καταναλωτές από την αγορά των συγκεκριμένων τροφίμων, απλά να τους ενθαρρύνουν να επιλέγουν τα βιολογικά προϊόντα.

Τα 15 «καθαρά» τρόφιμα

Αβοκάντο
Καλαμπόκι
Ανανάς
Κρεμμύδια
Παπάγια
Αρακάς (κατεψυγμένος)
Μελιτζάνες
Σπαράγγια
Κουνουπίδια
Πεπόνια (ποκιλία cantaloupes)
Μπρόκολα
Μανιτάρια
Λάχανα
Πεπόνια (ποικιλία honeydew)
Ακτινίδια

Πώς μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή σας σε φυτοφάρμακα; 

Εκτός από την επιλογή της βιολογικής διατροφής μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω: Ξεπλύνετε καλά τα λαχανικά και τα φρούτα. Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι ή απορρυπαντικά καθώς το νερό είναι η καλύτερη επιλογή. «Το σαπούνι και τα οικιακά καθαριστικά μπορούν να απορροφηθούν από τα φρούτα και τα λαχανικά, παρά το σχολαστικό ξέπλυμα και να προκαλέσουν ναυτία», λέει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). 
 Επιλέξτε να ψωνίζετε απευθείας από παραγωγούς: 
Τα προϊόντα που αγοράζονται απευθείας από τοπικούς παραγωγούς μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης σε φυτοφάρμακα, αναφέρουν ειδικοί. 
 Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά εποχής: 
Οι τιμές μειώνονται όταν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι στην εποχή τους και βρίσκονται σε αφθονία. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να αγοράσετε βιολογικά τρόφιμα και στη συνέχεια να τα καταψύξτε για μελλοντική χρήση.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων