Έρχονται κεφάλαια κίνησης 3 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα-"διάδοχο" του SURE | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έρχονται κεφάλαια κίνησης 3 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα-"διάδοχο" του SURE

Το πρώτο πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικού κόστους από την ΕΕ κατατέθηκε στη Βουλή για να ενεργοποιηθεί από τα μέσα Ιουνίου και να λάβει χρήματα από τις Βρυξέλλες από τον Ιούλιο και μετά.
Το πρώτο πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικού κόστους από την ΕΕ κατατέθηκε στη Βουλή για να ενεργοποιηθεί από τα μέσα Ιουνίου και να λάβει χρήματα από τις Βρυξέλλες από τον Ιούλιο και μετά.  Ωστόσο, ο "διάδοχός" του ετοιμάζεται  στις Βρυξέλλες, δίνοντας τη δυνατότητα ανάλογες δράσεις να παραταθούν χρονικά ή να επεκταθούν σε πιο πολλές ομάδες εργαζομένων, αλλά και αυτοαπασχολούμενων, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Tο REACΤ-EU ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες ως μέρος του "πακέτου" των 32 δισ. ευρώ κονδυλίων που δικαιούται η Ελλάδα μέσα από το σχέδιο ανάκαμψης. Η "ιδιαιτερότητά" του είναι πως σχεδιάζεται με στόχο να τεθεί από φέτος σε εφαρμογή, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα μέσα στήριξης που αφορούν την περίοδο από το 2021 και μετά.
Το REACΤ-EU είναι μεγαλύτερο από το SURE, αλλά και ευρύτερο. Θα παράσχει (όταν εγκριθεί πολιτικά) και κεφάλαια κίνησης πέρα από επιδότηση εργοδοτικού κόστους. Αλλά και κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις. Δηλαδή καλύπτει δράσεις τύπου αποζημιώσεων 530 ευρώ αλλά και δανείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Έχει ύψος (με βάση τις πρόχειρες πρώτες μετρήσεις ελληνικών υπηρεσιών) περί τα 3 δισ. ευρώ (επί συνόλου 55 δισ. ευρώ ανά την ΕΕ από το πακέτο των 32 δισ. ευρώ).
Ο εν λόγω "διάδοχος" του SURE θα καλύψει δαπάνες των κρατικών ταμείων -και αναδρομικά- που έγιναν λόγω της πανδημίας. Πιθανόν δαπάνες που έγιναν από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο.
Το μεγάλο "αγκάθι" βέβαια στο SURE, που πολιτικά εγκρίθηκε στις 9/4, είναι η καθυστέρηση στην ενεργοποίησή του ανά την ΕΕ. Η οποία θα προκαλέσει ταμειακά ζητήματα, αφού το κράτος θα αρχίσει πλέον να πληρώνει επιχειρήσεις. Το θετικό όμως είναι πως μέρος του κόστους των παρεμβάσεων στήριξης θα καλυφθεί.

Το νέο πρόγραμμα

Αυτό ισχύει και για το πρόγραμμα-"διάδοχό" του. Η νέα πρωτοβουλία REACT-ΕU αποσκοπεί στην αύξηση της στήριξης προς τα κράτη-μέλη, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ των μέτρων πρώτης απόκρισης και της μεσομακροπρόθεσμης ανάκαμψης, αναφέρει η Κομισιόν.
Η κατανομή θα γίνει το 2020, το 2021 και το 2022. Το ποσό όμως που αναλογεί για το 2020 θα είναι μικρό: 5 δισ. ευρώ ανά την ΕΕ ή περί τα 300 εκατ. στην Ελλάδα, αν προλάβει να εγκριθεί εγκαίρως το πακέτο παρεμβάσεων της ΕΕ. Ουσιαστικά θα προσθέσει επιπλέον πόρους στα υπάρχοντα προγράμματα της πολιτικής για τη συνοχή (ΕΣΠΑ).

Και κονδύλια για αυτοαπασχολούμενους

Θα δρομολογηθούν επενδύσεις για τη στήριξη της διατήρησης θέσεων εργασίας, μεταξύ άλλων μέσω συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και μέτρων στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους. Τα κονδύλια θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας και μέτρων για την απασχόληση των νέων, για την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και στήριξης για επενδύσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η στήριξη αυτή θα είναι διαθέσιμη ανεξαρτήτως οικονομικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων του τουρισμού και του πολιτισμού, που έχουν πληγεί βαριά. Η πρόσθετη στήριξη θα χρησιμοποιηθεί επίσης για επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την ψηφιακή μετάβαση, σε ενίσχυση των σημαντικών επενδύσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε αυτούς τους τομείς στο πλαίσιο της πολιτικής για τη συνοχή.
Τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν τα ίδια πώς ακριβώς θα διοχετεύσουν τα κονδύλια. Θα μπορούν είτε να κατευθύνουν τα κονδύλια προς μέτρα αποκατάστασης των επιπτώσεων της κρίσης.

Προκαταβολή και 100% κάλυψη

Το 50% των πρόσθετων πόρων θα καταβληθεί στα κράτη-μέλη ως προχρηματοδότηση για την παροχή προκαταβολών στους δικαιούχους. Θα γίνεται και καταβολή ετήσιων προχρηματοδοτήσεων κατά τα επόμενα χρόνια. Το ποσοστό χρηματοδότησης από την ΕΕ μπορεί να φθάσει έως και το 100%.
Αναφέρεται πως "η πρωτοβουλία αυτή θα περιλαμβάνει επενδύσεις για την αποκατάσταση των αγορών εργασίας, μεταξύ άλλων μέσω επιδοτήσεων για την απασχόληση, συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και μέτρων για την απασχόληση των νέων, στήριξης των συστημάτων υγείας, καθώς και παροχής ουσιαστικής στήριξης της ρευστότητας για κεφάλαια κίνησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την ψηφιακή μετάβαση, ως μέρος των μέτρων ανασύνταξης μετά την κρίση, ώστε να ενισχυθούν οι σημαντικές επενδύσεις στους εν λόγω τομείς που ήδη υλοποιούνται και προγραμματίζονται μέσω προγραμμάτων συνοχής. Μέρος των πρόσθετων πόρων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη ατόμων που υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων και υλική στέρηση".
capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων