Σοβαρός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα μάτια, του κοροναϊού. Πώς να προφυλαχθείτε; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σοβαρός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα μάτια, του κοροναϊού. Πώς να προφυλαχθείτε;

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω των ματιών και εμφάνισης συμπτωμάτων από δύο έως και 14 ημέρες μετά την έκθεση, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

medlabnews.gr iatrikanea

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο μετάδοσης του κοροναϊού μέσω των ματιών και εμφάνισης συμπτωμάτων από δύο έως και 14 ημέρες μετά την έκθεση, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των ματιών – όπως και μέσω του στόματος ή της μύτης.
Όταν κάποιος που έχει κοροναϊό βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει, σωματίδια ιού μπορούν να εξαπλωθούν από το στόμα ή τη μύτη του στο πρόσωπό σας. Είναι πιθανό να αναπνεύσετε αυτά τα μικροσκοπικά σταγονίδια από το στόμα ή τη μύτη σας. Τα σταγονίδια μπορούν επίσης να εισέλθουν στο σώμα σας μέσω των ματιών σας. Μπορεί επίσης να μολυνθείτε αγγίζοντας τα μάτια σας αφού αγγίξετε κάτι που έχει τον ιό πάνω τους.
Ίσως ο κοροναϊός να προκαλέσει λοίμωξη στα μάτια (επιπεφυκίτιδα), αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Εάν έχετε κόκκινα μάτια, μην πανικοβληθείτε. Απλώς καλέστε τον οφθαλμίατρό σας για να τον ενημερώσετε και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του.

ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΚΑΙ ΜΑΤΙΑ

1. Μπορεί o κοροναϊός  να μας μολύνει μέσω των ματιών;
Ο κοροναϊός χρησιμοποιεί σαν μέσο εισόδου στον οργανισμό μας τους βλεννογόνους. Τα μάτια μας καλύπτονται από μία μεμβράνη που λέγεται επιπεφυκότας. Ο επιπεφυκότας ανήκει στους βλεννογόνους του σώματος μας. Όταν λοιπόν σταγονίδια από κάποιον που νοσεί έρθουν προς τα μάτια μας ή με τα χέρια μας ακουμπήσουμε μία επιφάνεια μολυσμένη και μετά πιάσουμε τα μάτια μας μπορούμε εύκολα να αρρωστήσουμε. Επομένως τα μάτια μας αποτελούν επικίνδυνο σημείο για να εισέλθει ο ιός και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή


2. Πως μπορώ να προστατέψω τα μάτια μου;
Ο καλύτερος τρόπος είναι η χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών, κατά προτίμηση με πλαϊνή προστασία. Για επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με κόσμο με υψηλή πιθανότητα να νοσεί, ακόμη πιο χρήσιμη είναι η ειδική διάφανη ασπίδα προστασίας όλου του προσώπου.

3. Αν φοράω φακούς επαφής κινδυνεύω;
Όχι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, υπό την προϋπόθεση πως τηρούνται οι όροι καθαριότητας και χρήσης των φακών. Δηλαδή πλένουμε πάντα τα χέρια μας καλά πριν βάλουμε ή βγάλουμε τους φακούς επαφής και φροντίζουμε για την σωστή συντήρησή τους.


4. Να προτιμήσω τα γυαλιά μου όσο διαρκεί η κρίση;
Ο μόνος λόγος να προτιμήσει κάποιος τα γυαλιά του θα ήταν η ευκολία σε σχέση με την επιμελέστερη φροντίδα που απαιτεί η χρήση φακών επαφής. Όμως και τα γυαλιά πρέπει περιστασιακά να απολυμαίνονται και να προσέχουμε να τα πιάνουμε με χέρια πάντα καθαρά.

 

5. Μεταδίδεται με τα δάκρυα ο κοροναϊός;
Μελέτες έχουν δείξει πως στα δάκρυα ασθενών με COVID-19  ανευρίσκεται ο ιός, όμως δεν φαίνεται να είναι σε τέτοια συγκέντρωση που να μεταδίδει τη νόσο.

6. Υπάρχουν συμπτώματα της νόσου που να εκδηλώνονται στα μάτια;
Ένα από αυτά, είναι ο ερεθισμός των ματιών. Αυτή οφείλεται στη επιπεφυκίτιδα που προκαλείται από τον ιό. Επιπεφυκίτιδα ονομάζουμε την φλεγμονή του επιπεφυκότα, της μεμβράνης που καλύπτει την επιφάνεια των ματιών. Χαρακτηριστική στη περίπτωση αυτή είναι η ερυθρότητα των ματιών και οι ήπιες εκκρίσεις. Όταν λοιπόν μία τέτοιου τύπου επιπεφυκίτιδα συνδυάζεται με άλλα ύποπτα συμπτώματα όπως καταβολή, πυρετό, βήχα ή λιγότερα ύποπτα όπως η απώλεια γεύσης ή όσφρησης καλό είναι να ζητάμε τη συμβολή του γιατρού μας.

 

Να αποφεύγουμε να τρίβουμε τα μάτια μας. Δύσκολο μεν αλλά πολύ σημαντικό. Αν είναι αναγκαίο, χρησιμοποιούμε κάποιο χαρτί αντί για τα δάκτυλά μας. 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων