Bloomberg: Απαισιοδοξία με τις μεταλλάξεις, Φαίνεται τα εμβόλια δεν τις πιάνουν | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Bloomberg: Απαισιοδοξία με τις μεταλλάξεις, Φαίνεται τα εμβόλια δεν τις πιάνουν

Η αισιοδοξία, ωστόσο, μετριάζεται από την εμφάνιση μεταλλάξεων, πιθανώς ανθεκτικών σε εμβόλια και θεραπείες αντισωμάτων

 medlabnews.gr iatrikanea

Αλλά δύο νέα εμβόλια για την Covid-19 ετοιμάζονται να προστεθούν στο οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά οι μεταλλάξεις του νέου κοροναϊού, που ξεφυτρώνουν ανά την υφήλιο πυροδοτούν ανησυχία για μια νόσο που αλλάζει διαρκώς και μπορεί να παραμείνει επί χρόνια ενεργή.

Eμβόλια των Moderna, Pfizer, AstraZeneca χρησιμοποιούνται ήδη σε αρκετές χώρες του πλανήτη για την αναχαίτιση της διασποράς του κοροναϊού, ενώ νέες μελέτες δείχνουν ότι άλλα δύο, εκείνα των Johnson & Johnson και της Novavax, μπορούν να καταφέρουν καίρια πλήγματα κατά των πρώτων μορφών του SARS-CoV-2, ανοίγοντας τον δρόμο για γρήγορη έγκρισή τους στις ΗΠΑ για το πρώτο και στη Βρετανία για το δεύτερο.

Η αισιοδοξία, ωστόσο, μετριάζεται από την εμφάνιση μεταλλάξεων, πιθανώς ανθεκτικών σε εμβόλια και θεραπείες αντισωμάτων, στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία που απειλούν να εξαπλωθούν στην υδρόγειο, σημειώνει το Bloomberg. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson αποδείχθηκε 72% αποτελεσματικό στις ΗΠΑ στις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης, ποσοστό που έπεσε στο 57% στη Νότια Αφρική, ενώ το εμβόλιο της Novavax ήταν κατά 89% αποτελεσματικό στη Βρετανία και μόλις 49% στη Νότια Αφρική. Εργαστηριακές αναλύσεις, στο μεταξύ, υποδείκνυαν – πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών – ότι άλλα εμβόλια πιθανώς να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νέας νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κοροναϊού. Ωστόσο, παραμένει ασαφές τι σημαίνει αυτό στην πράξη. Τα νέα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια ίσως να μην τα καταφέρνουν και τόσο καλά έναντι τουλάχιστον μιας από τις αναφυόμενες μεταλλάξεις. «Βλέπουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις», παραδέχθηκε την Παρασκευή ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Δρ. Άντονι Φάουτσι.

Μάχη για το προβάδισμα έναντι των μεταλλάξεων

Το πρώτο βήμα στη μάχη αυτή είναι να γνωρίζουν οι υγειονομικές Αρχές πότε ξεφυτρώνουν οι μεταλλάξεις. Η επικεφαλής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ, Ροσέλ Βαλένσκι, είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλεί τις Αρχές κάθε Πολιτείας να στέλνουν εβδομαδιαίως από τουλάχιστον 750 δείγματα για να εντοπίζονται οι μεταλλάξεις που τυχόν κυκλοφορούν, προειδοποιώντας ότι το σύστημα εντοπισμού διάφορων μεταλλάξεων στη χώρα είναι πολύ αργό για να επιτρέψει τάχιστες παρεμβάσεις. «Από τη στιγμή που κάποιος εμφανίζει συμπτώματα, υποβάλλεται σε διαγνωστικό τεστ, βγαίνει θετικός και φθάνει στα χέρια μας η γονιδιακή αλληλουχία, η δυνατότητά μας να επέμβουμε στην πράξη και να προχωρήσουμε σε ιχνηλάτηση των επαφών έχει σε μεγάλο μέρος χαθεί. Σ’ αυτή τη φάση θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε κρούσμα σαν να πρόκειται για μια μετάλλαξη», τόνισε.

«Πρέπει να είμαστε πολύ ευκίνητοι εν προκειμένω, ώστε να αντιμετωπίζουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτές τις μεταλλάξεις, γιατί είναι σαφές ότι μπορούν να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Πίτερ Μαρκς, στέλεχος του αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA).

Η Pfizer και η Moderna έχουν ανακοινώσει ότι τα εμβόλιά τους διατηρούν στο μεγαλύτερο μέρος την αποτελεσματικότητά τους κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του κοροναϊού. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson πιθανώς να είναι το επόμενο που θα εγκριθεί στις ΗΠΑ – ίσως τον Μάρτιο -, μετά το σχετικό αίτημα που ετοιμάζεται να υποβάλει ο φαρμακευτικός κολοσσός στον FDA την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα οι αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές στη Βρετανία πιθανώς να ανάψουν το πράσινο φως στο εμβόλιο της Novavax, η οποία συζητά και με τις ΗΠΑ κατά πόσον τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών σε άλλες χώρες μπορεί να ληφθούν υπόψη στην εξέτασή του.

Οι μεταλλάξεις του κοροναϊού εξαπλώνονται ταχύτατα

Η «νοτιοαφρικανική» παραλλαγή, έχει ήδη εξαπλωθεί πολύ γρήγορα σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, και σε τουλάχιστον 24 χώρες εκτός Αφρικής. Εν τω μεταξύ εξίσου μεταδοτική φαίνεται να είναι και η «βρετανική» μετάλλαξη, για τη μεταδοτικότητα της οποίας χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στις 29 Δεκεμβρίου και μέσα σε ένα μήνα έχει εξαπλωθεί ήδη σε 29 πολιτείες.

Ένω οι χώρες παγκοσμίως προσπαθούν να περιορίσουν τη διάδοση των μεταλλάξεων, θέτοντας σε εφαρμογή ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η ιστορία έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο.

Τα αποτελέσματα από τη Νότια Αφρική είναι «πιο απογοητευτικά», δήλωσε ο Έρικ Τόπολ, διευθυντής σε Ινστιτούτο του Σαν Ντιέγκο, ο οποίος υπογράμμισε επίσης ότι «βλέπουμε μια σαφή πτώση στην αποτελεσματικότητα».

Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει τώρα να στρέψει την προσοχή του και να εργαστεί πάνω σε ένα νέο, προσαρμοσμένο εμβόλιο ή να ενισχυθεί το υπάρχον εμβόλιο, ώστε να είναι αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής, σημειώνειι ο Τόπολ.

Παρατεταμένη η μάχη με την Covid-19

Αυτή είναι μια μάχη που μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα εμβόλια που είναι αποτελεσματικά τώρα, μπορεί να εξασθενίσουν στο μέλλον, εκτός αν ενισχύονται συνεχώς, κάτι για το οποίο ήδη οι κατασκευαστές των εμβολίων έχουν αρχίσει να δουλεύουν. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και ότι ο κοροναϊός γίνεται σαν τον ιό της γρίπης, ο οποίος απαιτεί τον εμβολιασμό των πολιτών κάθε χρόνο.

«Οι επιπτώσεις ειναι ανησυχητικές» επεσήμανε ο Πίτερ Χότετζ, Πρύτανης της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη, έπειτα από τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων για το εμβόλιο της Novavax.

«Όλοι οι κατασκευαστές εμβολίων πρέπει να πάροουν μια απόφαση για το πώς θα συνεχίσουν», συνέχισε ο Χόλετζ και εξήγησε: «Οι φαρμακευτικές είτε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να δουλεύουν πάνω σε νέα, τα λεγόμενα δισθενή εμβόλια, έναν συνδυασμό δηλαδή, εμβολίων που περιέχουν δύο συστατικά για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι τόσο του αρχικού στελέχους του κοροναϊού, όσο και της «νοτιοαφρικάνικης» παραλλαγής, είτε θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα υπάρχοντα εμβόλια και να προσαρμόζουν κάθε χρόνο τη δόση, ώστε να δημιουργούν αντισώματα στις νέες μεταλλάξεις».

Η κούρσα του εμβολιασμού

Μέχρι στιγμής η Pfizer, η Moderna και η Johnson & Johnson έχουν πει ότι είναι στη διαδικασία ανάπτυξης ενισχυτικών δόσεων ή άλλων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Στο μεταξύ η μάχη με το χρόνο εστιάζεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ στον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών προτού κυριαρχήσουν οι μεταλλάξεις από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, ή -ακόμη χειρότερα – εμφανιστούν νέες που θα καθιστούν ανθεκτικότερο το νέο κοροναϊό.

Όπως παραδέχθηκε ο δρ Φάουτσι στις δηλώσεις του την Παρασκευή, αυτό που τον κάνει να χάνει τον ύπνο του είναι η πιθανή εμφάνιση «μιας μετάλλαξης που θα διαπερνά κάθε άμυνα». «Είναι ανησυχητικό ότι πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά α’ αυτές τις μεταλλάξεις για να συντρίψουμε αυτή την επιδημία, ώστε να μην υπάρχει πλέον αναπαραγωγή. Κι όταν δεν υπάρχει πλέον αναπαραγωγή, δεν θα υπάρχουν μεταλλάξεις».



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων