Γιατί στην Αυστραλία αποφάσισαν να εμβολιαστούν κυρίως με το εμβόλιο της AstraZenecca; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιατί στην Αυστραλία αποφάσισαν να εμβολιαστούν κυρίως με το εμβόλιο της AstraZenecca;

Δημόσιας αντιπαράθεσης συνέχεια για τα εμβόλια κατά COVID-19 -των Pfizer/BioNtech από τη μία και των Oxford/AstraZanecca

medlabnews.gr iatrikanea 

 Δημόσιας αντιπαράθεσης συνέχεια για τα εμβόλια κατά COVID-19 -των Pfizer/BioNtech από τη μία και των Oxford/AstraZenecca από την άλλη- που θα είναι διαθέσιμα για τους Αυστραλούς σε μερικές εβδομάδες, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εμμένει πως η στρατηγική της παραμένει η σωστή.

Από τους επιστήμονες, δεν τίθεται θέμα για την ασφάλεια των εμβολίων, αλλά για το ποσοστό αποτελεσματικότητάς τους στις κλινικές δοκιμές και εν τέλει πιο είναι πιο κατάλληλο για την Αυστραλία.

Με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται η «κόντρα» αυτή στην εμπιστοσύνη του κόσμου ως προς τους εμβολιασμούς γενικά, καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι εκκρεμεί και η τελική έγκριση των εμβολίων από την αρμόδια Αρχή της χώρας (Therapeutic Goods Administration).

Για το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται μέχρι τα τέλη του μήνα και γι αυτό της AstraZenecca, εντός του Φεβρουαρίου.

Η Αυστραλία, εδώ και μήνες -με εξαίρεση ορισμένες εξάρσεις- έχει τον κορονοϊό υπό έλεγχο, τουλάχιστον σε σχέση με ό,τι συμβαίνει ανά τον Κόσμο.

Η κυβέρνηση είχε χρόνο δηλαδή να εξετάσει πιο προσεκτικά τις επιλογές ως προς την στρατηγική των εμβολιασμών. Κάτι που δεν είχαν ΗΠΑ, Βρετανία, αλλά και πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα.

«Πόνταρε» περισσότερο στο εμβόλιο των Oxford/AstraZenecca, έχοντας εξασφαλίσει περίπου 54 εκατ. δόσεις και την παρασκευή του στην Αυστραλία, και λιγότερο σε αυτό των Pfizer/BioNtech με 10 εκατ. δόσεις. Και τα δύο για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να χορηγηθούν σε δύο δόσεις.

Το εμβόλιο της AstraZeneca είχε αποτελεσματικότητα 62% στις κλινικές δοκιμές, 14 ημέρες μετά και τη δεύτερη πλήρη δόση, που απαιτείται.

Αποτελεσματικότητα 90% είχε σε μία υποομάδα εθελοντών, που από λάθος έλαβαν μισή δόση κατά τον πρώτο εμβολιασμό κατά την 3η φάση των κλινικών δοκιμών.

Σε συνδυασμό η αποτελεσματικότητα ήταν 70,4% και η TGA θα είναι αυτή που θα αποφασίσει για τη δοσολογία.

Το εμβόλιο της Pfizer είχε αποτελεσματικότητα 95% και αυτό της Moderna 94%.

Ως εκ τούτου, μερίδα επιστημόνων υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να επιτευχθεί «ανοσία αγέλης» ενάντια της COVD-19 με το εμβόλιο AstraZeneca και ζήτησαν να αλλάξει ο σχεδιασμός και να γίνει μεγαλύτερη επένδυση της χώρας σε πιο αποτελεσματικά εμβόλια όπως των Pfizer και Moderna.

Ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας της Αυστραλίας, Paul Kelly, υπερασπίστηκε τη στρατηγική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό, ασφαλές, υψηλής ποιότητας» και κυρίως παρασκευάζεται εντός συνόρων, κάτι που σημαίνει πως η προμήθεια δεν θα εξαρτηθεί από «τρίτους».

Ακόμη, το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να αποθηκευτεί στους 4 βαθμούς Κελσίου ενώ αυτό της Pfizer στους -70, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διανομή του σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η κυβέρνηση εξήγησε πως σε πρώτη φάση το εμβόλιο της Pfizer θα λάβουν εργαζόμενοι σε συστήματα καραντίνας και στα σύνορα, εργαζόμενοι «πρώτης γραμμής» στην υγεία, εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και με άτομα με αναπηρία, τρόφιμοι και άτομα με αναπηρία και σε δεύτερη φάση ηλικιωμένοι.

Στη συνέχεια, θα αρχίσει να χορηγείται μαζικά το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εκ των επιστημόνων που υποστηρίζουν να μην υπάρξει καθυστέρηση στους εμβολιασμούς ήταν ο καθηγητής, Andrew Pollard, διευθυντής του Oxford Vaccine Group, επικεφαλής ερευνητής στις πρόσφατες κλινικές δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca και ένας από τους πιο γνωστούς επιστήμονες στην Ευρώπη, όπως έγραψε η The Age.

O κ. Pollard τόνισε ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουν οι εμβολιασμοί. Υποστήριξε πως η προσοχή της κοινής γνώμης δεν πρέπει να αποσπάται από τις συγκρίσεις ανάμεσα στο ποσοστό αποτελεσματικότητας των εμβολιών στις κλινικές δοκιμές και τον πραγματικό αντίκτυπο που θα έχουν στην κοινωνία.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, επεσήμανε, είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή να ασθενήσει κάποιος σοβαρά ή να πεθάνει.

Σε ένα κομβικό σημείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπό την απειλή μεταλλάξεων του κορονοϊού και περισσότερων θανάτων, προτεραιότητα των εμβολιασμών, είπε, πρέπει να είναι το να σωθούν ζωές, άμεσα, και όχι η «ανοσία αγέλης» που εξαρτάται εν τέλει από το πόσοι θα κάνουν το εμβόλιο, αλλά και τη «συμπεριφορά» του ιού.

Κάποιοι επιστήμονες στη Βρετανία, επεσήμανε η The Age, ήδη προειδοποιούν πως η COVID-19 δεν θα εξαλειφθεί ποτέ και θα αποτελεί εποχική πρόκληση. Ο ιός παραμένει απρόβλεπτος και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί τους επόμενους 12 μήνες.

Μιλώντας και στο ABC ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα «ανοσίας αγέλης» αν δεν εμβολιαστεί πολύς κόσμος και πουθενά στον κόσμο δεν έχει συμβεί αυτό ακόμη.

Θα μας πάρει πολύ χρόνο να φτάσουμε στο σημείο οπότε θα είμαστε ασφαλείς όλοι, προέβλεψε. Η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα είναι κάτι που πρέπει να διαχωριστεί από τη συζήτηση για τον αντίκτυπο, είπε προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος είναι αυτό που θέλουμε στις κοινωνίες μας για να επιστρέψουν στην κανονικότητα το 2021.

Ο πρόεδρος της Australian Academy of Science, καθηγητής, John Shine, μιλώντας στο News.com απεύθυνε έκκληση στον κόσμο να προσέχει την παραπληροφόρηση.

«Όσοι εμβολιαστούν θα είναι προστατευμένοι από τα χειρότερα της COVID-19, αλλά δεν θα είναι προστατευμένοι από το να μολυνθούν», είπε. «Κανένα από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί… δεν έχουν επιδείξει πως μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοση».

Ο πρωταρχικός στόχος της Αυστραλίας, υποστήριξε, πρέπει να είναι να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα αρρωστήσουν βαριά και θα πεθάνουν.

Και τα δύο εμβόλια, της AstraZeneca και της Pfizer, επεσήμανε είναι αποτελεσματικά ως προς αυτό. «Οι Αυστραλοί πρέπει να εμβολιαστούν…Μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα εμβόλια που θα εγκριθούν από την Therapeutic Goods Administration θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Στο μεταξύ, για μία ακόμη ημέρα, δεν καταγράφηκε ούτε ένα νέο κρούσμα τοπικής μετάδοσης κορονοϊού στη Βικτώρια την Παρασκευή, με το σχετικό «σερί» της πολιτείας στο μηδέν να φτάνει στην 9η διαδοχική ημερα.

Υπήρξαν πάντως δύο νέα κρούσματα «εισαγόμενα», αλλά δεν ανησυχούν τις Αρχές, καθώς αφορούν άτομα που είναι ήδη σε καραντίνα.

Ως εκ τούτου, προχωρά το σχέδιο της επιστροφής εργαζομένων στα γραφεία από την Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, ενώ και οι κανόνες για τις μάσκες επανέρχονται στα επίπεδα που ήταν πριν τις γιορτές, από τις 11:59 μμ. την Κυριακή.

Ο σχεδιασμός για την επιστροφή του 50% του εργατικού δυναμικού σε ιδιωτικά γραφεία και του 25% των δημοσίων υπαλλήλων, επρόκειτο να γίνει στις 11 Ιανουαρίου, αλλά λόγω της έξαρσης που καταγράφηκε λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου στην πολιτεία, υπήρξε αναπρογραμματισμός.

Όσον αφορά στις μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στις πτήσεις, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, uber, σουπερμάρκετ, καθώς και μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Δε θα είναι υποχρεωτικές πλέον στα γραφεία, αλλά προτείνεται να χρησιμοποιούνται, όποτε δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί η φυσική απόσταση.

Όσον αφορά στη Νέα Νότια Ουαλία, η πρωθυπουργός, Gladys Berejiklian, είπε πως εξετάζεται η χαλάρωση των περιορισμών που είναι σε ισχύ, αλλά πρέπει περισσότεροι να εξετάζονται.

Η πολιτεία δεν ανακοίνωσε νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης κορονοϊού την Παρασκευή, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Στο Κουίνσλαντ καταγράφηκαν δύο κρούσματα, ήδη σε καραντίνα και ένα, το οποίο ωστόσο χαρακτηρίστηκε ως ήδη γνωστό.

Όσον αφορά στα 129 άτομα που μεταφέρθηκαν από το ξενοδοχείο Grand Chancellor, εκ νέου σε καραντίνα, σύμφωνα με την πρωθυπουργό, Annastacia Palaszczuk, εξετάστηκαν όλοι τους αρνητικοί.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων