Μόδα η βαζεκτομή, στείρωση αντρών για να σωθεί το περιβάλλον | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μόδα η βαζεκτομή, στείρωση αντρών για να σωθεί το περιβάλλον

Η Αυστραλία είναι πλέον δεύτερη παγκοσμίως σε ποσοστό βαζεκτομών -στειρώσεις αντρών

 medlabnews.gr iatrikanea 

Η Αυστραλία είναι πλέον δεύτερη παγκοσμίως σε ποσοστό βαζεκτομών -στειρώσεις αντρών- καθώς υπάρχει μία τάση μεταξύ των βίγκαν στη χώρα να στειρώνονται, για να ωφελήσουν έτσι το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Δρ Νικ Ντέμεντιουκ -που πραγματοποιεί πάνω από το 10% των συνολικών βαζεκτομών στην Αυστραλία-, υπάρχει μία αύξηση στους άντρες 18-28 ετών και ειδικά στους βίγκαν, που επιλέγουν να στειρωθούν για να «μειωθεί ο πληθυσμός και η κατανάλωση».

«Έχουμε περάσει από το να κάνουμε δύο, τρία ή τέσσερα παιδιά στο ένα ή στο κανένα παιδί και να κάνουμε στείρωση, εξαιτίας των περιβαλλοντικών συνεπειών που πιστεύουν ότι το ανθρώπινο είδος προκαλεί στη φύση» εξηγεί ο Δρ Ντέμεντιουκ.

«Κάποιους ανθρώπους τους απασχολεί πολύ ο υπερπληθυσμός. Κι έτσι περιορίζουν την οικογένειά τους χωρίς να υπάρχει ο νόμος του ενός παιδιού, κάνοντας στείρωση εθελοντικά» λέει ο γιατρός.

«Στην Ευρώπη, στη Γαλλία, στην Ισπανία, η βαζεκτομή ήταν παράνομη. Για την ακρίβεια, στη Γαλλία ήταν παράνομο μέχρι περίπου το 2001, γιατί πίστευαν ότι πρόκειται για ακρωτηριασμό των αντρικών γεννητικών οργάνων» εξηγεί ο γιατρός.

«Όμως καθώς ο καιρός περνάει, η αντιμετώπιση της τεχνικής αλλάζει σιγά-σιγά και σ’ αυτές τις χώρες» αναφέρει ο Δρ Ντέμεντιουκ.

«Σε χώρες όπως αυτές στη Λατινική Αμερική, οι βαζεκτομές αυξάνονται σχεδόν με εκθετικό ρυθμό, ενώ στην Αυστραλία έχουμε μεν αύξηση αλλά σταδιακή […] πολύ πιο αργή απ’ ό,τι στη Λατινική Αμερική» σημειώνει ο γιατρός.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το Sky News Australia, το ποσοστό των Αυστραλών άνω των 40 ετών που επιλέγει να προχωρήσει σε βαζεκτομή φτάνει στο 25%.

Άστον Κούτσερ: Σταμάτησε να καπνίζει μαριχουάνα, όταν έκανε βαζεκτομή

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Άστον Κούτσερ στη βαζεκτομή. Μιλώντας στο Esquire, ο Άστον Κούτσερ, μίλησε για τον εθισμό που είχε στη μαριχουάνα. Ο διάσημος ηθοποιός, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να απαλλαγεί από το κάπνισμα. Προκαλώντας έκπληξη πολλών, το μυστικό του Κούτσερ κρυβόταν στη βαζεκτομή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ηθοποιός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Esquire, δεν έχει κάνει χρήση κάνναβης εδώ και 10 χρόνια. Η αφορμή, δε, για να σταματήσει, ήταν μία ιδιαίτερα άσχημη εμπειρία που βίωσε κατά τη διάρκεια του γάμου ενός φίλου του στην Ιταλία, πριν από χρόνια. Τότε ο Κούτσερ και η σύζυγος του, Μίλα Κούνις, είχαν βρεθεί στο γαμήλιο γλέντι και ο ηθοποιός κάπνισε μαριχουάνα, γεγονός που του δημιούργησε μία αίσθηση πανικού: «Αυτό δεν είχε πάει καθόλου καλά» επισήμανε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη.

Όμως, τι είναι Βαζεκτομή ή αλλιώς ανδρική στείρωση

Η βαζεκτομή ή συνηθέστερα αγγειεκτομή, είναι μια χειρουργική επέμβαση για στείρωση των ανδρών ή για μόνιμη αντισύλληψη.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, κόβονται και δένονται τα δύο σπερματικά αγγεία – για τα αρσενικά σπερματοζωάρια – ώστε να αποτρέπεται η είσοδος του σπέρματος στην ουρήθρα. Έτσι, αποκλείεται η πιθανότητα γονιμοποίησης μιας γυναίκας μέσω σεξουαλικής επαφής.

Οι βαζεκτομές συνήθως εκτελούνται σε ιατρική κλινική. Συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία καθώς η διαδικασία δεν είναι περίπλοκη: Οι τομές είναι μικρές, ο δε, απαραίτητος εξοπλισμός, είναι εξοπλισμός ρουτίνας σε μια χειρουργική κλινική.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι με τις οποίες ένας χειρουργός μπορεί να ολοκληρώσει μια διαδικασία βαζεκτομής: Όλες αποφράσσουν (δηλαδή «σφραγίζουν») τουλάχιστον τη μία πλευρά κάθε σπερματικού αγγείου.

Για να μειωθεί το άγχος και να επιτευχθεί η ηρεμία – οικειότητα του ασθενούς, οι άνδρες που έχουν αποστροφή στις βελόνες μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής αναισθησίας. Οι τεχνικές ανοιχτού τύπου βοηθούν στην επιτάχυνση του χρόνου ανάρρωσης και αυξάνουν την πιθανότητα υγιούς ανάκαμψης.

Λόγω της απλότητας, μια βαζεκτομή συνήθως διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Μετά από μια σύντομη ανάρρωση (συνήθως λιγότερο από μία ώρα), ο ασθενής πάει σπίτι για ξεκούραση. Επειδή η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική, πολλοί ασθενείς με βαζεκτομή διαπιστώνουν ότι μπορούν να επαναλάβουν την τυπική σεξουαλική τους συμπεριφορά μέσα σε μια εβδομάδα, με λίγη ή καθόλου ενόχληση.

Είναι αναστρέψιμη η βαζεκτομή;

Επειδή η διαδικασία θεωρείται μόνιμη μέθοδος αντισύλληψης και δεν αναστρέφεται εύκολα, αναφέρεται στους άνδρες – προκειμένου να το γνωρίζουν – πως η μακροπρόθεσμη έκβαση μιας βαζεκτομής μπορεί να τους επηρεάσει συναισθηματικά, σπάνια και σωματικά.

Η επέμβαση αυτή δεν συνιστάται για νεαρούς – άγαμους – ή άτεκνους άνδρες. Αυτό γιατί οι πιθανότητες για βιολογική γονιμοποίηση μειώνονται μόνιμα. Σε μερικές περιπτώσεις και εντελώς.

Το σύνδρομο PVPS

Μετά τη βαζεκτομή, οι όρχεις παραμένουν στο όσχεο όπου τα κύτταρα Λέυντιγκ συνεχίζουν να παράγουν τεστοστερόνη. Συνεχίζουν να παράγουν και άλλες ανδρικές ορμόνες, που συνεχίζουν να εκκρίνονται στο αίμα. Ωστόσο, μερικές μελέτες έχουν εντοπίσει ότι η σεξουαλική επιθυμία μετά τη βαζεκτομή μπορεί να είναι κάπως μειωμένη.

Το σύνδρομο πόνου μετά τη βαζεκτομή (αντιστοιχεί στο αγγλικό ακρωνύμιο PVPS) είναι μια χρόνια και μερικές φορές εξουθενωτική κατάσταση που μπορεί να αναπτυχθεί αμέσως ή αρκετά χρόνια μετά τη βαζεκτομή, όπως έχει αναφερθεί.

Ο πόνος μπορεί να είναι είτε σαν συνεχής ορχιαλγία ή επιδιδυμικός πόνος (επιδιδυμίτιδα) ή μπορεί να είναι πόνος που εμφανίζεται μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές, όπως λ.χ. κατά τη σεξουαλική επαφή. Όλα αυτά με αφορμή το παράδειγμα του Άστον Κούτσερ και την επιλογή του να κόψει τη μαριχουάνα μέσω βαζεκτομής.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων