Η ΕΜΑ ενέκρινε την εξαγωγή 6 δόσεων από κάθε φιαλίδιο εμβολίου Pfizer-BioNTech | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η ΕΜΑ ενέκρινε την εξαγωγή 6 δόσεων από κάθε φιαλίδιο εμβολίου Pfizer-BioNTech

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ότι η δόση ανά φιαλίδιο εμβολίου της Pfizer/BioNTech μπορεί να μειωθεί κατά 20%

medlabnews.gr iatrikanea  

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την εξαγωγή έξι δόσεων από κάθε φιαλίδιο του εμβολίου των εταιρειών Pfizer-BioNTech, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξασφαλιστούν περισσότερες δόσεις για τον εμβολιασμό του πληθυσμού των 27 χωρών-μελών και του ΕΟΧ. Η ίδια η εταιρεία είχε ενημερώσει ότι κάθε φιαλίδιο περιέχει πέντε δόσεις και για λόγους ασφαλείας επιπλέον επαρκή ποσότητα για ακόμη μία δόση.

Όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι από κάθε φιαλίδιο μπορεί να εξασφαλίσει έξι δόσεις, η εταιρεία Pfizer είχε πει ότι αυτό είναι εφικτό, αρκεί να γίνεται με τις σωστές σύριγγα και βελόνα και μεγάλη προσοχή. 

Η ΕΜΑ, που είχε δεχθεί πιέσεις να εγκρίνει την εξαγωγή της έκτης δόσης, με τη Δανία να δηλώνει ότι από κάθε φιαλίδιο βγάζει και έβδομη δόση εμβολίου, η χρήση του οποίου έλαβε έγκριση στις 21 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Pfizer-BioNTech πρέπει να αλλάξουν το φυλλάδιο οδηγιών, ώστε να περιγράφουν την αλλαγή. Στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και αλλού, ήδη εφαρμόζεται αυτή η πρακτική.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Υγεία, με την αλλαγή αυτή αυξάνεται κατά 20% η διαθεσιμότητα των εμβολίων. 

Η απόφαση ελήφθη ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε ακόμη 300 εκατ. δόσεις (200 εκατ. αρχικά με οπσιόν για ακόμη 100 εκατ.) του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, τα οποία πάντως θα παραληφθούν το δεύτερο τετράμηνο του 2021.

Η Ε.Ε. έχει υπογράψει συμβόλαιο για σχεδόν 2 δισ. δόσεις εμβολίων επίσης με τις εταιρείες Moderna (το εμβόλιό της εγκρίθηκε στις 6 Ιανουαρίου), AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και and CureVac. 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων