Το κουβανικό αντιικό φάρμακο Nasalferón, φαίνεται να σταματά τον κοροναϊό (εισπνεόμενο). Τα κουβανικά εμβόλια | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το κουβανικό αντιικό φάρμακο Nasalferón, φαίνεται να σταματά τον κοροναϊό (εισπνεόμενο). Τα κουβανικά εμβόλια

Η φαρμακευτική αγωγή κι όχι εμβόλιο έχει χορηγηθεί ήδη από τον Αύγουστο στους υγειονομικούς και σε ηλικιωμένους και πλέον δίνεται στους επισκέπτες

medlabnews.gr iatrikanea  

Έπειτα από ένα πανδημικά σχετικά ήπιο 2020 στα εδάφη της -πλην όμως εξαιρετικά δύσκολο από οικονομικής πλευράς, λόγω περιοριστικών μέτρων και του αμερικανικού εμπάργκο- η απόφαση της Κούβας να ανοίξει εν μέρει τα αεροδρόμιά της για αφίξεις τουριστών, στις αρχές του χρόνου, αποδείχτηκε τελικά καταστροφική.

Χωρίς ακόμη εμβόλια κατά της COVID-19, οι παραλλαγές «Γάμα» και «Δέλτα» σάρωσαν συν τω χρόνω τον πληθυσμό της νησιωτικής χώρας, σε ορισμένες επαρχίες φέρνοντας μάλιστα το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας στο χείλος της κατάρρευσης.

Μέχρι τον Ιούλιο άρχισαν να καταγράφονται ημερησίως 90 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους: από τα υψηλότερα ποσοστά στο δυτικό ημισφαίριο.

Εν μέσω αυστηρών περιορισμών, ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα, με την οικονομία στα τάρταρα και την ανεργία στα ύψη, στη χώρα ξέσπασαν τον Ιούλιο μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με αίτημα πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και -κατά την Αβάνα- τις «ευλογίες» της Ουάσιγκτον.


Το κουβανικό αντι-ιικό φάρμακο

Η φαρμακευτική αγωγή κι όχι εμβόλιο έχει χορηγηθεί ήδη από τον Αύγουστο στους υγειονομικούς και σε ηλικιωμένους και πλέον δίνεται στους επισκέπτες από το εξωτερικό και στους οικείους τους

Στην Κούβα σημειώνεται ένα ξέσπασμα του ιού SARS-CoV-2 τις τελευταίες ημέρες, με κατά μέσο όρο περισσότερες από 80 κρούσματα ημερησίως αυτή την εβδομάδα. Για να ανασχέσει την εξάπλωση της λοιμώδους νόσου στο νησί, προγραμματίζεται η δωρεάν προληπτική εφαρμογή του εγχώριου φαρμακευτικού προϊόντος Nasalferón. 

Η θεραπεία με τις σταγόνες του παρασκευάσματος αποτελεί μια από τις νέες δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε τοπική κλίμακα και απευθύνεται προς όλους τους επισκέπτες της χώρας από το εξωτερικό.

Δεν πρόκειται για καινούργιο σκεύασμα, που μάλιστα κυκλοφόρησε πρόσφατα, όπως από παρανόηση μεταδίδεται, καθώς το φάρμακο – και όχι εμβόλιο, όπως λανθασμένα μεταδίδεται και στα ελληνικά Μέσα – χρησιμοποιείται στην Κούβα ήδη από τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές της Κουβανικής Ακαδημίας Επιστημών, μέχρι τον Αύγουστο το φαρμακευτικό προϊόν έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερους από 17.000 εργαζομένους στον τομέα της υγείας στο νησί της Καραϊβικής και σε χιλιάδες άλλους που θεωρούνται ευάλωτοι είτε λόγω ηλικίας είτε έχουν εκτεθεί άμεσα στον ιό της Covid-19.

Το φάρμακο είναι σε μορφή φιαλιδίου με σταγονίδια για τη μύτη και πάμφθηνο, καθότι χωρίς πατέντα.

Το εθνικό πρωτόκολλο δράσης της Κούβας για την Covid-19, από τις αρχές που εφαρμόστηκε, δεν στόχευε μόνο στην ανάσχεση της πανδημίας με απαγορεύσεις και άλλα μέτρα αλλά είχε πάντα κατά νου την ανάγκη ενσωμάτωσης παρεμβάσεων πρόληψης. Υπό αυτήν την έννοια, η ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων από την εταιρεία BioCubaFarma και το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της χώρας συνέστησαν τη χρήση ανασυνδυασμένης ανθρώπινης ιντερφερόνης άλφα-2b (Nasalferón), που παράγεται από την προρρηθείσα κουβανική βιομηχανία βιοτεχνολογίας.

Το Nasalferón άρχισε να δοκιμάζεται σε ταξιδιώτες που φτάνουν από το εξωτερικό αλλά και στους οικείους τους ως προληπτικό μέτρο κατά της Covid-19.

Όπως αναφέρθηκε σε μια σύνοδο του Επαρχιακού Συμβουλίου Άμυνας της Αβάνας, αυτό το φάρμακο θα χορηγηθεί αρχικά στους δήμους Boyeros και Diez de Octubre και θα επεκταθεί σταδιακά και στην υπόλοιπη πρωτεύουσα. Οι πολυκλινικές κάθε δήμου είναι υπεύθυνες για τη διανομή του φαρμάκου στα γραφεία του οικογενειακού ιατρού.

Δράση και δοσολογία

Η διευθύντρια Επιστήμης και Τεχνολογικής Καινοτομίας του υπουργείου Δημόσιας Υγείας Ιλεάνα Μοράλες εξήγησε ότι χορηγείται ρινικά, μία σταγόνα το πρωί και άλλη μία το βράδυ, για περίοδο πέντε έως και δέκα ημερών.

Το Nasalferón είναι ένα ανασυνδυασμένο σκεύασμα IFN-άλφα-2b για ρινική χορήγηση που, χάρη στις ανοσορρυθμιστικές και αντιικές ιδιότητές του επιτυγχάνει προστασία έναντι έκθεσης στον ιό.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αποτρέπει την αναπαραγωγή της νόσου και τροποποιεί τον αριθμό των αποικιών του κοροναϊού που υπάρχουν στο σώμα. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και διασφαλίζει ότι εάν το άτομο μολυνθεί, δεν θα εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα. 


Τα εμβόλια

Αντί εν τω μεταξύ η κυβέρνηση να περιμένει την παραλαβή δόσεων από το COVAX ή να μπει στη διαδικασία «παζαριού» με ξένες χώρες για την προμήθεια εμβολίων, «πόνταρε» στον εγχώριο, και δη κραταιό τομέα γενετικής μηχανικής και βιοτεχνολογίας, που ανέπτυξε τρία εμβόλια: το τριδοσικό Abdala και το δύο δόσεων Soberana 02, με ενισχυτική τρίτη δόση το Soberana Plus.

Ουδένα έχει λάβει μέχρι στιγμής έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Χάρη όμως σε μία εντατική εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι του κοροναϊού, που άρχισε μόλις τον περασμένο Ιούλιο, η Κούβα των 11,3 εκατομμυρίων κατοίκων είναι σήμερα στην έκτη θέση της λίστας των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων, παγκοσμίως.

Το δικό της ποσοστό ξεπερνά πια το 81% και μάλιστα με επιλέξιμους για εμβολιασμό όλους τους κατοίκους της από 2 ετών και άνω, καθώς το κουβανικό πρόγραμμα επεκτάθηκε  από τον Οκτώβριο μέχρι και στα νήπια.

Κάπως έτσι λοιπόν, εν μέσω ελλείψεων, ανέχειας και πολιτικών εντάσεων, η Κούβα έφτασε σήμερα να καταγράφει σημαντική μείωση κρουσμάτων και θανάτων από την COVID-19. Ορισμένες ημέρες μάλιστα ανέφερε μηδενικούς θανάτους.

Η πτωτική τάση παραμένει -τουλάχιστον προσώρας- σταθερή, τέσσερις εβδομάδες μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών στο εσωτερικό της χώρας, που διήρκεσαν συνολικά 20 μήνες, αλλά και δύο εβδομάδες μετά το πλήρες άνοιγμα των συνόρων.

Η χρήση μάσκας και απολυμαντικού, καθώς και η τήρηση αποστάσεων είναι υποχρεωτικές. Όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν υγειονομικό πάσο ή αρνητικό μοριακό τεστ (PCR).

Μοιραία, η είδηση της παραλλαγής Όμικρον έθεσε τις κουβανικές αρχές σε συναγερμό. Χωρίς να έχει καταγραφεί έως τώρα κρούσμα του νέου στελέχους του κοροναϊού στη νησιωτική χώρα, αποφασίστηκαν αυστηρότεροι έλεγχοι στους τουρίστες.

Από τις 4 Δεκεμβρίου, οι ταξιδιώτες από τον νότο της Αφρικής πρέπει να έχουν υγειονομικό πάσο, να μπαίνουν σε επταήμερη καραντίνα και να υποβάλλονται σε συνολικά τρία μοριακά τεστ.

Σε δύο τεστ PCR θα υποβάλλονται ταξιδιώτες από άλλες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, καθώς και από το Βέλγιο, το Ισραήλ, το Χονγκ Κονγκ, την Αίγυπτο και την Τουρκία.

Για την ηγεσία της Αβάνας, το διακύβευμα είναι διπλό. Από τη μία, πρέπει να στηρίξει την οικονομία της με την αναθέρμανση της τουριστικής βιομηχανίας.

Από την άλλη, πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα αντιμετωπίσει μία νέα έξαρση της πανδημίας, που θα γυρίσει πίσω τους δείκτες του ρολογιού.

Εξ ου και ο κυβερνητικός στόχος είναι η εμβολιαστική κάλυψη του επιλέξιμου πληθυσμού να φτάσει μέχρι το τέλος του έτους το 100%.



Τα Εμβόλια Cuba, Covid Soberana 02 Και Abdala Είναι Επίσης Αποτελεσματικά Κατά Του Omicron Στο 90% Των Περιπτώσεων

Εμβόλια Covid Soberana 02 και Abdala: η μετατροπή ορού σε αντισώματα Omicron εκτιμήθηκε στο 90% ή περισσότερο από αυτούς που εμβολιάστηκαν στην Κούβα

Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας (Minsap), στον ιστότοπό του, ενημέρωσε ότι οι προκαταρκτικές μελέτες που αναπτύχθηκαν από το Pedro Kourí Institute of Tropical Medicine (IPK) σε όσους εμβολιάστηκαν με Soberana και Abdala δείχνουν ότι αυτά τα ανοσογόνα έχουν την ικανότητα να δημιουργούν αντισώματα στην παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού.

Σε άτομα που εμβολιάστηκαν με Soberana 02 και Abdala, το 90 % ή περισσότερο αποκάλυψε υψηλή μετατροπή ορού αντιστεφανιαίων σωμάτων

Ένα κριτήριο που έφτασε το 100% μεταξύ εκείνων που ενισχύθηκαν με Soberana 01 και Abdala, αναφέρει η μελέτη.

Ο Dagmar García Rivera, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Εμβολιασμού Finlay (IFV), επεσήμανε στο Twitter ότι πέντε μήνες μετά τη λήψη της τελευταίας δόσης Soberana, τα 20 ενήλικα άτομα παρουσίασαν υψηλούς τίτλους εξουδετέρωσης.

Αυτά τα αποτελέσματα, που περιγράφονται από την IFV ως πολύ καλά, μιλούν θετικά για το πρόγραμμα εμβολιασμού και την επιτάχυνση της ενίσχυσης στη χώρα, ως μέτρο που λαμβάνεται μπροστά στα στοιχεία ότι μια πρόσθετη δόση αυξάνει τα επίπεδα προστασίας έναντι της μόλυνσης από SARS-COV-2.

Από τις 25 Ιανουαρίου, 10,558,532 άτομα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός από τα κουβανικά εμβόλια Soberana 02, Soberana Plus και Abdala, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έλαβαν Soberana Plus ως εφάπαξ δόση

Εξαγωγές χωρίς πατέντες

Στο μεσοδιάστημα, η Αβάνα έχει αρχίσει να μοιράζεται δεδομένα με τον ΠΟΥ για τα εμβόλιά της κατά του κοροναϊού, με στόχο την έγκρισή τους.

Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, έχουν αποτελεσματικότητα πέριξ του 92% και, δεδομένου ότι βασίζονται σε πρωτεϊνες,  είναι ευκολότερα στη διανομή, καθώς δεν απαιτούν βαθιά ψύξη.

Ως η μοναδική χώρα, δε, στη Λατινική Αμερική που παράγει τα τα δικά της εμβόλια κατά της COVID-19, έχει αρχίσει πλέον και να τα εξάγει, προωθώντας ακόμη και τη συμπαραγωγή με άλλα κράτη, και δη χωρίς πατέντες.

Σχετική συμφωνία υπάρχει ήδη για το Soberana 2 με το Ιράν.

Συζητήσεις έχει αναφερθεί ότι γίνονται και με την Αργεντινή.

Προ μηνών, η Αβάνα έκανε πρόταση στη Γκάνα για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την παροχή υλικών για την παραγωγή κουβανικού εμβολίου στα αφρικανικά εδάφη, σε μία ήπειρο που βρίσκεται εδώ και μήνες αντιμέτωπη με τον «εθνικισμό των εμβολίων» των πλούσιων κρατών και τώρα αντιμετωπίζει πρόσθετα προβλήματα στα δίκτυα διανομής.

Εξαγωγές των κουβανικών εμβολίων γίνονται ήδη εν τω μεταξύ στη Βενεζουέλα, στη Νικαράγουα και στο Βιετνάμ.

Μάλιστα η Κούβα ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του έτους θα δώσει στο Ανόι και την τεχνολογία παραγωγής του Abdala, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών (από τις συνολικά πέντε που παραμένουν υπό κομμουνιστική διακυβέρνηση στον κόσμο).

Τώρα, η Αβάνα δηλώνει έτοιμη για εξαγωγές των εμβολίων της και στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, με μεταφορά της παραγωγής.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι απέρριψε δωρεά ενός εκατομμυρίου δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19 από τις ΗΠΑ, σε μία νέα περίοδο αυξημένων διμερών εντάσεων, με φόντο τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην Αβάνα και, φυσικά, το αμερικανικό εμπάργκο.

«Προσέφεραν εμβόλια σε έναν ήδη εμβολιασμένο πληθυσμό κι ενώ χορηγείται ήδη η αναμνηστική δόση», εξήγησε τους λόγους της απόφασης ο υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκεζ.

«Παράλληλα, είχαν αυστηρές και παρεμβατικές απαιτήσεις»,  προσέθεσε, «όπως την υποχρέωση κλινικών μελετών με αυτά τα εμβόλια στην Κούβα».


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

1

1 σχόλιο

Glaufx Garland - Γλαύκωψ Στέφανος είπε...

Υπάρχουν και οι όσοι ακολουθούν προληπτικές φυσικές φαρμακευτικές αγωγές επί δεκατίες και αυτοί δεν έχουν κανέναν λόγο να βάλουν χημικά στο σώμα τους

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων