Τι λένε οι ειδικοί για τo lockdown και για τις μεταλλάξεις. Θα έχουμε νέα μέτρα; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι λένε οι ειδικοί για τo lockdown και για τις μεταλλάξεις. Θα έχουμε νέα μέτρα;

Σκέψεις για απαγορεύσεις τύπου Πάτρας και στην Αττική

medlabnews.gr iatrikanea

Με αγωνία κυβέρνηση και επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού ιδιαίτερα μετά τον εντοπισμό στη χώρα μεταλλάξεων που θεωρούνται πιο μεταδοτικές. Τι λένε οι ειδικοί για το ενδεχόμενο πιο αυστηρών μέτρων και νέου lockdown.

Η αύξηση στις νέες λοιμώξεις στην Αττική κατά 50% στη διάρκεια των τελευταίων 15 ημερών, αλλά και η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, έθεσε σε συναγερμό το Υπουργείο Υγείας. 

Σαν ένα μεγάλο σύννεφο έχει «καθίσει» πάνω από την Αττική το τρίτο κύμα του κοροναϊού, το οποίο είναι έτοιμο από στιγμή σε στιγμή να ξεσπάσει παρασέρνοντας στο διάβα του όλα τα «προστατευτικά» κιγκλιδώματα που έχουμε δημιουργήσει μέσα σε τρεις μήνες lockdown.

Το τρίτο κύμα, το οποίο έχει χτυπήσει την πόρτα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι το μόνο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας, καθώς στο κατώφλι της έχουν φτάσει και οι δύο μεταλλάξεις του κοροναϊού, η νοτιοαφρικάνικη και η βρετανική, ενώ πλέον η επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι σημαντική.

Οι λοιμωξιολόγοι από την πλευρά τους θεωρούν πως η εβδομάδα αυτή είναι πολύ κρίσιμη, καθώς θα φανεί αν η χώρα μας δημιούργησε τείχος προστασίας, ώστε να αποφευχθεί το τρίτο κύμα ή τελικά δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά από τις άλλες χώρες.

Σαφώς σε αυτό ρόλο θα παίξει και η διασπορά του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους, το οποίο όπως φαίνεται εξαπλώνεται ύπουλα, αλλά και με σχετικά γρήγορους ρυθμούς.

Την ίδια ώρα η εμφάνιση κρούσματος του νοτιοαφρικανικού στελέχους στη Θεσσαλονίκη, έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους στη συμπρωτεύουσα , ενώ την ίδια ώρα τα κρούσματα του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 170.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου τονίζει: “Έχουμε αύξηση στην Αττική, που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Έχουμε μικρή αύξηση και σε κρούσματα και σε νοσηλείες. Και στα δύο!”

Οι επιδημιολόγοι ανησυχούν για τον συγχρωτισμό των κατοίκων γύρω από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το λιανεμπόριο. “ Όχι το ίδιο το λιανεμπόριο”, διευκρινίζει ο Καθηγητής Χατζηχριστοδούλου, “αλλά για τις βόλτες με αφορμή το λιανεμπόριο σε άλλες περιοχές, στέλνοντας μηνύματα ξανά και ξανά. Με τα νέα μέτρα, περιορίστηκε λίγο στην Αττική το φαινόμενο. Στις υπόλοιπες περιοχές, όμως, όχι!”, αναφέρει.

Όσο για τη έντονη φημολογία από χθες, ότι βρισκόμαστε προ των πυλών μεγαλύτερης αυστηροποίησης των μέτρων ή ακόμα και μπροστά στο ενδεχόμενο νέου lockdown, με κλειστό λιανεμπόριο και σχολεία, ο ειδικός απαντά:

“Ας τους να λένε. Τα άκουσα κι εγώ. Λένε ακόμη και να κλείσουμε όλη τη χώρα, για δύο εβδομάδες. Όλοι το ξέρουμε ότι αν κλείσουμε, θα μειώσουμε τα κρούσματα. Δεν είναι επιστήμη αυτό”, σημειώνει και απαντά γιατί δεν δίνει λύση το εκ νέου κλείσιμο ορισμένων δραστηριοτήτων:

“Μα το έκανε μια φορά η κυβέρνηση μετά τις γιορτές για να ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν έκλεισε μετά τις γιορτές το λιανεμπόριο; Με αυτές τις λύσεις μετακυλίεις τον χρόνο, δεν κάνεις τίποτε άλλο. Κλείνεις δύο εβδομάδες, το ίδιο πρόβλημα θα το βρεις μπροστά σου μετά από δύο εβδομάδες. Δεν αλλάζει κάτι άμεσα. Στο μόνο που δίνει λύση αυτό, είναι όταν βλέπεις ένα τεράστιο κύμα μπροστά σου να έρχεται κατά πάνω σου. Τότε κλείνεις ναι, πριν συμβεί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε αυτό που κάναμε τον Μάρτιο, όπου πριν έχουμε καν έναν θάνατο, κλείσαμε όλη τη χώρα. Αυτό το κάναμε και είχαμε πολύ λίγα κρούσματα. Ωραία! Μπορείς να το κάνεις αυτό συνέχεια;”

Οι μεταλλάξεις αυξάνουν την πίεση στις ΜΕΘ

Μιλώντας στο MEGA O καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μεταξύ άλλων είπε πως «ο ιός που αυτή τη στιγμή μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους και όχι οι διάφορες μεταλλάξεις τους, είναι διαφορετικός από αυτόν που είχε ξεκινήσει στην Κίνα». Σημειώνοντας επίσης πως στη φυσική πορεία κάθε ιού γίνονται πιο μεταδοτικοί και λιγότερο θανατηφόροι, πράγμα που ισχύει και για τον κοροναϊό.

Από τη μεριά του Διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας για την ετοιμότητα του ΕΣΥ δήλωσε ότι «αυτό που προσπαθούμε να αποτρέψουμε είναι η νοσηρότητα του ιού και τις μεταλλάξεις του που αυξάνει την πίεση στο Εθνικό σύστημα Υγείας και ειδικά να αποτρέψουμε την έκρηξη κρουσμάτων. Είναι αδύνατον να προετοιμαστούμε περισσότερο. Ήδη οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στα όρια τους. Ο ιός τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι μεταλλάξεις μπορεί να μην αυξάνουν τη νοσηρότητά του, αυξάνουν όμως τη δύναμη του να διαδοθεί. Δεν συμφέρει τον ιό να πεθάνουμε, τον συμφέρει όμως να διαδοθεί, πράγμα που αυξάνει την πίεση στο ΕΣΥ»,

Η κατάσταση στην Αττική θα κρίνει νέα μέτρα ή όχι

Σαφώς στο επίκεντρο των εμπειρογνωμόνων αλλά και της κυβέρνησης βρίσκεται η κόκκινη Αττική, καθώς πρόκειται για μητροπολιτική περιοχή, με τον μισό πληθυσμό της χώρας να βρίσκεται συγκεντρωμένος στην περιοχή, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί μεγάλος παράγοντας κινδύνου.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) του κοροναϊού στην Αττική αυξάνεται και αυτός είναι ένας από τους λόγους που βρίσκεται στις «κόκκινες» περιοχές από την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Rt βρίσκεται στο 1,01, με τα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα να αυξάνονται έως και 50%. Αυτό προκάλεσε και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο OPEN, από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και κάθε εβδομάδα, υπήρχε αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, κάτι που υποδηλώνει συνεχή διάδοση του ιού.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του: «Στις 20 Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο των λυμάτων έδινε 5.000 φορείς στο λεκανοπέδιο. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι 40.000» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, παρατηρώντας ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε κατά οκτώ φορές μέσα σε έξι εβδομάδες.

Το ενδεχόμενο καθολικού lockdown

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για καθολικό lockdown.

Όπως υπογράμμισε ο κύριος Γώγος «στη νόσο αυτή ποτέ δεν μπορεί να εκλείψει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε παρέμβασης», αν και διατύπωσε την πεποίθηση πως «το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουμε όπως είμαστε».

Ωστόσο, σημείωσε πως αν τα δεδομένα αλλάξουν δραματικά και τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς, θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.

Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «η πιθανότητα να γίνει πάλι μια μαζική παρέμβαση είναι ορατή στον ιό».

Χαρδαλιάς για ολικό lockdown: Θα το σκεφτούμε αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Από την πλευρά του για το αν βρίσκεται πάλι στο τραπέζι ένα γενικό lockdown, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε το εξής:

«Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν προφανώς είναι κάτι που θα το λάβουμε υπόψιν».

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως«το lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι από την αρχή της πανδημίας. Όμως πρέπει να το αξιολογήσουμε σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα. Μην ξεχνάμε πως από πίσω βρίσκονται και άνθρωποι που παλεύουν. Οπότε θέλει και απαιτεί πολλή σκέψη».

Σκέψεις για απαγορεύσεις τύπου Πάτρας και στην Αττική

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν την Αττική να… μετατρέπεται σε Πάτρα, δηλαδή να ισχύσει  και εδώ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.

Βέβαια τόσο οι ειδικοί όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχαν αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να ισχύσει στην Αττική λόγω της μητροπολιτικότητας της περιοχής, αλλά και του κινδύνου μεγάλου συνωστισμού, λόγω του μεγάλου πληθυσμού, αλλά και του εκτεταμένου δικτύου μαζικών μεταφορών.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί αναμένεται να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα μέχρι την Παρασκευή και να εισηγηθούν στην κυβέρνηση το σχέδιo

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων