Τρομακτική η εξάπλωση του βρετανικού στελέχους σε όλο τον κόσμο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τρομακτική η εξάπλωση του βρετανικού στελέχους σε όλο τον κόσμο

Διαπιστώθηκε ότι το στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο

medlabnews.gr iatrikanea

Διαπιστώθηκε ότι το στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαπλώνεται γρήγορα στις ΗΠΑ: Διπλασιάζεται κάθε 10 μέρες!

Κορονοϊός: Τρομακτική η εξάπλωση του βρετανικού στελέχους

Αυτό σημαίνει ότι η βρετανική μετάλλαξη, γνωστή ως B.1.1.7., αναπτύσσεται εκθετικά στην κοινότητα. Ο κορονοϊός B.1.17 αποτελούσε περίπου το 2% των κυκλοφορούντων στελεχών την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και πιθανότατα διπλασιάστηκε στο 4% 10 ημέρες αργότερα και 10 ημέρες μετά από αυτό αναμένεται να φτάσει στο 8%, μετά στο 16% και ούτω καθεξής. Μέχρι τον Μάρτιο πιθανότατα θα είναι η πιο κοινή παραλλαγή κορονοϊού στις ΗΠΑ.

Η παραλλαγή, η οποία φαίνεται να είναι περίπου 40% έως 70% πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες μορφές του κορονοϊού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο COVID-19, «έχει αποκτήσει ισχυρή θέση σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρουν οι συγγραφείς σε μια νέα προδημοσιευμένη έρευνα στην πλατφόρμα medRxiv στις 7 Φεβρουαρίου.

Το στέλεχος Β.1.1.7 έχει πολλαπλές μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης, την οποία χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να συνδεθεί και να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτές οι μεταλλάξεις φαίνεται να επιτρέπουν στον ιό να εξαπλωθεί γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με προηγούμενες μορφές του.

Το Β.1.1.7 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020 στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόλις δύο μήνες αργότερα, έγινε η κυρίαρχη παραλλαγή στη χώρα. Η παραλλαγή έχει πλέον εντοπιστεί σε τουλάχιστον 80 χώρες και περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κορονοϊός B.1.1.7: Καμπανάκι και για την χώρα μας τα όσα γίνονται αλλού

Μετά την εμφάνιση του Β.1.1.7 στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αυτές οι χώρες «παρατήρησαν καταστροφικά κύματα COVID-19», αναφέρουν οι συγγραφείς στη νέα μελέτη. «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε παρόμοια πορεία με άλλες χώρες όπου ο κορονοϊός B.1.1.7 έγινε γρήγορα η κυρίαρχη παραλλαγή SARS-CoV-2». Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προέβλεψαν ότι το B.1.1.7 θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ μέχρι τον Μάρτιο και, δυστυχώς, αυτή η μελέτη δείχνει ότι η πρόβλεψη γίνεται πραγματικότητα.

Για να καταλάβετε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται το B.1.1.7 στις ΗΠΑ, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο θετικά δείγματα, που συλλέχθηκαν από την εταιρεία Helix από τον Ιούλιο του 2020. Διαπίστωσαν ότι το B.1.1.7 πιθανότατα έφτασε στο ΗΠΑ προς τα τέλη Νοεμβρίου και εξαπλώθηκε σε τουλάχιστον 30 πολιτείες μέχρι τον Ιανουάριο!

Διαπίστωσαν, επίσης, ότι ενώ η εν λόγω παραλλαγή εξακολουθεί να βρίσκεται σε «σχετικά χαμηλή συχνότητα» στις ΗΠΑ, είναι 35% έως 45% πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες μορφές του ιού. Και πως ο επιπολασμός του φαίνεται να διπλασιάζεται κάθε 10 ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα. Η παραλλαγή ήταν πιο διαδεδομένη στη Φλόριντα, αντιπροσωπεύοντας το 4,5% των περιπτώσεων εκεί μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Αυτό ταιριάζει επίσης με δημοσιευμένα δεδομένα από το CDC που δείχνουν ότι οι περισσότερες από τα 690 γνωστά κρούσματα κορονοϊού Β.1.1.7 προέρχονταν από τη Φλόριντα. Τούτου λεχθέντος, τα δεδομένα δεν κάλυπταν ολόκληρες τις ΗΠΑ και έτσι παραλλαγές ενδέχεται να κυκλοφορούν μη ανιχνευμένες σε πολλές πολιτείες, σύμφωνα με την μελέτη.

Οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι στην αρχή αν το Β.1.1.7 είναι πιο θανατηφόρο και πιο μεταδοτικό από τις προηγούμενες μορφές του ιού. Μερικά πρώιμα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι μπορεί να είναι 30% πιο θανατηφόρο, αλλά αυτά τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι αβέβαια.

Πηγές: https://www.livescience.comhttps://www.cdc.gov


Διαβαστε επίσης

Οι λόγοι που εξαπλώνονται οι μεταλλάξεις σε όλο τον κόσμο;

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων