Ο Μάρτιος αποδεικνύεται με βάση τα μοριακά τεστ ο πιο σφοδρός μήνας του τρίτου κύματος | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο Μάρτιος αποδεικνύεται με βάση τα μοριακά τεστ ο πιο σφοδρός μήνας του τρίτου κύματος

Τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος της επιδημίας Covid-19 αυτό το μήνα καταδεικνύουν τα στοιχεία των ελέγχων

medlabnews.gr iatrikanea

Τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος της επιδημίας Covid-19 αυτό το μήνα καταδεικνύουν τα στοιχεία των ελέγχων που έχει διενεργήσει το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, το οποίο αποτελεί ένα από μεγαλύτερα κέντρα ελέγχου Covid-19 στη χώρα, με περισσότερα από 190.000 μοριακά τεστ μέσα σε ένα χρόνο.

Η ομάδα του Εργαστηρίου ανέλυσε τα αποτελέσματα των ελέγχων και διαπίστωσε πως τον Μάρτιο του 2020  (όταν ξεκινούσε το πρώτο επιδημικό κύμα) 3,6% των δειγμάτων ανιχνεύονταν θετικά στο νέο κορωνοϊό Sars-Cov2. Σήμερα, το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται στο 5,77%, υψηλότερο και από αυτό του περασμένου Νοεμβρίου ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος ο χειρότερος μήνας.

Στο παρακάτω πίνακα αναγράφονται ορισμένα στατιστικά στοιχεία του εργαστηρίου, για το 2020 και τους πρώτους μήνες του 2021.

    ΜΗΝΑΣΠΟΣΟΣΤΟ % ΘΕΤΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ
ΜΑΡΤΙΟΣ 20203,61
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 20202,87
ΜΑΪΟΣ 20200,30
ΙΟΥΝΙΟΣ 20200,13
ΙΟΥΛΙΟΣ 20200,18
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 20200,85
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 20201,52
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 20202,41
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 20205,72
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 20202,57
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 20212,98
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 20214,43
ΜΑΡΤΙΟΣ 20215,77

           Πηγή: Βιοιατρική ΑΕ, Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας

Όπως δείχνει η ανάλυση των στοιχείων, τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, η επιδημία εμφάνισε σημεία ύφεσης, με ποσοστά θετικότητας μεταξύ 2,5% και 2,9%. Ωστόσο, το Φεβρουάριο άρχισαν να αυξάνονται τα δείγματα που εντοπίζονταν θετικά, τάση που συνεχίζεται για όλο το Μάρτιο. 

Τα κυριότερα συμπτώματα – σημαντικό το ποσοστό των ασυμπτωματικών

Πυρετός, βήχας και μυαλγίες είναι, συχνότερα, τα συμπτώματα που οδηγούν τους ασθενείς  στο εργαστήριο για έλεγχο. Σπανιότερα, αναφέρονται διάρροια, καταρροή και κεφαλαλγία.

Καταγράφεται επίσης ένα σημαντικό ποσοστό εξεταζόμενων με θετικό τεστ, αλλά χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Κατά πλειονότητα, όσοι δεν έχουν συμπτώματα ζητούν να εξεταστούν, είτε επειδή ήρθαν σε επαφή με ασθενή, είτε επειδή το απαιτεί η εργασία τους.

Πλήρως εξοπλισμένο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας

Το Εργαστήριο της Μοριακής Βιολογίας, με υπεύθυνη την δρα Ειρήνη Λουίζου, στελεχώνεται  από 10 Βιολόγους, 2 παρασκευαστές ιατρικών εργαστηρίων και 1 Χημικό. Είναι εξοπλισμένο με 5 αυτόματους αναλυτές έκλουσης γενετικού υλικού, που είναι σε θέση να επεξεργαστούν έως και 350 δείγματα, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 4 ωρών. Επιπλέον, το Εργαστήριο διαθέτει 4 μηχανήματα Real Time PCR (96 θέσεων) τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν αξιόπιστα αποτελέσματα για τον έλεγχο του ιού, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το εργαστήριο διαθέτει και 2 αναλυτές αυτοματοποιημένου γρήγορου μοριακού τεστ για την ποιοτική ανίχνευση του SARS-CoV-2, τα οποία σε χρονικό διάστημα 20 – 45 λεπτών και με προετοιμασία λιγότερη του ενός λεπτού, δίνουν αξιόπιστο αποτέλεσμα. Με τις σύγχρονες υποδομές και το άρτια καταρτισμένο προσωπικό, το εργαστήριο είναι σε θέση να πραγματοποιεί καθημερινά έως και 2000 δείγματα. Ανάλογες υποδομές και επάνδρωση διαθέτει και το Εργαστήριο του Ομίλου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο δύναται να διενεργεί καθημερινά 500 τεστ.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελέγχου για τον κορωνοϊό

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ διαθέτει πλήρη και αξιόπιστα διαγνωστικά εργαλεία για τον έλεγχο του κορωνοϊού, σε κάθε στάδιο της επιδημίας και στον εμβολιασμό.

Τα  προγράμματα  BIOMED COVID-19 περιλαμβάνουν διαφορετικούς συνδυασμούς εξετάσεων, που  δίνουν τη δυνατότητα πλήρους διερεύνησης ενός πιθανού κρούσματος COVID-19.

Οι εξετάσεις μπορούν να διαγνώσουν τυχόν ενεργή νόσο COVID-19, αλλά και να αξιολογήσουν σε ποιο επίπεδο βαρύτητας έχει την τάση να εξελιχθεί το περιστατικό.

Επιπλέον, με τις εξετάσεις αυτές, μπορεί να εκτιμηθεί αν ένας ασυμπτωματικός υποψήφιος προς εμβολιασμό, είναι πιθανό να έχει νοσήσει στο πρόσφατο παρελθόν από κορωνοϊό, αν νοσεί τη στιγμή της εξέτασης, αλλά και αν έχει κάποιες αδιάγνωστες αλλεργικές προδιαθέσεις.

Εξειδικευμένος έλεγχος αντισωμάτων

Στα Εργαστήρια του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ πραγματοποιείται έλεγχος ανίχνευσης όλων των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός έναντι του νέου κορωνοϊού. Διενεργείται και ο πλέον εξειδικευμένος έλεγχος που αφορά τα εξουδετερωτικά αντισώματα, στα οποία βασίζεται κυρίως η άμυνα του οργανισμού απέναντι στον ιό.

Απρόσκοπτη εξυπηρέτηση με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια

Όλες οι δειγματοληψίες που αφορούν έλεγχο Covid-19 πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, εκτός των διαγνωστικών κέντρων, με ξεχωριστή γραμματεία και με όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους εξεταζόμενους.

Πηγή: Βιοιατρική ΑΕ, Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων