Ο ΠΟΥ συστήνει να μη χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη για τον κοροναϊό. Τι λέει για τις θεωρίες συνωμοσίας για τα φάρμακα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο ΠΟΥ συστήνει να μη χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη για τον κοροναϊό. Τι λέει για τις θεωρίες συνωμοσίας για τα φάρμακα

Κάποιες ερευνητικές εργασίες συμπέραναν ότι η έγκαιρη χορήγηση ιβερμεκτίνης, ενός αντιπαρασιτοκτόνου φαρμάκου

medlabnews.gr iatrikanea 

Κάποιες ερευνητικές εργασίες συμπέραναν ότι η έγκαιρη χορήγηση ιβερμεκτίνης, ενός αντιπαρασιτοκτόνου φαρμάκου, μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο και τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε ασθενείς με σχετικά ήπια Covid-19, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της εξάπλωσης του κοροναϊού. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) 

Σύσταση να μην χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη σε ασθενείς που πάσχουν από κοροναϊό, παρά μόνο σε κλινικές δοκιμές έκανε σήμερα Τετάρτη (31/3) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η ιβερμεκτίνη είναι ένα αντιπαρασιτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται ευρέως και προωθείται αυτήν την περίοδο μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα, ωστόσο, με την επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ, τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητά του δεν έχουν δώσει πειστικά αποτελέσματα.

«Η σύστασή μας είναι να μη χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη για τους ασθενείς που πάσχουν από Covid-19. Αυτό ισχύει όποια και αν είναι η σοβαρότητα ή η διάρκεια των συμπτωμάτων», εξήγησε η Τζάνετ Ντίας, υπεύθυνη της ομάδας κλινικών μελετών του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές βασίζεται η σύσταση του ΠΟΥ

Η Ντίας εξήγησε ότι από τη σύσταση αυτή, που βασίζεται στην τρέχουσα εξέλιξη των μελετών, εξαιρούνται μόνον οι κλινικές δοκιμές. Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε 16 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, σε δείγμα 2.400 ασθενών.


Ένα μέρος αυτών των δοκιμών αφορούσε τη σύγκριση της ιβερμεκτίνης με άλλα φάρμακα. Ο αριθμός των μελετών στις οποίες συγκρίνεται η ιβερμεκτίνη με κάποιο ψευδοφάρμακο είναι «πολύ πιο περιορισμένος», είπε ο Δρ Μπραμ Ρότσβεργκ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ του Καναδά και μέλος της επιτροπής του ΠΟΥ.


«Όχι» στο σκεύασμα από τον ΕΜΑ και την FDA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν συνιστά τη χρήση της ιβερμεκτίνης παρά μόνο σε κλινικές δοκιμές, ενώ και η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) στον ιστότοπό της συμβουλεύει να μη χρησιμοποιείται το σκεύασμα αυτό λόγω έλλειψης δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του.


Η σύσταση του ΠΟΥ εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σκεπτικισμό και αντιδράσεις από τους πολλούς υποστηρικτές του φαρμάκου αυτού, το οποίο χρησιμοποιείται σε ζώα και ανθρώπους για την αντιμετώπιση της ψώρας και διαφόρων παρασίτων.


Την άνοιξη του 2020 δημοσιεύθηκε μια μελέτη Αυστραλών επιστημόνων, οι οποίοι παρατήρησαν ότι το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό in vitro, δηλαδή στο εργαστήριο, απέναντι στον SARS-CoV-2, τον κορωνοϊό που προκαλεί την Covid-19. Είναι ένα φτηνό φάρμακο, που ήδη χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες, ιδίως στη Λατινική Αμερική, και παρουσιάζει κοινά στοιχεία με την υδροξυχλωροκίνη, το σκεύασμα που προώθησαν πολλοί γιατροί και πολιτικοί, μολονότι η αποτελεσματικότητά του δεν αποδείχτηκε.

Θεωρίες συνωμοσίας για την ιβερμεκτίνη και την υδροξυχλωροκίνη

Συχνά, τόσο για την ιβερμεκτίνη όσο και για την υδροξυχλωροκίνη διατυπώνονται θεωρίες που παραπέμπουν σε συνωμοσιολογίες, όπως ότι οι Αρχές αγνοούν σκοπίμως τα φάρμακα αυτά επειδή δεν είναι επικερδή για τις φαρμακοβιομηχανίες.


Τις τελευταίες ημέρες, στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης είναι σε εξέλιξη μια ευρεία εκστρατεία προώθησης του φαρμάκου (με το χάσταγκ #BeBraveWHO, δηλαδή «ΠΟΥ, δείξε γενναιότητα»), με την οποία ζητείται από τον ΠΟΥ να εγκρίνει τη χρήση της ιβερμεκτίνης για την Covid-19.


Οι υποστηρικτές του φαρμάκου, όπως και εκείνοι που προωθούσαν την υδροξυχλωροκίνη, τονίζουν συχνά το γεγονός ότι η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται ευρέως σε όλον τον κόσμο, αν και για διαφορετικές παθήσεις, και επομένως δεν υπάρχει κανένας φόβος.


Ο Δρ Ρότσβεργκ είπε όμως ότι «οι δόσεις και η αγωγή που δίνεται για τη θεραπεία των ανθρώπων που πάσχουν από Covid δεν είναι οι ίδιες με εκείνες για άλλες παθήσεις και, κατά συνέπεια, μολονότι πρόκειται για ένα σχετικά ασφαλές φάρμακο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αποδειχθεί επικίνδυνο», υπό αυτές τις συνθήκες.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων