Άνθρωποι με προχωρημένο διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης. Δείτε ποιοι και πόσο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Άνθρωποι με προχωρημένο διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης. Δείτε ποιοι και πόσο

Οι διαβητικοί με άλλα υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από τον κοροναϊό.

medlabnews.gr iatrikanea

Οι ασθενείς Covid-19 με προϋπάρχοντα προχωρημένο διαβήτη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19 και θάνατο, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή μίας Ελληνίδας ερευνήτριας της διασποράς.

Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Σαμπρίνα Σλέσινγκερ του Γερμανικού Κέντρου Διαβήτη του Πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, είναι η πιο ολοκληρωμένη έως τώρα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των ερευνών σχετικά με τη σοβαρότητα της Covid-19 στους διαβητικούς. Στη μελέτη συμμετείχε η δρ Καλλιόπη Παφίλη, ερευνήτρια του Γερμανικού Κέντρου Διαβήτη και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με διαβήτη έχουν 28% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν εξαιτίας της Covid-19, σε σχέση με τις γυναίκες με διαβήτη. Επίσης, οι διαβητικοί ασθενείς άνω των 65 ετών έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους νεότερους διαβητικούς. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του διαβητικού και όσο μεγαλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος βαριάς Covid-19 και θανάτου.

Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν ινσουλίνη για να θέσουν υπό έλεγχο τον διαβήτη τους (κάτι που μαρτυρά ένα πιο προχωρημένο στάδιο της μεταβολικής διαταραχής) έχουν 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν, σε σχέση με τους διαβητικούς που δεν χρειάζονται ινσουλίνη. Αντίθετα, όσοι παίρνουν το ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο μετφορμίνη για θεραπεία του διαβήτη τους έχουν 50% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από Covid-19.

Οι διαβητικοί με άλλα υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από τον κοροναϊό. Η καρδιαγγειακή νόσος αυξάνει κατά 56% τον κίνδυνο θανάτου, η χρόνια νεφρική νόσος κατά 93% και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά 40%.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι «το ανδρικό φύλο, η μεγαλύτερη ηλικία, μερικά προϋπάρχοντα χρόνια νοσήματα και η χρήση ινσουλίνης, που είναι δείκτες μίας προχωρημένης μορφής του διαβήτη, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από Covid-19 και με πιο σοβαρή έκβαση της νόσου στους διαβητικούς που μολύνονται από κοροναϊό, ενώ αντίθετα η μετφορμίνη σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων