Αυστραλία: Φουρτούνες για τα εμβόλια της AstraZeneca. Δείτε γιατί; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αυστραλία: Φουρτούνες για τα εμβόλια της AstraZeneca. Δείτε γιατί;

Νέες… φουρτούνες δημιουργούν οι κατεπείγουσες αλλαγές στο πρόγραμμα των εμβολιασμών της Αυστραλίας

medlabnews.gr iatrikanea

Νέες… φουρτούνες δημιουργούν οι κατεπείγουσες αλλαγές στο πρόγραμμα των εμβολιασμών της Αυστραλίας καθώς, όπως ανακοινώθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά COVID-19, δεν είναι πλέον προτιμητέο από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές για τους πολίτες κάτω των 50 ετών.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλείται να χαράξει νέα πορεία, άμεσα, καθώς το σημαντικό πρόβλημα με το έλλειμμα στην προμήθεια εναλλακτικών εμβολίων από το εξωτερικό τείνει να καταστεί ήσσονος σημασίας αν πληγεί -περαιτέρω- η εμπιστοσύνη προς τους εμβολιασμούς εν γένει.

Ο κοροναϊός παραμένει υπό έλεγχο σε όλη την Αυστραλία, αλλά δεν είναι λίγοι οι πολίτες -μεταξύ των οποίων πολλοί ομογενείς- που αγωνιούν για την υγεία τους και θέλουν να ξέρουν πότε θα εμβολιαστούν, με ποιο εμβόλιο, πότε και εντέλει -οριστικά- αν είναι ασφαλές.

Οι επιστήμονες έχουν απαντήσει επανειλημμένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν εγκριθεί για την Αυστραλία (Pfizer και AstraZeneca έως τώρα).

Αλλά τα νέα στοιχεία για θρόμβους στο αίμα, μετά από χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, αν και χαρακτηρίζεται πολύ σπάνια παρενέργεια, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία για την ασφάλεια.

Επίσης, το πότε θα εμβολιαστούν και με ποιο εμβόλιο παραμένει… θολό τοπίο για τους περισσότερους.

Πέρα από την υγειονομική προστασία μάλιστα, το πότε θα ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί έχει συνδυαστεί με το άνοιγμα των διεθνώς συνόρων, άρα και το ταξίδι στην Ελλάδα.

Ήδη υπήρχαν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τον στόχο για τέλη Οκτωβρίου να απομακρύνεται λόγω των ελλείψεων στις προμήθειες δόσεων από το εξωτερικό.

Αλλά στα τέλη της περασμένης εβδομάδα, η Australian Technical Advisory Group on Immunisation (ATAGI), αξιολογώντας τα νέα δεδομένα της European Medicines Agency (EMA), αποφάσισε πως οι ενήλικες κάτω των 50 ετών είναι προτιμητέο να λάβουν το εμβόλιο της Pfizer.

Ο πρωθυπουργός, Scott Morrison, έσπευσε να καθησυχάσει τονίζοντας πως πρόκειται για σύσταση και όχι απαγόρευση του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο, όπως ανέφεραν και οι ειδικοί, παραμένει ασφαλές για όσους είναι άνω των 50 ετών.

Για να ξεπεράσει το νέο «σκόπελο» η κυβέρνηση, ανακοίνωσε επιπλέον 20 εκατ. δόσεις από την Pfizer (συνολικά 40 εκατ. δόσεις), αλλά αυτές δε θα έρθουν στην Αυστραλία έως τα τέλη του 2021.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, υπενθυμίζεται παράγεται και εγχώρια πλέον από την CSL. Έχει δημιουργηθεί όμως πλήγμα στην εμπιστοσύνη.

Δεν είναι λίγοι -και- οι συμπάροικοι που παρότι θα μπορούσαν να εμβολιαστούν στη φάση 1β του προγράμματος που έχει ξεκινήσει… καθυστερούν το ραντεβού τους με τους γενικούς γιατρούς (GPs) μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Αρκετοί μάλιστα, ανεξαρτήτως ηλικίας, ρωτούν αν μπορούν να επιλέξουν ποιο εμβόλιο να κάνουν. Η επιλογή δεν είναι εφικτή, βάσει των επίσημων οδηγιών, έως τώρα τουλάχιστον.

Κάποιοι θέλουν να αποφύγουν το AstraZeneca.

Αλλά και κάποιες κλινικές δεν χορηγούν πλέον το εν λόγω εμβόλιο, ανέφερε η Sydney Morning Herald, καθώς οι γιατροί, ανησυχούν για τις νομικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν σε σχέση με κάποια παρενέργεια.

Ζητούν πιο αναλυτικές οδηγίες άμεσα για το πώς μπορούν να «ζυγίσουν» το όφελος του εμβολιασμού σε σχέση με το ρίσκο της COVID-19.

Ακόμη, αρκετοί επισημαίνουν τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση μίας νέας έξαρσης πως με το πρόγραμμα εμβολιασμών εκτός στόχων για πολίτες, αλλά και υγειονομικούς.

Ο πρόεδρος της Australian Medical Association για τη Βικτώρια, Julian Rait επεσήμανε στη Sydney Morning Herald, ότι πολλοί GPs αρνούνται να χορηγήσουν το εμβόλιο για τους κάτω των 50 μέχρι να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση για τις νομικές συνέπειες. Θα πρέπει να λάβουν σαφείς οδηγίες, τόνισε.

Η πρόεδρος της AMA για τη Νέα Νότια Ουαλία, Danielle McMullen, ανακοίνωσε πως δεν πρέπει χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε κανέναν κάτω των 50 ετών εκτός και αν συντρέχουν έκτακτες συνθήκες.

«Για την ώρα, οι οδηγίες μπερδεύουν λίγο», δήλωσε η Δρ McMullen. «…αρκετά σύντομα, θα προσπαθήσουμε να έχουμε περισσότερη σαφήνεια για να διαβεβαιώσουμε: είναι απαγόρευση ή όχι και τι επίπεδο εξαιρετικών συνθηκών θα πρέπει να συντρέχει».

«Προφανώς η προστασία των ασθενών είναι ο πρώτος μας στόχος, αλλά επίσης να διασφαλίσουμε πως οι γιατροί δε θέτουν εαυτόν σε κίνδυνο», υπογράμμισε.

Η πρόεδρος του Royal Australian College of GPs, Karen Price, είπε: «Δεν έχουμε εναλλακτικό εμβόλιο. Τι θα συμβεί αν έχουμε μία έξαρση; Αν κάποιος δεν μπορεί να λάβει το εμβόλιο και ασθενεί σοβαρά;».

Η επικεφαλής του Royal Australian College of General Practitioners για τη Βικτώρια, Anita Munoz, δήλωσε στο SBS, πως οι τελευταίες αλλαγές -που δεν ήταν οι μόνες έως τώρα- έχουν δημιουργήσει χάος στο σύστημα για τα ραντεβού.

Σύμφωνα με τη Sydney Morning Herald, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει οδηγίες στους GPs, αλλά και ότι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους ασφαλιστές τους.

«Το υπουργείο Υγείας συζητά με τους ασφαλιστές και τους γιατρούς για το αν θα χρειαστεί περαιτέρω εξασφάλιση για αποζημιώσεις ως προς το πρόγραμμα εμβολιασμών. Οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Παρότι μάλιστα υπάρχει ανάγκη για ενιαία εθνική στρατηγική, οι Πολιτείες λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις.

Στη ΝΝΟ, όσοι είναι κάτω των 50 ετών και θέλουν να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca για να μην περιμένουν το πότε θα τους χορηγηθεί το εμβόλιο της Pfizer, θα μπορούν να το κάνουν υπογράφοντας μία νέα φόρμα συγκατάθεσης.

Στη Δυτική Αυστραλία, όσοι είναι κάτω των 50 ετών έλαβαν οδηγία να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι κάτοικοι του Κουίνσλαντ έχουν λάβει την οδηγία να μιλήσουν με τους GPs για το εμβόλιο.

Η κυβέρνηση της Βικτώρια ζήτησε από τις υγειονομικές υπηρεσίες να επικοινωνήσουν με όσους είναι κάτω των 50 ετών και έχουν κρατήσεις να κάνουν την πρώτη δόση και να αναπρογραμματίσουν το ραντεβού αν δεν μπορούν να τους προσφέρουν το εμβόλιο της Pfizer.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων