Σάλος με ΨΕΥΔΩΣ θετικά self test. Δεν δίδονται αναλυτικά αποτελέσματα. Βάλλεται η αξιοπιστία τους | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σάλος με ΨΕΥΔΩΣ θετικά self test. Δεν δίδονται αναλυτικά αποτελέσματα. Βάλλεται η αξιοπιστία τους

Ένα απίστευτο αλαλούμ προκλήθηκε με τα self test των μαθητών στα Ιωάννινα

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Τα self tests έχουν κατηγορηθεί για την αναξιοπιστία τους. Ο κίνδυνος είναι να βγάζουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, δηλαδή όταν έχει κάποιος κοροναϊό αλλά να μην το εντοπίζουν. 

Με παρατράγουδα άνοιξε αυλαία η εκπαιδευτική κοινότητα, με την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με καταγγελίες γονέων, πολλά από τα 3.000 self test που χορηγήθηκαν στους μαθητές μέσω της διαδικασίας της αυτοεξέτασης αποδείχθηκαν στον επανέλεγχο "ψευδώς θετικά", όμως, δεν έχει γίνει γνωστός ακόμα επίσημα ο ακριβής αριθμός της θετικότητας, καθώς η διαδικασία συνεχίζεται.

Γονείς επικοινωνούν από το πρωί με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καθώς κατά τη διαδικασία της αυτεξέτασης των μαθητών με self test στο σπίτι, βρέθηκαν 3.000 θετικά αποτελέσματα, στα 1,6 εκατομμύρια τεστ που διενεργήθηκαν από εχθές. Μεγάλος αριθμός από αυτά, στη συνέχεια, όμως, αποδείχθηκαν αρνητικά, γεγονός το οποίο έχει θέσει ερωτηματικά για την αξιοπιστία των self test.

Η πιο ακραία περίπτωση εντοπίστηκε στα Ιωάννινα, όπου όταν μαθητές άρχισαν να κάνουν τα τεστ εν όψει της επιστροφής στα θρανία, τα αποτελέσματα έδειξαν «θετικά» σχεδόν σε όλα τα παιδιά.

Οι γονείς, δήλωσαν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα  self-testing.gov.gr  επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ αλλά και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και δεκάδες μαθητές κλήθηκαν να επαναλάβουν τον δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test τόσο στην κεντρική πλατεία όσο και στη μονάδα που λειτουργεί στο στρατόπεδο Βελισσαρίου.

Γονείς επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ αλλά και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και δεκάδες μαθητές κλήθηκαν να επαναλάβουν τον δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test τόσο στην κεντρική πλατεία όσο και στη μονάδα που λειτουργεί στο στρατόπεδο Βελισσαρίου.

Από το αποτέλεσμα του rapid test προέκυψε σχεδόν για όλες τις περιπτώσεις ότι το self test είχε δώσει ψευδές αποτέλεσμα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την Κυριακή μόνο στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων έγιναν 500 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και θετικά ήταν μόλις πέντε από τα τεστ που διενεργήθηκαν.

Προς το παρόν απάντηση δεν έχει δοθεί παρά μόνο γίνονται εικασίες για ενδεχόμενο πρόβλημα στην συγκεκριμένη παρτίδα.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, από το αποτέλεσμα του rapid test προέκυψε σχεδόν για όλες τις περιπτώσεις ότι το self test είχε δώσει ψευδές αποτέλεσμα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την Κυριακή μόνο στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων έγιναν 500 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και θετικά ήταν μόλις πέντε από τα τεστ που διενεργήθηκαν.

Τι έχει συμβεί με τα self test;

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση, εάν στην περίπτωση των Ιωαννίνων τουλάχιστον, υπήρξε πρόβλημα με συγκεκριμένη παρτίδα self test. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ωστόσο, τα test με τα οποία γίνεται η διαδικασία της αυτοεξέτασης στους μαθητές, είναι άλλης εταιρίας, κινεζικής προέλευσης, και δεν είναι ίδια με τα test της εταιρείας Roche, με τα οποία είχε διενεργηθεί ο προηγούμενος έλεγχος στους μαθητές Λυκείου.

Πελώνη: «Σημασία έχουν τα ψευδώς αρνητικά – Τέτοια δεν υπάρχουν»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα ψευδώς θετικά self test, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σήμερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, εξήγησε πως δηλώνονται στην πλατφόρμα και γίνεται επιβεβαίωση από τον ΕΟΔΥ με rapid test ή μοριακό σε δημόσια δομή.

«Το επιστημονικά αποδεκτό όριο ψευδώς θετικών τεστ που έχει τεθεί με βάση τις προδιαγραφές εγκυρότητας, οι οποίες είναι 99% στα αρνητικά, είναι 1% στα ψευδώς θετικά. Σε 1,6 εκατομμύρια self test το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε 16.000 ψευδώς θετικά», πρόσθεσε.

«Το σημαντικό είναι η εγκυρότητα στα αρνητικά. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να διαγνωστεί αρνητικός και να είναι θετικός», κατέληξε.

Δεν καταλαβαίνουμε όμως πώς θα μπορούσε να εξαχθεί αβίαστα ένα τέτοιο συμπέρασμα όταν οι αρνητικοί δεν κάνουν επανάληψη με rapid test ή ακόμα καλύτερα με μοριακό.

Απεναντίας νομίζουν ότι ΔΕΝ έχουν κοροναϊό ενώ έχουν και πάνε στο σχολείο και μεταδίδουν και σε άλλους.

Ψάξαμε από  το medlabnews.gr να βγάλουμε άκρη για ότι έχει συμβεί. Όμως από τον ΕΟΔΥ μας παρέπεμψαν στο Υπουργείο Υγείας όπου δεν βρέθηκε κανείς να μας δώσει κάποια πληροφορία. 

Από την αρχή εφαρμογής των self tests δεν έχουν απαντηθεί συγκεκριμένα ερωτήματα και υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου για την αξιοπιστίας. Μάλιστα αρκετά προκλητικά ειδικοί βγήκαν στα κανάλια και εκθείαζαν την αξιοπιστία των self tests και τα έφτασαν σε αξιοπιστία των μοριακών τεστ. Και μόνο με αυτά που λέγονται και αυτά που είπε η κα Πελώνη θα έπρεπε να ανησυχούμε.

Πάντως για να τεκμηριωθούν τα λεγόμενα και να πάψουν να υπάρχουν οι όποιες αμφιβολίες θα έπρεπε

Να δωθούν από την αρχή της εφαρμογής του self test τα στοιχεία που καταγράφονται στο σύστημα

1 Ποσα έγιναν ; 

2 Ποσα τελικά ήταν θετικά;

3 Πόσα τελικά από τα Θετικά ήταν ψευδώς θετικά;

4 Ποσα τεστ διαφοροποιηθηκαν με την επανάληψη μεσα στην εβδομάδα του self test (με το δεύτερο);

Tέλος θα έπρεπε ο ΕΟΔΥ δειγματοληπτικά να κάνει έλεγχο και να επιβεβαιώσει σε τυχαίο δείγμα με rapid και μοριακό το πόσο ακριβή είναι τα αυτοτεστ. 

Αυτά πριν ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε......

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων