Γεροτζιάφας: Όχι στα ίδια λάθη. Χαλαρό καλοκαίρι θα φέρει δύσκολο χειμώνα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γεροτζιάφας: Όχι στα ίδια λάθη. Χαλαρό καλοκαίρι θα φέρει δύσκολο χειμώνα

Θέλει προσοχή για να μην έχουμε αναζωπύρωση» τόνισε ο διακεκριμένος καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας

medlabnews.gr iatrikanea

«Ο κόσμος έχει χαλαρώσει γιατί τα μηνύματα που παίρνει από την πολιτική ηγεσία είναι ότι έχουμε αφήσει την πανδημία πίσω. Η πανδημία δεν είναι πίσω. Θέλει προσοχή για να μην έχουμε αναζωπύρωση» τόνισε ο διακεκριμένος καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας  ο οποίος παράλληλα επέστησε την προσοχή  στην μεγάλη πιθανότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού  να αναπτυχθούν μεταλλάξεις και στους εμβολιασμένους, όπως προειδοποιούν οι ιολόγοι. 

«Χθες ήμουν σε ένα συνέδριο σε συνύπαρξη με έναν γιατρό, έναν υπουργό και έναν πολιτικό αρχηγό. Το γενικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί από τον υπουργό Υγείας είναι ότι βλέπουμε μπροστά… Περίπου το 30% του πληθυσμού έχει πάρει μια δόση εμβολίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε γρήγορα τοίχος ανοσίας. Δεύτερον, ανοίγει ο τουρισμός ενώ όλη η Ευρώπη βρίσκεται μέσα στην πανδημία.  Τρίτον, όπως λένε οι ιολόγοι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν μεταλλάξεις στους εμβολιασμένους»  επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη γιατί το χαλαρό καλοκαίρι θα φέρει δύσκολο χειμώνα.

«Το συμπέρασμα είναι ότι βρισκόμαστε μέσα στην πανδημία και ότι πρέπει να οργανωθούμε ώστε όταν θα έχουμε το επόμενο επιδημικό κύμα να μην έχουμε τις τραγικές συνέπειες που είχαμε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο. Άρα πρέπει να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας σε όλα του τα επίπεδα. Μη γίνει από τη πολιτική ηγεσία το ίδιο λάθος που έγινε και πέρυσι. Οι γιατροί πλέον γνωρίζουν το νόσημα, οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί, υπάρχει η δυνατότητα της τηλεϊατρικής. Οι υγειονομικοί είναι κουρασμένοι, άρα θα πρέπει να ενταχθούν οι ιδιώτες γιατροί στη πρωτοβάθμια περίθαλψη συστηματικά, σε ένα σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας ώστε οι άρρωστοι να αντιμετωπίζονται νωρίς από το σπίτι για να μη καταλήγουν στις εντατικές σε τέτοιες μαζικές καταστάσεις».

Σχετικά με το θέμα των θρομβώσεων, ο κ Γεροτζιάφας τόνισε ότι η θέση των ειδικών – σε πρόσφατη μελέτη που έχει δημοσιευθεί –  είναι σαφώς υπέρ των εμβολιασμών καθώς το πρόβλημα της εμφάνισης του συνδρόμου θρόμβωσης –  με τα εμβόλια της Astrazeneca και της Johnson & Johnson – είναι μικρό ( 1 στις 100 χιλιάδες).  «Έχουμε προτείνει μία πολύ συγκεκριμένη διαγνωστική μέθοδο που μπορεί να την εφαρμόσει ο κάθε γιατρός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και εξήγησε ότι αφορά σε αξιολόγηση κάποιων συμπτωμάτων.

Η Αιματολογική Εταιρεία και με παρεμβάσεις του ίδιου, έχει την προσοχή των συμπτωμάτων – να γνωρίζει ο κόσμος ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται και θα πρέπει να τους ανησυχήσουν για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. «Έχουμε μιλήσει με σαφήνεια και έχουμε εξηγήσει ότι δεν χρειάζεται να γίνει καμία εξέταση καθώς δεν έχει καμία προγνωστική αξία» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δύο πολύ συγκεκριμένες εξετάσεις που μπορούν να γίνουν σε ανθρώπους που εμφανίζουν τα συμπτώματα και που ο ιατρός τους θα αξιολογήσει προκειμένου να χορηγηθεί η απαιτούμενη αντιπηκτική θεραπεία».

«Νομοτέλεια το 4ο κύμα»

Εξάλλου, ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης  χαρακτηρίζει «ψευδοπρόβλημα» τη συζήτηση για το πότε θα «πετάξουμε» τις μάσκες και θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης καθώς όπως είπε ούτε το ένα ούτε το άλλο θα γίνουν μέσα καλοκαίρι.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ , τόνισε όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι επικίνδυνοι, ιδίως τα εστιατόρια όπου θα πρέπει να βελτιωθεί φοβερά ο εξαερισμός και η μάσκες είναι αναγκαίο εργαλείο.

Για την ανοσία της αγέλης, εκτίμησε ότι για να επιτευχθεί θα πρέπει οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 80% στο γενικό πληθυσμό. Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν γίνονται 3 εκατ. εμβολιασμοί το μήνα παρά την επιβράδυνση που παρατηρείται το καλοκαίρι, φτάνουμε στο Σεπτέμβριο.

Κάλεσε τους πολίτες να μην φύγουν διακοπές πριν κάνουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου  

 Ο ίδιος τέλος χαρακτήρισε νομοτελειακό ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο ή το χειμώνα, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να το γλιτώσουμε ως ένα βαθμό με φοβερή ένταση των εμβολιασμών και οργάνωση και μέσα στο καλοκαίρι με τεστ, ιχνηλάτηση και καραντίνα».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων