Κάτι ΔΕΝ πάει καλά. Σοβαρή καταγγελία για ΕΟΠΥΥ. Αντιμέτωπα με κακουργηματική απιστία μέλη του ΔΣ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κάτι ΔΕΝ πάει καλά. Σοβαρή καταγγελία για ΕΟΠΥΥ. Αντιμέτωπα με κακουργηματική απιστία μέλη του ΔΣ

Σοβαρές καταγγελίες αυτή τη φορά, για κακουργηματικές ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων στελεχών και οργάνων του ΕΟΠΥΥ

medlabnews.gr iatrikanea

Πέρα και πάνω από την πρόσφατη πολιτική αντιπαράθεση για τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ , ο Lykavitos.gr φέρνει σήμερα στο φώς νέες, σοβαρές καταγγελίες αυτή τη φορά, για κακουργηματικές ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων στελεχών και οργάνων του ΕΟΠΥΥ σε βάρος ασφαλισμένων του, μελών του Δ.Σ και συγκεκριμένου παρόχου του.

Η ενυπόγραφη κατηγορία περιήλθε σε γνώση του Lykavitos.gr μετά την κατάθεσή της την περασμένη Πέμπτη στο πρωτόκολο του ΕΟΠΥΥ μαζί με εισαγγελική παραγγελία για άμεση χορήγηση  εγγράφων.

Σύμφωνα με αυτήν, η (προσωρινή) πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ  Θεανώ Καρποδίνη καταγγέλλεται πως, σε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες, απέκρυψε τον περασμένο Μάιο από τα μέλη του νέου ΔΣ του οργανισμού ότι στις 31 Οκτωβρίου 2019, ως Αντιπρόεδρος  ακόμα και αντί του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, μετά από «προφορική εισήγηση» του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του, συμμετείχε στη λήψη απόφασης και στην έκδοση ακριβούς αντιγράφου της για να μη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ πράξη του ΔΣ που, όμως, ως κανονιστική πράξη, περιλάμβανε ρητή εντολή να δημοσιευτεί, πριν την εφαρμογή της, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή ήταν προφανώς τόσο σωστή που, μόλις οι θιγόμενοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το ΣτΕ ζήτησε τις απόψεις του ΕΟΠΥΥ, ο τότε Πρόεδρός του Καθηγητής Πλαγιανάκος έσπευσε, παρά την ύπαρξη της παραπάνω «ορθής επανάληψης», να  την στείλει τελικά για δημοσίευση.

Στο μεταξύ ο ΕΟΠΥΥ φέρεται να εφάρμοζε για κάποιους μήνες την ανυπόστατη, μέχρι τη δημοσίευση, απόφασή του, ζημιώνοντας τον συγκεκριμένο πάροχο με ποσό κάποιων εκατομμυρίων και τον ΕΟΠΥΥ με  ετήσιο δικαστικό πανωτόκι 7,5%. Προφανώς, «λεφτά υπάρχουν».

Το «ζουμί» της σχετικής απόφασης, όπως καταγγέλλει ο συγκεκριμένος πάροχος, είναι ότι,  μείωσε κατά χίλια τοις εκατό «παράνομα και κατα «αδικαιολόγητη δυσμενή διακριτική μεταχείριση» αλλάζοντας και τον τρόπο μέτρησης, την αποζημίωση της παροχής αερίου οξυγόνου από φιάλες για κατ΄οίκον οξυγονοθεραπεία χρονίως πασχόντων (καρκινοπαθών, πνευμονοπαθών κα).  Η απόφαση αυτή λήφθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 , πριν η νέα κυβέρνηση ορίσει νέα μέλη στα ΔΣ εποπτευομένων φορέων όπως ο ΕΟΠΥΥ και πριν προκύψει η πανδημία του κοροναϊού. Και ενώ, πάντα σύμφωνα με την καταγγελία, η απόφαση αυτή είχε ληφθεί, δήθεν, για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, η  δαπάνη αυτή όχι μόνο δεν συγκρατήθηκε αλλά, αντίθετα, πολλαπλασιάστηκε από τον υπερτριπλασιασμό της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ των, με «μαγικό τρόπο» ανέγγιχτων ως προς την τιμή αποζημίωσής τους, συσκευών οξυγονοθεραπείας με υγρό οξυγόνο.

Η πριμοδότηση αυτή της θεραπείας με υγρό αντί με αέριο οξυγόνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται στην καταγγελία - άν πράγματι συμβαίνει και δεν υποκρύπτει κάποια, ακόμα, «παράμετρο» - καταγγέλλεται ως εξαιρετικά επικίνδυνη για την ζωή των ασφαλισμένων που, ενώ δεν βρίσκονται ακόμα σε τελικό στάδιο για τη λήψη υγρού οξυγόνου, εθίζονται σε αυτό. Καθώς, όπως καταγγέλλεται,  εφόσον υγρό οξυγόνο εισπνέεται για περίοδο μεγαλύτερη λίγων ημερών, δημιουργεί εξάρτηση και ο ασθενής αδυνατεί, πλέον, να αναπνεύσει χωρίς αυτό.

Την ίδια στιγμή αποτελεί γεγονός πρωτοφανές, πως νεοσύστατο  ΔΣ Δημόσιου Οργανισμού, το οποίο συγκροτήθηκε λίγο πριν το Πάσχα, να καταψηφίζει σε μία από τις πρώτες συνεδριάσεις του την  εισήγηση της Διοικήτριάς του με 7-4, όπου οι 4, μαζί με την κυρία Καρποδίνη, ήταν οι δύο στενοί συνεργάτες της και η εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας.

Αυτή  την «7-4» απόφαση καταγγέλλεται η κυρία Καρποδίνη πως προσπάθησε και κατάφερε, μετά από μία θυελλώδη συζήτηση και σπαρταριστό παρασκήνιο, να ανατρέψει δύο βδομάδες μετά, με «4-6  και ένα λευκό», αποσιωπώντας όμως από τα μέλη του Δ.Σ. την, τυπική, έστω συμμετοχή της στην απόφαση του Οκτωβρίου 2019. Αντί, όπως θα έπρεπε οποιοσδήποτε σε μιά τέτοια θέση, να ενημερώσει το Δ.Σ., ευθαρσώς, για το τί είχε αυτή κάνει. Αντί να αποτρέψει την ζημιά του ΕΟΠΥΥ και την διακινδύνευση της υγείας των ασφαλισμένων του, όπως μπορούσε.  Και για τον λόγο αυτό αναμένεται η ίδια, αν και ελεγχόμενη πλέον για αδικήματα απιστίας περι την υπηρεσία, απάτης κ.α με ζημία που υπερβαίνει τα €120.000 κ.α., να χορηγήσει άμεσα τα όποια με την εισαγγελική παραγγελία ζητούμενα έγγραφα.

Η κυρία Θεανώ Καρποδίνη με διάφορες θέσεις στο Δημόσιο από το 2007 και με στενούς δεσμούς με το Υπουργείο Υγείας, είναι, σύμφωνα με το βιογραφικό της, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη διοίκηση επιχειρήσεων ενώ μιλά αγγλικά, ως κάτοχος Lower, και γαλλικά. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και ως σύμβουλος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Όπως η ίδια αναφέρει στο βιογραφικό της, από το Δεκέμβριο του 1997 ξεκίνησε την καριέρα της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων «με σκοπό την προβολή και τη διάδοση της χρηματιστηριακής ιδέας»  και μαζί με άλλα μέλη των τότε διοικήσεων… διέπρεψε στο ΧΑΑ κατά την περίοδο της «χλαπάτσας του 1999», αποχωρώντας το 2006 ως προϊσταμένη του τμήματος πωλήσεων.

Η  επιλογή της ως Προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας εκκρεμεί εδώ και λίγους μήνες ενώπιον του ΑΣΕΠ, υπό την προεδρία πλέον του, επί ετών Γενικού Γραμματέα της Βουλής, νομικού και εργατολόγου, Θάνου Παπαϊωάννου.

Ο Lykavitos δεν παίρνει θέση σε θέματα που αφορούν οικονομικές διαφορές. Καταγγελίες όμως που αφορούν γεγονότα, όπως η συγκεκριμένη, ιδιαίτερα όταν είναι ενυπόγραφες, επικαλούνται συγκεκριμένα επίσημα έγγραφα  και που αφορούν τόσο σημαντικά ζητήματα όπως η υγεία και η ζωή ασθενών και το δημόσιο συμφέρον, δεν μπορούν να παραμένουν αναπάντητες, να συζητούνται «πίσω από κλειστές πόρτες», να περιμένουμε πότε και πώς θα κριθούν από τη δικαιοσύνη.

Πρέπει να απαντηθούν άμεσα, ξεκάθαρα και δημόσια.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων