Επιδημιολόγος: Το τέλος της πανδημίας της Covid-19 σε λίγους μήνες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Επιδημιολόγος: Το τέλος της πανδημίας της Covid-19 σε λίγους μήνες

Το τέλος της πανδημίας της Covid-19 για τη Βρετανία μπορεί να απέχει μόλις μερικούς μήνες δήλωσε σήμερα ο επιδημιολόγος του Imperial College

medlabnews.gr iatrikanea 

Το τέλος της πανδημίας της Covid-19 για τη Βρετανία μπορεί να απέχει μόλις μερικούς μήνες καθώς τα εμβόλια έχουν μειώσει δραματικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, δήλωσε σήμερα ο επιδημιολόγος του Imperial College, Νιλ Φέργκιουσον.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στοιχηματίζει ότι μπορεί να επανεκκινήσει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης επειδή έχουν εμβολιαστεί πολλοί άνθρωποι, μια απόφαση που σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια διαχείριση του νέου κοροναϊού.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού μειώνεται καθημερινά τις τελευταίες έξι ημέρες παρότι ο Τζόνσον έχει τονίσει ότι δεν έχει λήξει η πανδημία.

«Δεν έχουμε ξεφύγει απόλυτα, αλλά η εξίσωση έχει αλλάξει ριζικά», δήλωσε στο BBC ο Φέργκιουσον του οποίου η μοντελοποίηση της πιθανής εξάπλωσης του ιού στις αρχές του 2020 είχε προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία κατά την έναρξη της πανδημίας.

«Η επίδραση των εμβολίων είναι τεράστια ως προς τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου και θεωρώ, είμαι βέβαιος, ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο θα έχουμε ξεπεράσει στον μεγαλύτερο βαθμό την πανδημία», είπε ο ίδιος.

Στοιχεία που αφορούν την Covid στη Βρετανία δείχνουν ότι μια πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων νωρίτερα τον Ιούλιο δεν έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση θανάτων, που χθες ανέρχονταν σε 14, παρότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid στα βρετανικά νοσοκομεία έχει αυξηθεί σε 5.238.

Ο Τζόνσον αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία, η οποία επλήγη από μια σειρά αλληλοδιαδεχόμενων lockdown και άρσης τους από τον Μάρτιο του 2020.

Αν αποδώσει, το παράδειγμα της Βρετανίας θα μπορούσε να προσφέρει έναν τρόπο εξόδου από την πανδημία παρότι το στοίχημα του Τζόνσον κινδυνεύει να εκτροχιαστεί από την πιθανή εμφάνιση μιας παραλλαγής του ιού ανθεκτικής στα εμβόλια ή αν ο αριθμός των αρρώστων προκαλέσει υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.

Μέχρι τον Οκτώβριο, «θα έχουμε ακόμη την Covid, θα έχουμε ακόμη ανθρώπους που θα πεθαίνουν από αυτήν, αλλά θα έχουμε αφήσει πίσω μας τον κύριο όγκο της πανδημίας», είπε ο Φέργκιουσον αναφερόμενος στη Βρετανία.

Η προειδοποίηση Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ωστόσο δήλωσε σήμερα ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να μην καταλήγουν σε πρόωρα συμπεράσματα για τα καλύτερα στοιχεία κρουσμάτων της Covid των τελευταίων ημερών και κάλεσε τους Βρετανούς να παραμείνουν προσεκτικοί.

«Προφανώς πρόσεξα ότι έχουμε κάποια καλύτερα στοιχεία εδώ και έξι ημέρες αλλά είναι πολύ, πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα για αυτό», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του σε αστυνομικό τμήμα.

«Ο κόσμος πρέπει να παραμείνει πολύ προσεκτικός και αυτό συνεχίζει να είναι η προσέγγιση της κυβέρνησης».

Σημειώνεται ότι η Βρετανία έχει έναν από τους υψηλότερους επίσημους αριθμούς θανάτων από την νόσο παγκοσμίως (129.460) παρότι ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων –ο οποίος στη διάρκεια του παρόντος κύματος κορυφώθηκε με 54.674 στις 17 Ιουλίου– έπεσε χθες στα 24.950.


Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε επίσης


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων