Γιατί η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ μπορεί να συμβάλει στο τέλος της πανδημίας; Αυξάνουν τα κρούσματα μειώνονται οι βαριά νοσούντες (στοιχεία) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιατί η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ μπορεί να συμβάλει στο τέλος της πανδημίας; Αυξάνουν τα κρούσματα μειώνονται οι βαριά νοσούντες (στοιχεία)

Οι ιστορικοί επισημαίνουν ότι συνήθως σε μια πανδημία υπάρχει είτε ένα ιατρικό είτε ένα κοινωνικό τέλος και αυτά τα δύο κατ' ανάγκη δεν συμβαδίζουν.
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea 
ανανεώθηκε στις 21 Ιουλίου

Αναλύοντας τα δεδομένα

(το πρώτο από τα τρία άρθρα για το τέλος της πανδημίας)

Ανανεώνοντας το άρθρο ξεκινάμε με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες και λέει ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού στην Ινδία φέρουν αντισώματα κατά του κοροναϊού, ένδειξη ότι εκτέθηκαν στην πανδημική απειλή, είτε εμφάνισαν συμπτώματα είχε όχι.

Από τους 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους της Ινδίας, μόνο τα 400 εκατομμύρια ΔΕΝ φέρουν αντισώματα, έδειξε η έρευνα.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ινδία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, μετά το δεύτερο κύμα που παρέλυσε το σύστημα υγείας. Ειδικοί προειδοποιούν τις αρχές να μην βιαστούν να άρουν τα μέτρα και εκφράζουν ανησυχίας για τον συνωστισμό σε τουριστικούς προορισμούς.

Η παραπάνω έρευνα για την Ινδία μας επιβεβαιώσει την Φυσική ανοσία που έχει δημιουργήσει η Μετάλλαξη Δέλτα στην Ινδία. Στην Ινδία ήταν το Δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο κοροναϊός αποδεικνύεται ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Όμως ΔΕΝ είναι θανατηφόρος ο ΔΕΛΤΑ όπως ο Aλφα. Αυτό σημαίνει ότι και οι μή εμβολιασμένοι Ινδοί (μόνο 2,5% έχουν εμβολιστεί) κόλλησαν ο ένας με τον άλλο και με τα αντισώματα που δημιούργησαν σταμάτησαν την πανδημία. Η πανδημία στην Ινδία είναι σε ύφεση. Θα πείτε ότι πέθαναν από τον κοροναϊό τόσο πολλοί. Λέγεται ότι μπορεί να πέθαναν 4 με πέντε εκατομμύρια Ινδοί. Επίσημα πέθαναν 400.000. Αυτό μπορεί να γίνει και σε εμάς; Όχι βέβαια γιατί σε εμάς υπάρχουν 50% εμβολιασμένοι, άρα έχουν αντισώματα από τα εμβόλια και έχουν ήδη αρρωστήσει ακόμα και ασυμπτωματικά περίπου το 30%. Επίσημα 500.000 είναι τα κρούσματα που έχουν ανιχνευτεί. Άρα πάνω από το 70 % του πληθυσμού έχει ανοσία. 

Αν τέλος υπολογίσουμε ότι έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα υγείας που δεν συγκρίνεται με αυτό της Ινδίας και φάρμακα για τον κοροναϊό και εξαιρετικά πλέον έμπειρους γιατρούς τότε ΔΕΝ έχουμε να φοβάστε για τίποτα.

Μια πανδημία ή μια επιδημία μπορεί να τελειώσει με περισσότερους από ένα τρόπους, όπως δείχνει η ιστορία, και το ερώτημα -που αφορά και την τωρινή Covid-19- είναι ποιος αποφασίζει το τέλος της κρίσης και κατά πόσο όλοι συμφωνούν σε αυτό. Οι ιστορικοί επισημαίνουν ότι συνήθως σε μια πανδημία υπάρχει είτε ένα ιατρικό είτε ένα κοινωνικό τέλος και αυτά τα δύο κατ' ανάγκη δεν συμβαδίζουν. Η συνέπεια είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα στους επιστήμονες και σε ένα μέρος των πολιτών.

Το ιατρικό τέλος συμβαίνει, όταν τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι σταδιακά εξαφανίζονται χωρίς να αναζωπυρώνονται. Το κοινωνικό τέλος συμβαίνει, όταν ο φόβος της λοίμωξης εξαφανίζεται μεταξύ των ανθρώπων. Δυστυχώς, το δεύτερο μπορεί να συμβεί πριν το πρώτο. Με άλλα λόγια, ένα τέλος μπορεί να ανακηρυχθεί πρόωρα όχι επειδή πράγματι η λοιμώδης νόσος έχει εξαφανιστεί, αλλά επειδή οι άνθρωποι κουράστηκαν να ζουν φοβισμένοι και επειδή συνήθισαν να ζουν με τη νόσο.

Το τέλος της Covid-19

Το κοινωνικό τέλος της πανδημίας Covid-19 το ζούμε το τελευταίο διάστημα όταν πολίτες όλων των ηλικιών κουρασμένοι από την προηγούμενη κατάσταση με τα lockdown βγαίνουν, διασκεδάζουν κυκλοφορούν αψηφώντας τα μέτρα προστασίας που έχουν επιβληθεί.

Η πολιτεία βλέποντας ότι δεν έχει ακόμα έρθει το ιατρικό τέλος της πανδημίας και υπάρχουν ακόμα κρούσματα κοροναϊού και διασωληνωμένοι, φοβούμενη για τα χειρότερα, θεσπίζει αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να ωθήσει τους πολίτες να εμβολιαστούν αλλά και να προσέχουν. 

Στην φάση αυτή ενσκήπτει ένα νέο στέλεχος του ιού, που όπως έχει βρεθεί είναι πολύ μεταδοτικό αλλά κατά δέκα φορές λιγότερο θανατηφόρο. 

Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι πολίτες θα κολλήσουν κοροναϊό, αλλά θα είναι ασυμπτωματικοί, η πλειοψηφία αυτών και πολύ λιγότεροι από πριν θα νοσήσουν. Κάποιοι από αυτούς θα χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο. Όμως και αυτοί δεν θα φτάσουν να κινδυνεύσουν γιατί πλέον οι γιατροί είναι εκπαιδευμένοι και έχουν μάθει πώς να αντιμετωπίζουν την Covid-19 με τον καλύτερο τρόπο. Άλλωστε τώρα πια υπάρχουν και φάρμακα που αντιμετωπίζουν την ασθένεια με εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Πόσοι θα φτάσουν μέχρι την πόρτα των ΜΕΘ; 

Ελάχιστοι. Μπορεί και κανείς. Ίσως κάποιοι που είναι με πολλά υποκείμενα νοσήματα. Όμως και αυτοί επειδή γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τους άλλους, έχουν πάρει τα μέτρα τους αλλά και οι γιατροί τους γνωρίζουν πώς θα τους βοηθήσουν για να μην φτάσουν να κινδυνεύσουν από τον κοροναϊό. 

Οδηγηθήκαμε λοιπόν στην φυσική ανοσία;

Έχοντας ένα ποσοστό 45% εμβολιασμένων στην χώρα μας (με βάση τα δεδομένα που έχουμε) και ένα ποσοστό που έχουν κολλήσει κοροναϊό 30% (όπως εκτιμούν οι ειδικοί) πλησιάζουμε το 75%. Απλά η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ εφόσον είναι πιο μεταδοτική θα βοηθήσει το 30% να γίνει πολύ γρήγορα 40 ή και παραπάνω (Φυσική ανοσία). 

Άρα ένα 75 με 85% του πληθυσμού θα έχει αντισώματα είτε με τα εμβόλια είτε με Φυσική ανοσία. Αυτό σημαίνει ΑΝΟΣΙΑ και φυσικά το τέλος της πανδημίας.

Το ευτύχημα είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα ήρθε σε μία εποχή που έτσι και αλλιώς δεν ευνοείται η έξαρση της πανδημίας, που είναι οι καλοκαιρινοί μήνες αλλά και δεν βοηθά στην εμφάνιση βαριά νοσούντων. Απεναντίας λόγω καλοκαιριού όλο και περισσότεροι άνθρωποι έξω από την φούσκα του καθενός έρχονται σε επαφή. Άρα διασπείρεται ο ιός σε πολύ περισσότερους. 

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, πρόσφατα με ένα διάγραμμα ο καθηγητής πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ κ. Κώστας Γουργουλιάνης, παρακολουθεί τα «σκληρά δεδομένα» των τελευταίων εβδομάδων:


Οι εμβολιασμοί (μπλε στήλες) αυξάνονται, οι νοσηλευόμενοι (κίτρινη γραμμή) και οι θάνατοι (γκρι γραμμή) μειώνονται ραγδαία.

Τώρα βλέπουμε και στην πατρίδα μας αντίστοιχα διαγράμματα που παρατηρούσαμε τις τελευταίες εβδομάδες στις χώρες Ισραήλ και Βρετανία, που προηγήθηκαν στους εμβολιασμούς.

Η μεγάλη μείωση άρχισε στα μέσα Μαΐου και φαίνεται ένα μήνα μετά να μην συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Πιθανότατα αποδίδεται στη μείωση του αριθμού των εμβολιασμών στις ευαίσθητες ηλικίες».

Στο Ισραήλ, παρόλο που αυξάνουν τα κρούσματα ΔΕΛΤΑ δεν υπάρχουν θάνατοι. Μπορεί ακόμα να πει κανείς ότι θα πρέπει να περιμένουμε 15 με 20 ημέρες μέχρι δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Τα ίδια βλέπουμε στην Βρετανία και στην Ισπανία. Χιλιάδες κρούσματα ελάχιστοι θάνατοι (από τους παλαιότερα διασωληνωμένους). 

Στις 17 Ιουλίου διαπιστώνουμε ότι τα κρούσματα σταθεροποιούνται και οι θάνατοι παραμένουν 1 στο Ισραήλ και 49 στην Μ.Βρετανία. Διεθνώς μειώνονται οι διασωληνωμένοι.

Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι με 32000 η Μ.Βρετανία τον Ιανουάριο κατέγραφε 600 θανάτους ενώ τώρα με την ΔΕΛΤΑ οι θάνατοι είναι 50. 






Ισραήλ 1 - Ιουλίου  266 κρουσματα - θάνατοι 0
2-Ιουλίου - 290 κρούσματα - θάνατοι 0
3-Ιουλίου - 277 κρούσματα - Θανατοι 0
4 Ιουλίου - 321 κρούσματα - Θάνατοι 0
5 Ιουλίου - 496 κρούσματα - θάνατοι 1
6 Ιουλίου - 427 κρούσματα θάνατοι 0
7 Ιουλίου - 486 κρούσματα - Θάνατοι 0
8 Ιουλίου - 611 κρούσματα - Θάνατοι 3
11 Ιουλίου - 323 κρούσματα - Θάνατοι 3
13 Ιουλίου - 1275 κρούσματα - Θάνατοι 2
16 Ιουλίου - 830 κρούσματα - Θάνατοι 1




Μ. Βρετανία1 Ιουλίου - 27 556 κρουσματα - 22 θάνατοι
2 Ιουλίου 26700 κρούσματα - 14 θάνατοι
3 Ιουλίου 24447 κρούσματα - 18 θάνατοι
4 Iουλίου 23818 κρούσματα - 15 θάνατοι
5 Ιουλίου 27100 κρούσματα - 9 θάνατοι
6 Ιουλίου 28334 κρούσματα - 15 θάνατοι
7 Ιουλίου 32548 κρούσματα - 33 θάνατοι
8 Ιουλίου 31977 κρούσματα - 35 θάνατοι
11 Ιουλίου 31352 κρούσματα - 34 θάνατοι
13 Ιουλίου 36216 κρούσματα - 50 θάνατοι
16 Ιουλίου - 51273 κρούσματα - Θάνατοι 49







Και ο ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μίλησε για την ανοσία της αγέλης

Αυτή την στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000 σε όλη την Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί δυνητικά μπορούν να μεταδώσουν την νόσο» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Τι σημαίνει αυτό; Ο κοροναϊός είναι μια ίωση η οποία διαρκεί περίπου 14-15 ημέρες, άρα θεωρητικά αυτό το δεκαπενθήμερο κόλλησαν περίπου 100.000 άτομα κοροναϊό. Το ιικό φορτίο στην κοινότητα παραμένει υψηλό εδώ και πολλούς μήνες (τουλάχιστον από τον Νοέμβριο) και άρα δεν είναι απίθανο οι αριθμοί των πραγματικών κρουσμάτων και των προηγούμενων μηνών να ήταν παρόμοιο. Άρα ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει. 

Όπως όλα δείχνουν μάλλον μάλλον έχει νοσήσει περίπου το 30%, κάτι που σημαίνει πως ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει περάσει τον κοροναϊό και δεν το έχει καταλάβει! Αυτοί οι πολίτες έχουν φυσική ανοσία και δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν, ασχέτως -είτε λόγω της οδηγίας της κυβέρνησης (για μια δόση), είτε επειδή δεν το γνώριζαν ότι είχαν νοσήσει- πολλοί απ' αυτούς έχουν εμβολιαστεί. 

Με πρόχειρους υπολογισμούς μπορούμε να δούμε πως στα τέλη του 2021, ή έστω στις αρχές του 2022, θα έχουμε αποκτήσει φυσική ανοσία στην Ελλάδα, ακόμα και αν δεν είχε εμβολιαστεί κανείς!

Συμπέρασμα. Ο εμβολιασμός είναι χρήσιμος και καλό είναι να συνεχιστεί για να φτάσει το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων σε ένα επίπεδο 30 με 40%. Η προσοχή σε μέτρα προφύλαξης από όλους σε εσωτερικούς χώρους και σε χώρους έντονου συνωστισμού είναι ακόμα πολύ χρήσιμα. Νέα φάρμακα ακόμα πιο αποτελεσματικά πρέπει να εισαχθούν στην φαρέτρα των γιατρών, για καλύτερα και πιο αποτελεσματικά όπλα στην αντιμετώπιση της νόσου. 

Όλα αυτά μέχρι να διαπιστώσουμε και εμπράκτως δούμε το φθινόπωρο ότι τα κρούσματα παραμένουν λίγα και οι θάνατοι είναι ανύπαρκτοι ή απειροελάχιστοι.

Διαβάστε επίσης








ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων