Πρώιμο σύμπτωμα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, αν το παθαίνετε στα χέρια σας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πρώιμο σύμπτωμα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, αν το παθαίνετε στα χέρια σας

Υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να συμβεί στα χέρια σας και το οποίο μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

medlabnews.gr iatrikanea 

Η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει λανθασμένα ένα μέρος του εγκεφάλου ως εχθρικό εισβολέα με αποτέλεσμα να του επιτίθεται. Καταστρέφει έτσι τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο μην επιτρέποντας τη σωστή μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων μέσω του νευρικού συστήματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι προβλήματα στη βάδιση, κόπωση, θολή όραση.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που συχνά πρωτοεμφανίζεται σε ηλικία 20 έως 40 ετών, όταν οι ασθενείς βρίσκονται στην πλέον παραγωγική τους ηλικία. Οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) σε σχέση με τους άνδρες, ενώ στην παγκόσμια βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί και περιστατικά σε παιδιά 9 ετών, καθώς και σε ηλικιωμένους 70 χρόνων.

Επειδή η πορεία της ασθένειας είναι τόσο μεταβλητή, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν διαφορετικά πρώιμα σημάδια και είναι σημαντικό να γνωρίζετε όλα αυτά. Η έγκαιρη ανίχνευση συμπτωμάτων της Πολλαπλής Σκλήρυνσης μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα νωρίτερα, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να συμβεί στα χέρια σας και το οποίο μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Το μούδιασμα ή “μυρμήγκιασμα” στα χέρια σας μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της Σκλήρυνσης κατά πλάκας

Η δρ. Amber O’Brien, γιατρός της Mango Clinic, λέει ότι το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα στα χέρια σας είναι μερικά από τα πρώτα σημάδια που εμφανίζονται στην Πολλαπλή Σκλήρυνση. «Το πόσο έντονο είναι το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα μπορεί να ποικίλλει σημαντικά. Ένα μυρμήγκιασμα στο χέρι μπορεί μερικές φορές να είναι μια απλά ενοχλητική ταλαιπωρία, ή μπορεί να κάνει δύσκολο κι επώδυνο το να κρατάς πράγματα με τα χέρια σου», λέει η MS Society.

Αυτά τα συμπτώματα είναι το αποτέλεσμα της επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος στα προστατευτικά καλύμματα των νεύρων, γεγονός που οδηγεί σε προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και άλλων μερών του σώματος.

Η διάρκεια και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την έκταση της ζημιάς

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται συχνά από το επίπεδο της βλάβης των νεύρων. Η δρ. Leann Poston, ειδική ιατρός για την MS στην Invigor Medical, λέει ότι «η έλλειψη αίσθησης μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που δεν μπορείτε να αισθανθείτε το πότε ένα αντικείμενο βρίσκεται στο χέρι σας. Αυτά τα συμπτώματα ‘έρχονται και φεύγουν’ καθώς αυξάνεται η δυσλειτουργία των νεύρων«.

Η δρ. O’Brien επισημαίνει ότι μόλις ξεκινήσουν τα συμπτώματα, μπορούν να διαρκέσουν για ώρες και μερικές φορές ακόμη και μια ολόκληρη μέρα. Λέει ότι το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα στα χέρια σας θα μπορούσε επίσης να συνοδεύεται με αίσθημα καύσου, κνησμό, αίσθημα κρύου, δονήσεις ή βουητό.

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Η θολή όραση, η κόπωση, η μυϊκή αδυναμία και ο πόνος είναι άλλα πρώιμα σημάδια

Αν και το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα στα χέρια σας είναι κοινά πρώιμα σημάδια Πολλαπλής Σκλήρυνσης που πρέπει να προσέχετε, υπάρχουν μερικά άλλα αξιοσημείωτα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε:

  • θολή όραση
  • κόπωση
  • μυϊκή αδυναμία
  • πόνος
  • κατάθλιψη
  • ζάλη
  • παράλυση

Αυτά είναι όλα πιθανά πρώιμα σημάδια Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου. Εάν πάσχετε από κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, φροντίστε να κλείσετε ραντεβού με έναν επαγγελματία υγείας.

Πηγές: https://www.mssociety.org.ukhttps://www.orlandohealth.comhttps://bestlifeonline.com

Διαβάστε επίσης
Ποια τα συμπτώματα και οι αιτίες της πολλαπλής σκλήρυνσης (σκλήρυνση κατά πλάκας). 
Τα νέα θεραπευτικά όπλα. Στην αιχμή της θεραπευτικής αντιμετώπισης βρίσκεται μια ελληνική φαρμακευτική εταιρεία
Σκλήρυνση κατά πλάκας. Σημάδια που υποδηλώνουν υποτροπή. Πώς αντιμετωπίζονται;
Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων. Ποιες είναι οι σπάνιες παθήσεις; (video)
Αφιέρωμα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή η ασθένεια με τα 1000 πρόσωπα
Πολλαπλή Σκλήρυνση και εγκυμοσύνη, 5+1 μύθοι


0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων