Γουργουλιάνης: Θα μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό. Περνάμε ένα ηπιότερο κύμα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γουργουλιάνης: Θα μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό. Περνάμε ένα ηπιότερο κύμα

Tην εκτίμηση ότι η φυσική ανοσία στον κορονοϊό που αποκτήθηκε στην Ελλάδα μπορεί να φτάνει στο 20-25%

medlabnews.gr iatrikanea

Με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα οι φοιτητές της Ιατρικής υποδέχθηκαν διδάσκοντες και συμφοιτητές τους κατά την επιστροφή στα έδρανα, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη να υπογραμμίζει τη σημασία της διά ζώσης εκπαίδευσης.

Με ψύχραιμη φωνή επισημαίνει για πολλοστή φορά ότι για να αναχαιτιστεί η πανδημία, πρέπει να θωρακιστούν απαραιτήτως τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Με αφορμή την προχθεσινή επιστροφή στα φοιτητικά έδρανα, μετά από ενάμιση χρόνο τηλεκπαίδευσης, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Λάρισα επισημαίνει ότι σε μεγάλο ποσοστό, που αγγίζει το 80%, είναι εμβολιασμένοι οι φοιτητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μεταφέροντας τη γνώση και την εμπειρία του, ο διακεκριμένος καθηγητής υπογραμμίζει ότι ο ιός τείνει να εξελιχθεί σε ενδημικό, καθώς «συνεχίζουμε τη ζωή μας με τον κοροναϊό, τα μαθήματα πραγματοποιούνται κανονικά στις αίθουσες, έχουμε προσαρμοστεί στις συνθήκες και επιστρέφουμε στην καθημερινότητα».

Στο σημείο αυτό ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρεται με έμφαση στα γρήγορα αντανακλαστικά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την εφαρμογή των κανόνων της ΚΥΑ, που προβλέπουν μεταξύ άλλων την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για τον έλεγχο των υγειονομικών πιστοποιητικών διδασκόντων και φοιτητών. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γουργουλιάνης «είναι αξιοθαύμαστη η ταχύτητα με την οποία προσλήφθηκε το προσωπικό που ελέγχει τα υγειονομικά πιστοποιητικά όσων εισέρχονται στο Πανεπιστήμιο, τόσο των φοιτητών, όσο και του προσωπικού».

Παράλληλα, δεν παραλείπει να αναφερθεί στη σημασία του εμβολιασμού, συνιστώντας, για πολλοστή φορά, στα άτομα άνω των 60 ετών να το πράξουν. «Να μην υπάρχει κανένας ανεμβολίαστος. Αυτό είναι το σημαντικό» επισημαίνει.

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αναφέρει ότι «βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα και σε μια φάση, που, θα έλεγα, παρατηρείται μικρή μείωση πανελλαδικά. Στην περιοχή μας έχουμε σταθεροποίηση και ίσως μικρή άνοδο».

Εμμένοντας στη θέση ότι το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού, εκτιμά ότι μετά το τέταρτο κύμα θα ακολουθήσει και πέμπτο, ενδεχομένως με πιο «ήπια» χαρακτηριστικά, με την κατάσταση να αποφορτίζεται, όπως εκτιμά, την προσεχή άνοιξη.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνει με έμφαση: «Θεωρώ ότι θα επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας τον χειμώνα, από άτομα που είναι πάνω από 60 χρόνων και επιμένουν να μην εμβολιάζονται».

Παλαιότερα είχε κάνει την εκτίμηση ότι η φυσική ανοσία στον κοροναϊό που αποκτήθηκε στην Ελλάδα μπορεί να φτάνει στο 20-25%  και είχε πεί «Προσπαθώ να καταλάβω τόσο καιρό τι κάναμε λάθος. Έχουμε την εμπειρία της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και τότε δεν είχαμε απέναντι τους καπνιστές. Εδώ κάτι έγινε λάθος και υπάρχουν δύο αντιμαχόμενες, ας πούμε, παρατάξεις» επισήμανε ο κ. Γουργουλιάνης και όπως πρότεινε πρέπει να πάμε σε θετικά μέτρα. (όπως και έγινε)

«Δεν μπορεί το 30% του πληθυσμού άνω των 60 ετών να είναι ανεμβολίαστοι. Να πείσουμε τους συνανθρώπους μας ότι αυτός είναι ο τρόπος για να βγούμε από αυτή την περιπέτεια. Πρέπει να βρούμε τη συναίνεση έστω και τώρα».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων