Η ΕΑΕΤΕ τίμησε τη συμβολή των Ελλήνων της Διασποράς στην αφύπνιση του σκλαβωμένου Γένους | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η ΕΑΕΤΕ τίμησε τη συμβολή των Ελλήνων της Διασποράς στην αφύπνιση του σκλαβωμένου Γένους

Η ΕΑΕΤΕ τίμησε τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και τη συμβολή των Ελλήνων της Διασποράς στην αφύπνιση του σκλαβωμένου Γένους

medlabnews.gr iatrikanea

Με μία λαμπρή τελετή που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, η Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού (ΕΑΕΤΕ) τίμησε, στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και τη συμβολή των Ελλήνων της Διασποράς στην αφύπνιση του σκλαβωμένου Γένους.

Ο στόχος της εκδήλωσης της Ένωσης ήταν διπλός. Από τη μία, να τιμηθεί η προσφορά του Παροικιακού Ελληνισμού που συνέβαλε, με τη μεταφορά των ιδεών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στην πατρίδα, στην προετοιμασία του Γένους και την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Από την άλλη, να εορταστεί μία σημαντική επέτειος για την ΕΑΕΤΕ, που έχει ήδη συμπληρώσει οκτώ (8) δεκαετίες επιτυχημένης παρουσίασης και δράσεων από την ίδρυσή της, το 1938.

Στην εκδήλωση -που τελούσε υπό την αιγίδα της Γ.Γρ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, της Περιφέρειας Αττικής και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»- ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Γ.Γρ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, με τίτλο: «Η διαχρονική συνεισφορά των Ελλήνων της Διασποράς». Επίσης, παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό εξέχουσες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, υπεύθυνος στον τομέα Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, η Αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων & Έμφυλης Βίας, κα Άννα Ροκοφύλλου, ο Κυβερνήτης των AHEPA HELLAS, κ. Κων/νος Βαρσάμης, ενώ παρέστησαν Πρέσβεις, Πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες από το χώρο της Τέχνης και των Γραμμάτων και πολλά μέλη και φίλοι της Ένωσης.

«Για την επανάσταση του 1821 έγιναν, γίνονται και θα γίνονται πολλές και αξιόλογες εκδηλώσεις και αναφορές. Εμείς σήμερα, θέλουμε να εστιάσουμε στο προεπαναστατικό στάδιο και στη συνεισφορά των Ελλήνων της Διασποράς στην αφύπνιση της εθνικής συνείδησης, στην απόκτηση της αυτοπεποίθησης που κάνει το Γένος ισχυρό και ανίκητο και το οδηγεί στην απελευθέρωσή του», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού, κα Ρούλα Σκουρογιάννη.

«Ταυτιζόμαστε ιδιαίτερα με αυτό το σημαντικό στάδιο, το προεπαναστατικό, γιατί οφείλεται στη συμβολή των Ελλήνων της Διασποράς, του λαμπρού αυτού μέρους του Ελληνισμού που πάντα διαπρέπει στο εξωτερικό και συνδέεται και συνδράμει τη μητέρα πατρίδα. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η Ελληνική Επανάσταση εκκολάφθηκε, σε μεγάλο βαθμό, μέσα στις ελληνικές κοινότητες της Διασποράς», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΑΕΤΕ.

Κεντρικά τιμώμενα πρόσωπα στην εκδήλωση ήταν δύο διαπρεπείς προσωπικότητες του Απόδημου Ελληνισμού, που έχουν αφήσει ισχυρό παγκόσμιο αποτύπωμα στην επιστημονική κοινότητα και οι οποίοι βραβεύτηκαν κατά τη διάρκειά της: ο κορυφαίος Αστροφυσικός και Ακαδημαϊκός, κ. Δημήτρης Νανόπουλος, και ο διακεκριμένος Γενετιστής και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, κ. Στυλιανός Αντωναράκης.

Τον κ. Δημήτρη Νανόπουλο βράβευσε ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Γεώργιος Βλάχος. «Για εμένα, η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο τόπος που καθορίζεται από το γεωγραφικό σύνορο που έχουμε στο χάρτη ή στο μυαλό μας, αλλά είναι και το σύνολο όλων των Ελλήνων που βρίσκονται παντού στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Νανόπουλος, παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Τον κ. Στυλιανό Αντωναράκη βράβευσε ο Γ. Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης. «Η ελληνική επιστήμη εκτός Ελλάδας είναι πολύ σημαντική και πολύ καλά αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα, γιατί –όπως ξέρετε– η επιστήμη δεν έχει πατρίδα, οι επιστήμονες, όμως, έχουν!», επεσήμανε ο κ. Αντωναράκης κατά την απονομή της τιμητικής διάκρισης.

Τιμητική διάκριση εκ μέρους των Ελλήνων ανταποκριτών του εξωτερικού, που συνεχίζουν τη μακρά παράδοση της διάχυσης των σημαντικών ειδήσεων της χώρας μας παγκοσμίως και της προβολής της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, έλαβε ο ανταποκριτής του ANT1 & REAL FM στο Λονδίνο, Ισαάκ Καριπίδης από τον κυβερνήτη των AHEPA HELLAS, κ. Κων/νο Βαρσάμη. «Είναι πολύ σημαντικό τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανταποκριτές στο εξωτερικό», παρατήρησε ο κ. Καριπίδης, κατά τη βράβευσή του.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα θετικά σχόλια του κοινού απέσπασε το βίντεο ιστορικού περιεχομένου, που δημιουργήθηκε ειδικά για την εκδήλωση και τα 200 χρόνια από την προσφορά των Ελλήνων της Διασποράς στην Ελληνική Επανάσταση, με την ευγενική συνεισφορά του Διδάκτορα Νεότερης & Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Εθν. & Καποδ. Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεωργίου Σπέντζου, και την τεχνική και καλλιτεχνική υποστήριξη του σκηνοθέτη και μέλους της ΕΑΕΤΕ, κ. Αρτέμη Σαμοθράκη.

Το β΄ μέρος της εκδήλωσης γιορτάστηκαν τα 80 χρόνια δράσης και προσφοράς της ΕΑΕΤΕ, με την προβολή ενός ακόμα βίντεο με το ιστορικό της Ένωσης, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΕΑΕΤΕ, κ. Δημήτρης Βεζύρης, στην ομιλία του επικεντρώθηκε στην ελευθερία της σκέψης.

Την εκδήλωση κάλυψε η τηλεόραση του ANT1. Δείτε το σχετικό απόσπασμα: https://www.youtube.com/watch?v=BapfNfATL_Y

Επίσης, συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΑΕΤΕ, κ. Αλέξανδρος Γιατζίδης.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Σχοινάς

Την εκδήλωση υποστήριξε με την ευγενική της χορηγία η Περιφέρεια.

Σχετικά με την Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού

H Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου του Εξωτερικού, νομοθετημένη και αναγνωρισμένη από το1938, έχει συμβάλει θετικά στην επικοινωνία και πληροφόρηση με την Ομογένεια, οργανώνοντας διαλέξεις με καλεσμένους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές για την καλύτερη ενημέρωση των Ομογενών μας, σε θέματα Εθνικά και Ευρωπαϊκά.

Κατά τη μακρά πορεία της, έχει πραγματοποιήσει πολλά συνέδρια και ημερίδες με Έλληνες Επιστήμονες του Εξωτερικού. Μεταξύ αυτών, αξίζει να θυμίσουμε το Α' Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικού Τύπου, το 1980, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Ένωσης και το Α' Διαβαλκανικό Συνέδριο Τύπου, το 1999, σε Σόφια και Θεσσαλονίκη. Επίσης, το Α' Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η Συνείδηση της Ευρώπης και το Βυζάντιο ως πρώτη Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ταυτότητα», το 2004, σε συνδιοργάνωση με το Πανευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Ερευνών (Π.Ι.Β.Ν.Ε.).

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων