Διεθνές Συνέδριο για την Υγρή Βιοψία στην Καλαμάτα, 22-25 Σεπτεμβρίου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Διεθνές Συνέδριο για την Υγρή Βιοψία στην Καλαμάτα, 22-25 Σεπτεμβρίου

Σε λίγες μέρες διοργανώνεται στην Καλαμάτα το 5ο Διεθνές Συνέδριο για την Υγρή Βιοψία, 5th ACTC meeting, “Liquid Biopsy in its best”

medlabnews.gr iatrikanea

5th ACTC meeting, “Liquid Biopsy in its best”, September 22nd–25th 2021, Kalamata, Greece (www.actc2021.org)

Σε λίγες μέρες διοργανώνεται στην Καλαμάτα το 5ο Διεθνές Συνέδριο για την Υγρή Βιοψία, 5th ACTC meeting, “Liquid Biopsy in its best” (www.actc2021.org). Το Συνέδριο διοργανώνεται για πέμπτη φορά στην Ελλάδα από την Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Εύη Λιανίδου, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υγρής Βιοψίας. Είναι η πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας COVID-19, που θα συναντηθούν δια ζώσης σημαντικοί ερευνητές στο χώρο της έρευνας του καρκίνου και κλινικοί ογκολόγοι από όλο τον κόσμο για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα τελευταία δεδομένα σε αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα. Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν 210 επιστήμονες από 22 χώρες. Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 29 ομιλίες που θα δώσουν διεθνώς καταξιωμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές, 27 προφορικές παρουσιάσεις και 92 αναρτημένες ανακοινώσεις (posters).

Η υγρή βιοψία (Liquid Biopsy) συνιστά την ανάλυση περιφερικού αίματος ασθενών με καρκίνο για την άντληση πληροφοριών σχετικά με την εξέλιξη του όγκου σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω μίας απλής αιμοληψίας. Η υγρή βιοψία αποτελεί σήμερα την αιχμή του δόρατος στην έρευνα του καρκίνου, και ενδείκνυται για τις περιπτώσεις εκείνες όπου η ιστολογική εξέταση του όγκου καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη ενώ παράλληλα επιτρέπει τόσο την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου σε πραγματικό χρόνο, όσο και αυτή της αποτελεσματικότητας της θεραπείας βελτιώνοντας δυνητικά την θεραπευτική επιλογή. Βασικοί πυλώνες της υγρής βιοψίας είναι η ανίχνευση, καταμέτρηση και ο μοριακός χαρακτηρισμός των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων (Circulating Tumor Cells, CTCs), και η ανάλυση μεταλλάξεων συγκεκριμένων γονιδίων και γενετικών αλλαγών στο κυκλοφορούν εξωκυττάριο καρκινικό DNA (circulating tumor DNA, ctDNA). Οι αναλύσεις υγρής βιοψίας είναι ελάχιστα επεμβατικές ενώ δίνουν σημαντικές πληροφορίες  για την πρόγνωση, την επιλογή συγκεκριμένης θεραπείας, την παρακολούθηση της ελάχιστα υπολειπόμενης νόσου, και αξιολογούνται σήμερα για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου.

Το ΕΚΠΑ πρωτοπορεί διεθνώς στον τομέα αυτό. Η Ερευνητική ομάδα Ανάλυσης Κυκλοφορούντων Καρκινικών Κυττάρων και Υγρής Βιοψίας (ACTC: Analysis of Circulating Tumor Cells) του ΕΚΠΑ υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Εύης Λιανίδου στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας, δραστηριοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια στον τομέα της υγρής βιοψίας. H ομάδα έχει αναπτύξει πρωτοποριακή τεχνογνωσία για τη διεξαγωγή μοριακών εργαστηριακών αναλύσεων σε CTCs και ctDNA, και συμμετέχει σε σημαντικά ερευνητικά προγράμματα που βασίζονται σε συνεργασίες με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Ινστιτούτα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων