Ο κοροναϊός συνεχίζει να είναι «παρών». Γιατί εκφράζουν οι ειδικοί τις ανησυχίες τους; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο κοροναϊός συνεχίζει να είναι «παρών». Γιατί εκφράζουν οι ειδικοί τις ανησυχίες τους;

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κοροναϊός είναι ακόμα εδώ και κάνουν κριτική στα μέτρα της κυβέρνησης που χάρισαν περισσότερες ελευθερίες στους εμβολια

medlabnews.gr iatrikanea

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κοροναϊός είναι ακόμα εδώ και κάνουν κριτική στα μέτρα της κυβέρνησης που χάρισαν περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους από ό, τι εκτιμούν οι ίδιοι ότι αντέχει η υγειονομική κατάσταση.

Στη λίστα όσων ασκούν κριτική στα προσφάτως ανακοινωμένα μέτρα είναι ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, εξηγώντας αρχικά πως «η πλειοψηφία των εμβολιασμένων έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να κολλήσουν. 80% λιγότεροι εμβολιασμένοι συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους θα κολλήσουν κοροναϊό. Επίσης, έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους που θα είναι δίπλα τους».

Στη συνέχεια ο καθηγητής πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι αν νοσήσει κάποιος εμβολιασμένος και είναι ασυμπτωματικός και μεταφέρει τον ιό στο σπίτι του, που υπάρχουν ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι. Περίπου 600.000 άτομα στη χώρα μας άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί. Προσωπικά, θα προτιμούσα αυτό το άνοιγμα να γίνει ένα μήνα αργότερα, ώστε να έχει γίνει η τρίτη αναμνηστική δόση στις ευπαθείς ομάδες».

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας, ο Ηλίας Μόσιαλος ξεκαθάρισε πως «με την παραλλαγή Δέλτα δεν θα φτάσουμε στο τείχος ανοσίας. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για πάρα πολλά χρόνια με τον ιό».

Οι φόβοι άλλων ειδικών

«Διάβασα με προσοχή την απόφαση της Επιτροπής και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Δυστυχώς προκύπτει ένα κλίμα να θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα ενώ δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Πιστεύω ότι δίνουμε λάθος μήνυμα. Πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα προστασίας. Με προβληματίζει η άρση των μέτρων, γιατί δεν νομίζω ότι θα έχουμε τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ισχύσουν όπως πρέπει τα μέτρα ελευθερίας», σημείωσε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος στο ΜΕGA, σχετικά με τις ελευθερίες που δίνονται στους εμβολιασμένους.

«Πρέπει και οι εργαζόμενοι στην εστίαση να είναι εμβολιασμένοι»

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τους εμβολιασμένους. Η πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί και αναρωτιέται γιατί να υφίσταται κάποια μέτρα. Πρέπει να γίνονται πραγματικοί έλεγχοι. Σε χώρο για εμβολιασμένους, να είναι πράγματι μόνο εμβολιασμένοι. Και οι εργαζόμενοι στα μέρη που είναι μόνο για εμβολιασμένους πρέπει να είναι εμβολιασμένοι επίσης. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μανωλόπουλος.

Μιλώντας για την κατάσταση στα νοσοκομεία ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι: «Στην Αττική τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα. Πρέπει να συντηρηθεί έτσι, γιατί δε σας κρύβω την ανησυχία μου για τα περιστατικά non Covid. Για το θέμα της γρίπης, πρέπει να γίνει εκστρατεία και για το αντιγριπικό εμβόλιο».

Η εκτίμηση Δημόπουλου

Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, τόνισε ότι «αγκάθι» σε αυτήν την επιστροφή αποτελούν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.

«Σαφώς το ποσοστό των συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί παραμένει σημαντικό. Στις ευάλωτες ηλικίες έχουμε σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που νοσούν και έχουν ανάγκη νοσηλείας».

Σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και προβλέπουν περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για εμβολιασμένους πολίτες, ο πρύτανης σημείωσε πως «υπάρχει ένα ρίσκο αλλά από την άλλη θα πρέπει να επιστέψουμε μερικώς σε μια κανονικότητα, να υπάρξει ένα αντίδωρο σε όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί».

Ωστόσο, «η υπενθύμιση κάποιων μέτρων, όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις, θα βοηθήσει και στον επερχόμενο ιό της γρίπης».

Aύξηση διασποράς στο τέλος του μήνα

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης, υπογράμμισε ότι, ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική (περίπου 500 κρούσματα την ημέρα), παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σε υψηλή θέση όσον αφορά στους θανάτους και προειδοποίησε ότι μετά τον Νοέμβριο αναμένεται αυξητική τάση, όπως ακριβώς συνέβη και την προηγούμενη χρονιά.

«Δεν είναι μόνο από τα νέα μέτρα (η αύξηση), τα οποία σίγουρα θα έχουν μία μικρή επίδραση. Είναι όμως αναμενόμενο, καθώς θα προχωράμε προς το τέλος Οκτωβρίου να δούμε αύξηση της διασποράς και αύξηση των κρουσμάτων διότι υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων» υποστήριξε ο καθηγητής, μιλώντας στο OPEN.

Σε πιο δραματικούς τόνους, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για το επόμενο διάστημα.

Καθώς από το Σάββατο τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε την ανάγκη να μην πιεστεί περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σημειώνοντας ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας «είναι γεμάτες» με «βαριά αρρώστους». «Δεν μπορεί να δεχθεί άλλη πίεση το ΕΣΥ» σημείωσε στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος, παραπέμποντας στην ανάγκη για αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο κ. Καπραβέλος έχει εκφράσει τον έντονο προβληματισμό του σε ό,τι αφορά τις ελευθερίες των εμβολιασμένων. «Δεν είναι ώρα για τέτοια ελευθερία, δεν είναι η στιγμή να περάσουμε ένα μήνυμα ότι ήρθαμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Η συμμόρφωση δεν είναι ικανοποιητική. Σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας το ποσοστό εμβολιασμού είναι μικρό. Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη πρέπει να υπάρξει, αλλά δε θέλουμε να δοθεί το λάθος μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε», είχε πει χαρακτηριστικά.

Η εκτίμηση του Θεοκλή Ζαούτη

Την άποψη ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα συμμερίζεται ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. «Σίγουρα υπάρχει ένα κενό και θα ήταν καλό να αυξήσουμε το ποσοστό των εμβολιασμών, αλλά θα πρέπει σιγά σιγά να προχωρήσουμε στη μερική κανονικότητα».

Τα νέα μέτρα που λήφθηκαν «ήταν εισήγηση της Επιτροπής προς την κυβέρνηση», ωστόσο δεν αποκλείεται αυτά να αλλάξουν αν το απαιτήσει η κατάσταση, καθώς η πανδημία είναι δυναμική. «Θεωρώ ότι επειδή έχουμε ένα ποσοστό εμβολιασμού δεν θα επιστέψουμε στις δύσκολες μέρες και καταστάσεις». 

Οι 15 ημέρες που θα κρίνουν την εφαρμογή των μέτρων

Τα μέτρα που ισχύουν από χθες το πρωί θα επαναξιολογηθούν σε 15 ημέρες. Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε διάφορες περιοχές αυξάνεται, τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν ξανά.

Όπως διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «εντός αυτών των 15 ημερών θα επικαιροποιηθούν, απλοποιηθούν και ομαλοποιηθούν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν. Άρα, οι περιορισμοί που υπάρχουν κατά βάση υφίστανται και εντός 15 ημερών θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους, σε διαφορετικές μορφές δραστηριότητας που υπάρχουν, ώστε να είναι απλοποιημένοι, απολύτως κατανοητοί και πλήρως ομαδοποιημένοι».

Γεγονός που σημαίνει ουσιαστικά ότι τα μέτρα περιορισμού μπορούν να επανέλθουν ή να επανακαθοριστούν εάν κριθεί απαραίτητο. «Εάν και εφόσον οποτεδήποτε χρειαστεί να έχουμε επιπλέον μέτρα, τότε θα ζητήσουμε την εισήγηση από την Επιτροπή», εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων