Πόσοι εμβολιασμένοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας σήμερα; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πόσοι εμβολιασμένοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας σήμερα;

Αναλυτικά στοιχεία για τις νοσηλείες στις ΜΕΘ εξαιτίας των κρουσμάτων κορονοϊού στις «κόκκινες» περιοχές έδωσε η αναπληρώτρια υπ Υγείας, Μίνα Γκαγκα

 medlabnews.gr iatrikanea

Αναλυτικά στοιχεία για τις νοσηλείες στις ΜΕΘ εξαιτίας των κρουσμάτων κορονοϊού στις «κόκκινες» περιοχές έδωσε κατά την τακτική ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. 

Στη συνέχεια παρουσιάζονται αναλυτικά τα στοιχεία από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως τα έδωσε το υπουργείο Υγείας.






Ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας:

Δυστυχώς σήμερα έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ. Έχουμε 6.808 κρούσματα στην επικράτεια με μεγάλες αυξήσεις στην Αττική, όπου υπάρχουν 1.475 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν 1.117 και πολλές άλλες περιοχές, όπου η αύξηση των κρουσμάτων φτάνει μέχρι και το 500%.  Πάρα πολύ μεγάλη η διασπορά της νόσου. 

Είναι  πάρα πολύ σημαντικό, επίσης, ότι έχουμε θανάτους και να πω ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και ανθρώπους με πολλά συνυπάρχοντα νοσήματα. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, όμως χθες ο νεαρότερος άνθρωπος που κατέληξε ήταν 39 χρονών και προχθές 27. Άρα θέλω πάρα πολύ να το προσέξουμε αυτό. 

Έχουμε επίσης εγκύους και διασωληνωμένες και θανάτους εγκύων που είναι και αυτό κάτι που πρέπει να προσέξουμε. Kαι παρακαλώ, κάνω έκκληση, στην εγκυμοσύνη ας εμβολιαστούμε, μετά το πρώτο τρίμηνο αν το φοβόμαστε, αλλά ας εμβολιαστούμε, πριν ή νωρίς σχετικά στην εγκυμοσύνη. Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια μητέρας και παιδιού. 

Να σας πω πώς έχουν τα πράγματα στις ΜΕΘ. Εξακολουθούμε να έχουμε πολλούς αρρώστους διασωληνωμένους. Και να σας δείξω τα στοιχεία. Έχουμε κάρτες, να σας δείξω την πρώτη κάρτα. 

Στις τρεις περιοχές που τα κρούσματα είναι πολλά, δηλαδή στην 3ηΥΠΕ που είναι η Δυτική Μακεδονία και μέρος της Θεσσαλονίκης, νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι στο σύνολο 92 και 93% από αυτούς είναι ανεμβολίαστοι. 

Με high flow σε κοινούς θαλάμους είναι 30 και από αυτούς το 93%, δηλαδή οι περισσότεροι και πάλι είναι ανεμβολίαστοι. Και σε κοινούς θαλάμους είναι σύνολο 432 ασθενείς και από αυτούς το 77% είναι ανεμβολίαστοι. 

Στην 4η ΥΠΕ, που είναι πάλι μέρος της Θεσσαλονίκης και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στις Μονάδες έχουμε 67 νοσηλευόμενους, το 91% είναι ανεμβολίαστοι. 61 δηλαδή ανεμβολίαστοι και 6 εμβολιασμένοι. 

Στην επόμενη κάρτα είναι οι νοσηλείες σε απλές κλίνες αλλά με υψηλή ροή οξυγόνου. Το 84% είναι ανεμβολίαστοι. Συνολικά 45 ασθενείς σε high flow. 

Και τέλος, η τρίτη κάρτα από την 4η ΥΠΕ. Το 73%, είναι 405 ασθενείς σε κοινές κλίνες, το 73% από αυτούς είναι ανεμβολίαστοι και πάλι. Δηλαδή 296 ανεμβολίαστοι ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. 

Και τέλος στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια που είναι η Θεσσαλία, επίσης ανεβαίνει η Λάρισα που έχει τα πολλά κρούσματα. Σε Μονάδες νοσηλεύονται 47 ανεμβολίαστοι και 13 εμβολιασμένοι, δηλαδή 78% είναι ανεμβολίαστοι. Σε κοινούς θαλάμους, αλλά σε high flow, νοσηλεύονται 23 ασθενείς και είναι όλοι ανεμβολίαστοι, 100% ανεμβολίαστοι. Και τέλος, η τελευταία κάρτα είναι οι νοσηλείες στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια. Είναι 320 ανεμβολίαστοι ασθενείς και 141 εμβολιασμένοι. Δηλαδή 69,41% είναι οι συνάνθρωποί μας που είναι ανεμβολίαστοι στις απλές κλίνες.

Να σας δώσω τώρα και ένα στοιχείο για το που είμαστε όσον αφορά τις κλίνες γιατί ακούγονται πάρα πολλά πράγματα ότι υπάρχουν ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι σε ράντζα.

Δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι διασωληνωμένοι, εκτός κυρίων Μονάδων αλλά σε Μονάδες Χειρουργείων, δηλαδή σε κανονικά κρεβάτια με κανονικούς αναπνευστήρες.

Και να σας δώσω μερικά νούμερα για να τα ξέρουμε. Τον Σεπτέμβριο του ’19 η 1η ΥΠΕ είχε 156 κλίνες ΜΕΘ.  Σήμερα η 1η ΥΠΕ έχει 374 κλίνες ΜΕΘ και από αυτές 189 είναι αφιερωμένες σε Covid ασθενείς, που σημαίνει ότι έχουμε πολύ περισσότερες κλίνες από ότι ξεκινήσαμε και οι κλίνες που είναι αφιερωμένες σε ασθενείς Covid είναι περισσότερες από όσες είχαμε συνολικά κλίνες νοσηλείας τον Σεπτέμβριο του ’19.

Μπορούμε, φυσικά, να μετατρέψουμε, αλλά αυτό σημαίνει ότι άλλοι συνάνθρωποί μας που έχουν προβλήματα θα μείνουν εκτός ΜΕΘ και θα ψάχνουμε για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ή για εμφράγματα ή για εγκεφαλικά να βρούμε άλλες κλίνες ΜΕΘ.

Να σας δώσω και τα νούμερα στις ΜΕΘ στις τρεις ΥΠΕ που έχουν το κυριότερο πρόβλημα τώρα.  Στην 3η ΥΠΕ που σας ανέφερα ήδη, είναι Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, ήταν 71 τα κρεβάτια ΜΕΘ τον Σεπτέμβριο του ’19, σήμερα είναι 124 και από αυτά τα 94 είναι κλίνες Covid.

Στην 4η ΥΠΕ, δηλαδή Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τα κρεβάτια τον Σεπτέμβριο του ’19 ήταν 70, σήμερα είναι 135 και από αυτά τα 74 είναι Covid, δηλαδή περισσότερες από όσα είχαμε συνολικά κλίνες ΜΕΘ το Σεπτέμβριο του ’19 είναι κλίνες Covid.

Και στην 5η ΥΠΕ είχαμε 51 κρεβάτια, σήμερα έχουμε 95 και τα 62 είναι κλίνες Covid.  Άρα, νομίζω ότι σαν Πολιτεία, κάνουμε ότι μπορούμε για να φροντίσουμε τους ασθενείς Covid όπως να φροντίσουμε και τους υπόλοιπους αρρώστους.

Και νομίζω ότι από εδώ και πέρα, πέρα από την ελληνική Πολιτεία, πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια να φροντίσουμε να μειωθεί αυτό το κύμα που οδηγεί αυτή τη στιγμή σε πολλά κρούσματα, σε πολλές νοσηλείες και είναι στο χέρι μας ουσιαστικά να μπορούμε να προστατευτούμε.

Δηλαδή φοράμε τις μάσκες, κρατάμε τα μέτρα, δεν συγχρωτιζόμαστε, κάνουμε τεστ όσο συχνά μπορούμε και εμβολιαζόμαστε.  Αυτό είναι το μήνυμα που νομίζω ότι πρέπει να μείνει από τη σημερινή ημέρα. Είναι πολλά τα κρούσματα, όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία.

Κανένα σύστημα σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι ανεξάντλητο.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων