Βατόπουλος για lockdown: Έχουμε πει ‘ποτέ μη λες ποτέ. Γουργουλιάνης: θα παρουσιαστούν πολλοί συμπτωματικοί ασθενείς | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Βατόπουλος για lockdown: Έχουμε πει ‘ποτέ μη λες ποτέ. Γουργουλιάνης: θα παρουσιαστούν πολλοί συμπτωματικοί ασθενείς

Για το πως θα περάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα υπό τη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον μίλησαν οι καθηγητές Άλκης Βατόπουλος και Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης

 medlabnews.gr iatrikanea

Για το πως θα περάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα υπό τη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» οι καθηγητές Άλκης Βατόπουλος και Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Ο Άλκης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας, ελπίζει πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι καλύτερα από πέρυσι, ωστόσο υπάρχει η Όμικρον η οποία έχει προκαλέσει προβληματισμούς. Το μήνυμα του κ. Βατόπουλου είναι να εμβολιαστούν οι πολίτες, να γίνει ένα self test πριν το ρεβεγιόν και να φορούν τις μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ως προς την τρίτη δόση, δήλωσε πως τα δεδομένα δείχνουν ότι χρειάζεται η τρίτη δόση για να είναι κανείς προστατευμένος από τη μετάλλαξη Όμικρον. Οι δύο δόσεις του εμβολίου παρέχουν προστασία από 30 έως 50%.

Την ίδια στιγμή αναμένονται να ανακοινωθούν νέα μέτρα για την περίοδο των γιορτών, με τις πληροφορίες να λένε πως η κυβέρνηση θα εισηγηθεί να κάνουν rapid test και οι εμβολιασμένοι πριν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως αυτό το σενάριο δεν το έχει εισηγηθεί η Επιτροπή: «Η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 ημέρες. Αντικειμενικά δεν έχει πάρει απόφαση για αυτό το θέμα. Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν είπαν για τα δωρεάν self test εν μέσω των εορτών», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα πρέπει να περάσουμε τις γιορτές στην «φούσκα» μας, δηλαδή οικογενειακά, και να εμβολιαστούμε. Και οι δύο καθηγητές συμφώνησαν πως η χώρα μας διανύει το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν πολλές μολύνσεις και πολλοί συμπτωματικοί ασθενείς. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο που μπορεί να φέρει η μετάλλαξη Όμικρον.

Ως προς την Όμικρον, οι καθηγητές δήλωσαν πως η μετάλλαξη αυτή μεταδίδεται ταχύτατα και δεν είναι γνωστό ακόμα πότε θα επικρατήσει στην Ελλάδα. Ήδη έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα αυτής της μετάλλαξης, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Μάλιστα, ο κ. Γουργουλιάνης πρόσθεσε πως τα στοιχεία δείχνουν πως η Όμικρον προκαλεί επαναμολύνσεις.

Ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown: « Είναι μία ερώτηση που τίθεται εδώ και πολύ καιρό. Γίνεται μία προσπάθεια να μη φτάσουμε σε τέτοιου είδους μέτρα. Έχουμε πει ‘ποτέ μη λες ποτέ’».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων