Δεν πιάνουν τα μονοκλωνικά αντισώματα την Ομικρον, παρά μόνο ένα. Καλά νέα από τα αντι-ιικά | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δεν πιάνουν τα μονοκλωνικά αντισώματα την Ομικρον, παρά μόνο ένα. Καλά νέα από τα αντι-ιικά

Η Ομικρον δυστυχώς φέρνει τα πάνω κάτω στα μονοκλωνικά αντισώματα και τα αντι-ιικά φάρμακα που διαθέτουμε σήμερα.

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Η Ομικρον δυστυχώς φέρνει τα πάνω κάτω στα μονοκλωνικά αντισώματα και τα αντι-ιικά φάρμακα που διαθέτουμε σήμερα.

Τα καλά νέα αφορούν τα αντι-ιϊκά φάρμακα, καθώς η Gilead πρόκειται να ανακοινώσει ότι η ρεμντεσιβίρη που χρησιμοποιούν οι γιατροί σε πρώιμα στάδια στους νοσηλευόμενους με νόσο Covid-19 δεν επηρεάζεται από την μετάλλαξη Όμικρον. Η παραλλαγή Όμικρον εμπεριέχει περισσότερες από 50 μεταλλάξεις αλλά πάνω από 30 εξ αυτών εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα και συγκεκριμένα στο σημείο που η πρωτεΐνη ακίδα χρησιμοποιεί για να προσδεθεί στο κύτταρο και να εισέλθει σε αυτό. Όμως τα φάρμακα τα αντι-ιικά έχουν άλλους στόχους, κυρίως, έχουν ένζυμα για τα οποία υπεύθυνο είναι εντελώς διαφορετικό τμήμα τους γονιδιώματος του ιού που δεν έχει μεταλλάξεις ή έχει μια μετάλλαξη το πολύ. Επομένως, δεν περιμένουμε σημαντικές αλλαγές στην αποτελεσματικότητά τους.

Το ίδιο αφορά και το φάρμακο της Merck (MSD στην Ελλάδα) όσον αφορά την μολνοπιραβίρη (το χάπι) η Merck (MSD) πρέπει να κάνει κάποιες συμπληρωματικές μελέτες οι οποίες και διεξάγονται αυτή τη στιγμή και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Τέλος η Pfizer για το δικό της φάρμακο με την ονομασία Paxlovid (το χάπι) φαίνεται ότι διατηρεί την αποτελεσματικότητα του διότι δεν επηρεάζεται καθόλου ο μοριακός στόχος που έχει στον ιό.

Τα κακά νέα, αφορούν τα μονοκλωνικά αντισώματα που ήδη δημοσιεύθηκε μια μεγάλη μελέτη από την Κολωνία και δείχνει ότι από τα 7 εμπορικά διαθέσιμα μόνο ένα δουλεύει, το sotrovimab (GSK) διατηρεί τη δραστικότητα του, όλα τα υπόλοιπα την χάνουν και είναι πολύ πιθανό τα στοιχεία αυτά που στηρίζονται σε πειράματα σύντομα θα επιβεβαιωθούν και κλινικά. Επομένως, εφόσον επικρατήσει η Όμικρον, θα έχουμε πρόβλημα με τη χρησιμότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Το παραπάνω οδήγησε τα μεγάλα νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη να ξεμείνουν από μονοκλωνικά αντισώματα για την Ομικρον.

Mεγάλα νοσοκομεία στην περιοχή της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν τη χρήση θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα λόγω έλλειψης της αγωγής, η οποία φαίνεται να είναι αποτελεσματική έναντι της παραλλαγής Όμικρον, αφήνοντας τους γιατρούς χωρίς σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση σοβαρά άρρωστων ασθενών.

Τα New York University και Valley Health System στο New Jersey ενημέρωσαν τους γιατρούς την Κυριακή ότι αναστέλλουν προγράμματα μονοκλωνικών αντισωμάτων και δεν θα χορηγούν τις αγωγές έως να λάβουν περισσότερες παρτίδες από τις υπηρεσίες υγείας. Τα νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι δεν είναι σαφές πότε θα εφοδιαστούν και πάλι.

Στο μεταξύ το Mount Sinai Health System στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χορηγεί μονοκλωνικά αντισώματα στα Επείγοντα. Δεν διευκρίνισε αν η απόφαση είναι αποτέλεσμα θεμάτων με τα αποθέματα.

Θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ασθενών με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορωνοιό.

Μόνο ένα από τα διαθέσιμα αντισώματα, το sotrovimab,της  GlaxoSmithKline, φαίνεται να είναι αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Όμικρον.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων