Επαληθευόμαστε με την μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα. Τι ακριβώς λέει η μελέτη; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Επαληθευόμαστε με την μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα. Τι ακριβώς λέει η μελέτη;

η ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η επιστημονική δημοσίευση που λέει ότι η νοσηλεία εκτός της πρωτεύουσας της Αττικής συνδέθηκε και με αυξημένη ενδονοσοκ

επιστημονική ομάδα medlabnews.gr iatrikanea

Δύο μήνες γράφουμε ότι οι θάνατοι στην Αθήνα είναι ελάχιστοι και θα πρέπει το γεγονός να διερευνηθεί και να δοθεί το βάρος εκεί που υπάρχει πρόβλημα. Συγκεκριμένα στους 130 θανάτους προχθες στην Αθήνα ήταν 20 ενώ στην Κεντρική Μακεδονία ήταν 51. 

Έρχεται λοιπόν η ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η επιστημονική δημοσίευση του Λοιμωξιολόγου και Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και του Επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρου Λύτρα που λέει ότι η νοσηλεία εκτός της πρωτεύουσας της Αττικής συνδέθηκε και με αυξημένη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα, στην Θεσσαλονίκη και και την υπόλοιπη χώρα. Από τους 3988 θανάτους που αναφέρθηκαν, 947 αποδίδονταν στο υψηλό φορτίο των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19, 133 στο να βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, και 656 να νοσηλεύονται εκτός Αττικής. Συνολικά 1535 θάνατοι αποδόθηκαν σε αυτούς τους τρεις παράγοντες συνολικά. 

Δηλαδή έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας.

Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα.
Τι άλλο λέει η μελέτη 

 Με βάση λοιπόν τη δημοσίευση, μελετήθηκαν τα στοιχεία από τη νοσηλεία 6.282 ατόμων που διασωληνώθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως και τις 6 Μαϊου 2021, δηλαδή κατά την περίοδο των δύο ισχυρών επιδημικών κυμάτων που παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα. Το πρώτο κορυφώθηκε τον Νοέμβριο του 2020 και επικεντρώθηκε στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ το δεύτερο συνδέθηκε με την Βρετανική Μετάλλαξη Β.1.1.7 και επηρέασε την Αθήνα και ολόκληρη τη χώρα. 

Τα ευρήματα συνοψίζονται σε αυτό το διάγραμμα: 
  1. Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει *κλιμακωτά* η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς.
  2. Διασωλήνωση σε νοσοκομείο *εκτός Αττικής* σχετιζόταν με +35-40% αυξημένη θνητότητα
  3. Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ'ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), κ (β) *εν μέρει* ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.
Από τους 3988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες.
Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν (1) με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), (2) σε νοσοκομεία Αττικής, κ (3) εντός ΜΕΘ.
Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ'αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο.


Τι μπορεί λοιπόν να συμβαίνει; Γιατί η θνητότητα στις ΜΕΘ της επαρχίας είναι εξαιρετικά υψηλή;


Γιατί το Υπουργείο Υγείας δεν ψάχνει να δει πώς καταφέρνει η Αθήνα να έχει πολύ λιγότερους θανάτους σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα;

Μήπως περιφερειακά νοσοκομεία ΔΕΝ έχουν την κατάλληλη στελέχωση (γνωρίζουμε κλινικές covid με δερματολόγους ή ωτορινολαρυγγολόγους);

Μήπως ΔΕΝ εφαρμόζονται θεραπευτικά πρωτόκολλα στην επαρχία που εφαρμόζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στην Αθήνα;

Mήπως υπολείπονται σε εξοπλισμό τα περιφερειακά νοσοκομεία σε σχέση με αυτά της Αθήνας;

Από τότε που είχε διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ΜΕΘ με θνητότητα 100% έχει αλλάξει κάτι σε αυτές τις MEΘ; (πχ. MΕΘ Αγρινίου). 

Έχει κάνει κάποια ενημερωτική εκστρατεία το Υπουργείο Υγείας στους γιατρούς της επαρχίας;

Έχουν ενημερωθεί οι ιδιώτες γιατροί για την επικαιροποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που έγινε μόλις τον προηγούμενο μήνα από την πνευμονολογική εταιρεία και τον ΕΟΔΥ;

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων