Γουργουλιάνης: Η αξία της κοινωνίας της γνώσης και όχι του φόβου. Το παράδειγμα με την κορτιζόνη | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γουργουλιάνης: Η αξία της κοινωνίας της γνώσης και όχι του φόβου. Το παράδειγμα με την κορτιζόνη

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αναφέρεται στον πανικό και την πολυφαρμακία καθώς και στην αξία της γνώσης και όχι του φόβου

 

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αναφέρεται στον πανικό και την πολυφαρμακία καθώς και στην αξία της γνώσης και όχι του φόβου.

Ο καθηγητής σε μελέτη  του δείχνει ότι το να πάρει ένας ασθενής κορτιζόνη χωρίς όμως να έχει ενδείξεις καθυστερεί την ανάρρωσή του για 5,5 ημέρες. 

Στην Ελλάδα σε αντίθεση με τις τρέχουσες οδηγίες πολλοί γιατροί φοβούμενοι την καταιγίδα κυτοκινών και ελλείψει άλλων φαρμάκων για την θεραπεία του κοροναϊού συνταγογραφούν κορτικοστεροειδή για εξωνοσοκομειακή χρήση σε εμπύρετους ασθενείς με φυσιολογικό κορεσμό οξυγόνου (SpO2) και χωρίς καμία ένδειξη πνευμονίας. Στην μελέτη λοιπόν συνέκριναν τους ασθενείς που πήραν πρώιμα κορτιζόνη με αυτούς που πήραν έχοντας υποξαιμία (εντός του νοσοκομείου). Υπολογίστηκε ο χρόνος κάθαρσης του κοροναϊού από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι το πρώτο αρνητικό PCR τεστ. 

Μετά από αυτό το εύρημα σχολιάζει ο καθηγητής για την  κοινωνία της γνώσης απέναντι στην πολυφαρμακία των τελευταίων ημερών 

 Από τα πρώτα χρόνια των φοιτητικών μου χρόνων πίστευα στην αξία της κοινωνίας της γνώσης. Όσοι λοιπόν, αυτές τις μέρες, βρεθήκατε θετικοί σε κάποιο από τα τεστ του κοροναϊού, μάλλον είστε αρκετά νέοι , ελπίζω εμβολιασμένοι, χωρίς σοβαρά συμπτώματα, ακούτε όμως καθημερινά για τσουνάμι, μαύρα ρεκόρ, τραγικές εξελίξεις. 

 Αρκετοί αισθάνεστε πανικόβλητοι και προσπαθείτε στα πλαίσια ενός ιδιότυπου γκάλοπ, να μιλήσετε με γιατρούς αναζητώντας τη γνώση, για την καλύτερη αντιμετώπιση. 

 Όλοι, γονείς και οι παππούδες , μπορεί και εσείς, μεγαλωμένοι σε μια κοινωνία "πολυφαρμακίας", με την Ελλάδα να είναι στην κορυφή της Ευρώπης στη κατανάλωση των αντιβιοτικών, αναζητούν "αποτελεσματικές" θεραπείες όπως κορτιζόνη, αντιπηκτικά και βέβαια αντιβιοτικά. 

Αυτή η μικρή μελέτη μας, δείχνει ότι η χωρίς ενδείξεις λήψη ας πούμε κορτιζόνης στο σπίτι, καθυστερεί κατά 5,5 μέρες την απομάκρυνση του ιού από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού. 

Τώρα, δυο σχεδόν χρόνια μετά , η πανδημία ανέδειξε σε όλους μας, ασθενείς αλλά κυρίως υγειονομικούς, την αξία της κοινωνίας της γνώσης και όχι του φόβου . Ας εφαρμόσουμε όλοι με ευλάβεια τα πρωτόκολλα και τις διεθνείς οδηγίες. 


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων