Ιολόγος Θεοδώρα Χατζηιωάννου: Τα rapid δεν είναι ακριβές μέτρο. Το παράδειγμα σε πάρτι σε εστιατόριο. Τι προβλέπει; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ιολόγος Θεοδώρα Χατζηιωάννου: Τα rapid δεν είναι ακριβές μέτρο. Το παράδειγμα σε πάρτι σε εστιατόριο. Τι προβλέπει;

Χατζηιωάννου Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πότε θα απαλλαγούμε από την νέα μετάλλαξη

medlabnews.gr iatrikanea


Η παραλλαγή Όμικρον είναι αρκετά ανθεκτική στα εξουδετερωτικά αντισώματα (τα αντισώματα του εμβολιασμού και της νόσησης), γι’ αυτό και δεν μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωσή της, τόνισε πρόσφατα η Θεοδώρα Χατζηιωάννου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ στις ΗΠΑ σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.  

Η Θεοδώρα Χατζηιωάννου εξηγεί πώς μπορούμε να αμυνθούμε στην Ομικρον; 

Με κατάλληλες μάσκες, χειρουργικές τουλάχιστον, και σωστά φορεμένες πάνω από τη μύτη και το στόμα. Κοινωνική αποστασιοποίηση, όχι συνωστισμένα μπαρ και πάρτι. Δυστυχώς τα rapid test δεν είναι πολύ ακριβές μέτρο. Αν είναι θετικά μπορείς τουλάχιστον να εμποδίσεις το άτομο να συμμετέχει, μα αν είναι αρνητικά δεν είναι πάντα ένδειξη πως το άτομο δεν είναι μολυσμένο. Θα μπορούσαν να είναι σε πρώιμο στάδιο της λοίμωξης, αρκετά για να μεταδίδει την Όμικρον και να μη βγάζει θετικό ένα rapid test. 

 Έχουμε ένα τέτοιο παράδειγμα νωρίς σε μια πανδημία. Ένα μεγάλο πάρτι σε εστιατόριο. Όλοι είχαν ελεγχθεί πριν το πάρτι και είχαν βρεθεί αρνητικοί. Ωστόσο δύο άτομα είχαν μολυνθεί. Μετά το πάρτι πάνω από εκατό άτομα στο εστιατόριο ήταν θετικά, κάποια εξ αυτών δεν συμμετείχαν καν στο πάρτι, απλά έτρωγαν στο εστιατόριο. 

 Και συνεχίζει: Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πότε θα απαλλαγούμε από την νέα μετάλλαξη. Εξαρτάται από τόσους πολλούς παράγοντες που είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς. Και θα έχουμε και την επόμενη παραλλαγή. Δεν βλέπω ακόμα πώς μπορούμε να τελειώνουμε. Προβλέπω πως θα μας απασχολεί για πολύ καιρό, ίσως ακόμα και χρόνια. Όσο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού παραμένουν ανεμβολίαστα το κόστος σε νοσηλείες και θανάτους είναι πολύ υψηλό για να χαλαρώσουμε προσπάθειες και μέτρα. Μα αν δεν περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού πηγαίνουμε γυρεύοντας. 

Ο ιός θα μεταλλάσσεται περαιτέρω και μπορεί να καταλήξουμε σε μια παραλλαγή που είναι πλήρως ανθεκτική σε όλες μας τις ανοσολογικές αντιδράσεις. Και μετά θα αρχίσουμε πάλι από την αρχή. Σε μένα αυτή τη στιγμή φαντάζει σαν σισύφειο έργο.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων