Τα μονοκλωνικά διατίθενται σε δέκα νοσοκομεία της χώρας αλλά δεν τα συνταγογραφούν οι γιατροί | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα μονοκλωνικά διατίθενται σε δέκα νοσοκομεία της χώρας αλλά δεν τα συνταγογραφούν οι γιατροί

Η Ειδική Επιτροπή μετά από σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε να διευρύνει τους δικαιούχους και σε άλλες κατηγορίες

medlabnews.gr iatrikanea

Η Ειδική Επιτροπή μετά από σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε να διευρύνει τους δικαιούχους και σε άλλες κατηγορίες όπως σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις σοβαρής αναπνευστικής ή καρδιακής ανεπάρκειας. Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, μίλησε ακόμα για εγκύους στο τρίτο τρίμηνο της κύησής τους.

Μέχρι σήμερα θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα μπορούσαν να αιτηθούν μόνο όσοι είχαν σοβαρό κίνδυνο νόσησης όπως ανοσοκατεσταλμένοι, ογκολογικοί και μεταμοσχευθέντες ασθενείς. Μέχρι σήμερα 34 ασθενείς έχουν κάνει αίτηση και έχουν υποβληθεί στη σχετική θεραπεία, ενώ η χώρα έχει προμηθευτεί 2.000 δόσεις.

Έκκληση προς όλους τους γιατρούς απευθύνει το Υπουργείο Υγείας το οποίο ξεκινά ενημερωτική καμπάνια στους ιατρικούς συλλόγους και στους γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μονοκλωνικά διαθέτουν δέκα νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων. Στα Γιάννινα μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία συνταγογράφηση.

Ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χαράλαμπος Μηλιώνης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος TV-1 ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα αίτημα για την χορήγηση μονοκλωνικών παρότι η κλινική έχει προετοιμαστεί και έχει όλη την εμπειρία για την συγκεκριμένη θεραπεία.

Οι γιατροί άλλωστε του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης, έχουν χορηγήσει μονοκλωνικά αντισώματα.

«Το νοσοκομείο μας έχει επιλεγεί για την χορήγηση μονοκλωνικών. Τα συγκεκριμένα αντισώματα χορηγούνται σε ασθενείς με ήπια νόσο, σε μία δόση.. Όσοι νοσούν θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους και όταν εκείνος κρίνει θα πρέπει να συμπληρώνει το σχετικό αίτημα για την χορήγησή τους. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.  Δεν έχουμε αιτήματα.. Το νοσοκομείο μας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα επειδή έχει την εμπειρία για την συγκεκριμένη θεραπεία. Πρέπει όμως να κινήσουν την διαδικασία οι ιδιώτες γιατροί..» υπογράμμισε ο κ. Μηλιώνης.

«Οι γιατροί πρέπει να ενημερωθούν για να μπορέσουμε να δούμε περισσότερα αιτήματα, γιατί έχουμε 2.000 δόσεις διαθέσιμες και είναι κρίμα να μην τις χορηγήσουμε ιδιαίτερα τώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις έγκυες, σημειώνοντας ότι οι γυναίκες που διανύουν το τρίτο τρίμηνο, είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου και σύμφωνα με τις οδηγίες της επιτροπής μπορούν να λάβουν φάρμακα με μονοκλωνικά αντισώματα.

«Άρα ο γυναικολόγος- μαιευτήρας τους, θα πρέπει άμεσα από τη στιγμή που θα πληροφορηθεί ότι η γυναίκα είναι θετική στην covid-19, να μπει στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και να υποβάλλει το αίτημα. Εμείς μέσα σε 24 ώρες θα το έχουμε επεξεργαστεί και θα έχουμε κατευθύνει τη γυναίκα στο κατάλληλο νοσοκομείο για να γίνει άμεσα η χορήγηση των μονοκλωνικών», είπε ο κ.Κωτσιόπουλος.

«Πιστεύω ότι με τη νέα θεραπεία μειώνουμε δραστικά τον κίνδυνο να νοσήσει βαριά μια γυναίκα, που βρίσκεται σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης», τόνισε, προσθέτοντας ότι ήδη μία έγκυος έχει λάβει τη νέα θεραπεία.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων