Καθηγητής επιδημιολογίας: Η πανδημία έληξε. Ο κοροναϊός μπήκε σε ενδημική φάση | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Καθηγητής επιδημιολογίας: Η πανδημία έληξε. Ο κοροναϊός μπήκε σε ενδημική φάση

Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πληθυσμιακή ανοσία που είναι πολύ καλή

 medlabnews.gr iatrikanea

Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η πανδημία μπήκε σε ενδημική φάση. 
Επίσης αναφέρονται ότι οι πανδημίες λήγουν με Πολιτική Απόφαση.
«Σε ενδημική φάση πέρασε η πανδημία του κοροναιού». σύμφωνα με τον επιδημιολόγο, Δρ Ιωάννη Ιωαννίδη, με βάση τα δεδομένα που επικρατούν διεθνώς λόγω της Όμικρον

Συγκεκριμένα μιλώντας σε κυπριακό κανάλι ο δρ Ιωαννίδης είπε πως, μπορεί οι αριθμοί θετικών περιστατικών να είναι δραματικοί, ωστόσο δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε πανικό.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει γιατί η χώρα έχει διαχειριστεί πολύ καλά την πανδημία. Ο αριθμός των νεκρών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και το σύστημα υγείας έχεις διαχειριστεί πολύ καλά την κατάσταση. Για την Κύπρο αλλά και για άλλες χώρες αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που περιμέναμε, την εξέλιξη δηλαδή της πανδημίας σε μια ενδημική φάση. Ο πανικός δεν είναι δικαιολογημένος στην Κύπρο», είπε

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο καθηγητής δεν ήταν καθόλου αισιόδοξος, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «θα είναι ουραγός στην έξοδο από την πανδημία» και πως «θα ταλαιπωρηθεί ακόμα για αρκετούς μήνες», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα «ήδη βρίσκεται στη θέση 35 παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας σε αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είναι πιθανό ότι θα αναρριχηθεί κάπου στη θέση 25-30, μπορεί ακόμα και πιο ψηλά».

Για να προβλέψει αναφορικά με τη χώρα μας: «Είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι η νο1 χώρα στη δυτική Ευρώπη (σ.σ. σε θανάτους), ίσως να συναγωνιστεί με το Βέλγιο».

Ο κ. Ιωαννίδης εξήγησε γιατί είναι πολύ υπέρ του εμβολιασμού, αλλά κατά της υποχρεωτικότητας, με ένα πολύ χαρακτηριστικό σχόλιο (μεταξύ άλλων που είπε): «Και τι σημαίνει υποχρεωτικό; Κάθε πόσο; Κάθε τέσσερις μήνες; Κάθε έξι μήνες; Κάθε χρόνο; Κάθε δύο χρόνια; Κάθε δύο μήνες; Μπαίνουμε σε μια παράλογη κατάσταση…» Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να το πάρουμε απόφαση να τελειώσουμε την πανδημία: «Οι πανδημίες τελειώνουν όταν εμείς το αποφασίσουμε … Πλέον έχουμε τα εμβόλια, έχουμε τα φάρμακα, έχουμε χίλια δυο, δεν φαίνεται ο ιός αυτός να είναι πλέον τόσο επιθετικός, ας προχωρήσουμε μπροστά».

Πρόσθεσε πως, «η Όμικρον μας έχει εκπλήξει. Αυτό που βλέπουμε σε όλες τις χώρες είναι πολλά κρούσματα, λίγες νοσηλείες και σπάνιους θανάτους. Είναι δύσκολο να πούμε όμως πόσο θα διαρκέσει. Πιθανόν, η Όμικρον να είναι λιγότερο παθογόνα λόγω των αντισωμάτων που έχουν αναπτυχθεί».

Σύμφωνα με τον δρ. Ιωαννίδη «αυτή τη στιγμή έχουμε μια πληθυσμιακή ανοσία που είναι πολύ καλή. Η Όμικρον θα δημιουργήσει μια καλύτερη κατάσταση στις επόμενες μεταλλάξεις εάν υπάρξουν. Έχουμε τα αντισώματα να διαχειριστούμε αυτό το κύμα».

Τέλος όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είπε πως κατά τη γνώμη του είναι στρατηγικά λάθος.

«Η πανδημία έχει λήξει και βρισκόμαστε σε ενδημική φάση. Υπάρχουν κάποιες χώρες που θα ταλαιπωρηθούν ακόμη λίγο», είπε.

Αναλυτικά τα όσα είπε: 

Η Ελλάδα δυστυχώς ανήκει σε μια άλλη κατηγορία, έχει πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας, έχει ακόμα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μεγάλης ηλικίας και ευπαθών που δεν έχουν εμβολιαστεί, έχει ένα πολύ καταπονημένο σύστημα υγείας, το σύστημα είναι ηρωικό, οι άνθρωποι κάνουν ότι μπορούν, αλλά είναι ήδη σε μια δυσχερή κατάσταση, φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα είναι ουραγός στην έξοδο από την πανδημία, μαζί με κάποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και ίσως λίγες στην αμερικανική ήπειρο. Ήδη βρίσκεται στη θέση 35 παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας σε αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είναι πιθανό ότι θα αναρριχηθεί κάπου στη θέση 25-30, μπορεί ακόμα και πιο ψηλά. Είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι η νο1 χώρα στη δυτική Ευρώπη, ίσως να συναγωνιστεί με το Βέλγιο, αλλά αυτό εξαρτάται από το πώς θα διαχειριστούμε τα πράγματα από δω και πέρα».

Παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, δεν υπάρχουν αντίστοιχες εισαγωγές. Τι σημαίνει αυτό για τη νοσηρότητα της Όμικρον;

«Ο ιός αυτός μας έχει εκπλήξει, άρα δεν μπορώ να αποκλείσω να έχουμε κάποια έκπληξη στο μέλλον, αλλά αυτό που βλέπουμε μέχρι τώρα σε όλες τις χώρες είναι πάρα πολλά κρούσματα, αλλά πολύ λίγες νοσηλείες, σχεδόν ανύπαρκτοι θάνατοι. Άρα μιλάμε για κάτι που είναι σαφώς διαχειρίσιμο. Είναι δύσκολο να πει κάποιος πόσο θα διαρκέσει … Ήδη η πανδημία είτε έχει περάσει από τον πληθυσμό με φυσική νόσηση, είτε έχουμε εμβολιαστεί, άρα έχουμε ένα υπέδαφος τελείως διαφορετικό σε σχέση με το ξεκίνημα της πανδημίας … Πιθανότατα η Όμικρον από μόνη της είναι λιγότερο παθογόνα».

Η επικράτηση και εξέλιξη της Όμικρον οδηγεί στην ανοσία της αγέλης; «Αυτή είναι μια παρεξηγημένη έννοια και θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τι ακριβώς ζητάμε και τι ακριβώς εννοούμε. Αν μιλάμε για ένα τείχος ανοσίας με την έννοια ότι δεν πρόκειται να έχουμε από δω και πέρα λοιμώξεις, αυτό δεν ισχύει, το είχαμε πριν από πολλούς μήνες, το βλέπαμε, χειροτέρεψε. Αυτό το τείχος ανοσίας με την Όμικρον μοιάζει λιγάκι με τα τείχη που χτίζουν τα παιδιά στην άμμο και περνάει μια μπουλντόζα αυτή τη στιγμή και τα λιώνει. Ο εμβολιασμός και η προηγούμενη λοίμωξη δεν φαίνεται να σταματούν τη δυνατότητα να μολυνθείς και να μολύνεις άλλους. Αυτό που σταματούν, είναι την πιθανότητα για σοβαρή νόσο και θάνατο. Που τελικά είναι και αυτό που μας ενδιαφέρει … Υπό αυτό την έννοια έχουμε μια πληθυσμιακή ανοσία αυτή τη στιγμή που είναι πολύ καλή, η Όμικρον θα την διαπαιδαγωγήσει κατά κάποιον τρόπο περισσότερο, θα προσθέσει ακόμα κάποιο κομμάτι ανοσίας».

Υπό το πρίσμα της Όμικρον, ποιοι διαθέτουν σήμερα τα περισσότερα αντισώματα και τι ισχύει για όσους νόσησαν;

«… Η κυτταρική ανοσία και η εγγενής ανοσία είναι πιθανότατα ισχυρότεροι μηχανισμοί για τη διαχείριση της αντίστασης απέναντι στους κορωνοϊούς. Δεν είναι κλινικά ενδεικνυόμενο το να αρχίσει κάποιος να μετρά τίτλους αντισωμάτων … Δεν μπορώ να το προτείνω αυτό σαν πρακτική που πρέπει να ακολουθήσει ο μέσος πολίτης. Αυτό είναι κάτι που το κάνουμε για ερευνητικούς σκοπούς … Έχουμε τα μέσα να διαχειριστούμε αυτό το κύμα. Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε». 


Πως θα τελειώσει η πανδημία; 

«Αν έχετε παρατηρήσει, εδώ και πολλούς μήνες όταν ρωτούν αυτό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτό που απαντάνε, λίγο πολύ, είναι ότι θα λήξει όταν η κοινωνία αποφασίσει ότι έχει λήξει. Η πανδημία έχει λήξει. Έχει λήξει η πανδημική της φάση. Είμαστε στην ενδημική φάση. Η Όμικρον με βάσει ότι βλέπουμε τώρα, φαίνεται ότι είναι ένα ενδημικό κύμα για πολλές χώρες. Υπάρχουν λίγες χώρες, ανάμεσά τους δυστυχώς είναι η Ελλάδα, που θα ταλαιπωρηθούν ακόμα για αρκετούς μήνες. Έχουμε ακόμα αυτή την ουρά των θανάτων η οποία φαίνεται ότι θα συνεχίσει και δυστυχώς θα αθροιστούν περισσότεροι θάνατοι. Στις περισσότερες χώρες, ανάμεσά τους και η Κύπρος, αν κάποιος πει ότι έχουμε μεταφερθεί από την πανδημική φάση στην ενδημική φάση, νομίζω ότι σε αυτή τη φάση έχει δίκιο. Μιλάμε για ένα ενδημικό κύμα, παρά για πανδημικό κύμα, με την έννοια ότι πανδημικό είναι όταν ο πληθυσμός είναι ακόμα παρθένος. Ενδημικό είναι όταν έχουμε ήδη ένα υπόστρωμα από προηγούμενη νόσηση, ή από εμβολιασμό … Οι πανδημίες τελειώνουν όταν εμείς το αποφασίσουμε. Αν συνεχίσουμε να επιβάλλουμε σκληρά μέτρα, αν προχωρήσουμε σε lockdown, αν αρχίσουμε πάλι να κλείνουμε τα σχολεία, μπορεί να έχουμε μηδέν θανάτους, αλλά η πανδημία θα είναι μαζί μας. Πρακτικά θα είναι το αντικαθρέπτισμά της και αυτό θα είναι χειρότερο. Άρα είναι δικιά μας απόφαση, να πάρουμε μια ανάσα, να πούμε περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε, πρέπει να το αφήσουμε πίσω. Πλέον έχουμε τα εμβόλια, έχουμε τα φάρμακα, έχουμε χίλια δυο, δεν φαίνεται ο ιός αυτός να είναι πλέον τόσο επιθετικός, ας προχωρήσουμε μπροστά. Αν αρθούν τα μέτρα πιστεύω ότι τότε ουσιαστικά έχει λήξει και το κομμάτι της διαχείρισης που αντιστοιχεί στην πανδημική φάση».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων