Ο Καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί γιατί η πανδημία τελειώνει σε 40 ημέρες. Το λάθος μήνυμα του εμβολίου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο Καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί γιατί η πανδημία τελειώνει σε 40 ημέρες. Το λάθος μήνυμα του εμβολίου

Έτσι εξελίσσονται οι πανδημίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα την γρίπη του 2009 που ήταν η πιο κοντινή σε μας πανδημία.

medlabnews.gr iatrikanea

Εξασθένιση της Όμικρον μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου χωρίς να προκύψει κάτι άλλο μετά ή εμφάνιση ακόμη μίας μετάλλαξης, η οποία θα είναι περισσότερο μεταδοτική και ακόμη λιγότερο θανατηφόρα είναι τα δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην Πρύτανη και πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας. 

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των θανάτων, είπε ότι οι θάνατοι αυτοί προέρχονται από μολύνσεις που σημειώθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου κι ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ενώ η αναλογία μεταξύ των κρουσμάτων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα είναι 70%-80% Όμικρον και τα υπόλοιπα Δέλτα, στις νοσηλείες είναι το ακριβώς αντίθετο.

Δεδομένα από το Οντάριο όπου έχει επικρατήσει η Όμικρον κατά 100%, έδειξαν, ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης ότι τα εμβόλια μπορούν να προστατέψουν από την βαριά νόσο ως 18 φορές περισσότερο σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Εξακολουθούν λοιπόν να προστατεύουν και από την παραλλαγή Όμικρον, η οποία επίσης αφήνει ανοσία που προστίθεται και στην ανοσία που άφησε η Δέλτα.

Ανήκοντας στην αισιόδοξη επιστημονική πλευρά, ο κ. Γουργουλιάνης, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση που διαθέτουμε τα εμβόλια, την ανοσία που έχει αποκτήσει ο πληθυσμός, τον καιρό που στην χώρα μας σύντομα θα μας επιτρέψει να βγούμε έξω και να κυκλοφορούμε, επομένως όλα αυτά είναι στοιχεία για να ελπίζουμε ότι η στροφή της Όμικρον είναι στροφή προς την ενδημικότητα. Είμαστε έτοιμοι και θα έχουμε και του χρόνου μολύνσεις αλλά δεν θα έχουμε αυτόν τον κατακλυσμό και την πίεση στο σύστημα υγείας. Έχω την αίσθηση ότι έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ενδημικός ο ιός και θα συνεχιστεί ίσως και τις επόμενες δύο χρονιές αλλά με ήπια και διαχειρίσιμη μορφή».

Έχουμε ήδη δεδομένα, συμπλήρωσε, που λένε ότι σε μολύνσεις είμαστε περίπου όπως ήμασταν στις 30 Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα μετά την έναρξη του κύματος, άρα είμαστε σε τάση εκτόνωσης. Επομένως λογικά, εκτίμησε ο καθηγητής, θα πέσουμε σε πολύ χαμηλές μολύνσεις και σε ανάλογο χαμηλό φορτίο στα νοσοκομεία προς τα μέσα ή το τέλος Φεβρουαρίου. Άρα η άνοιξη αν δεν υπάρχει κάποια έκπληξη θα είναι πολύ καλύτερη».

Στις τελευταίες τρεις εφημερίες του νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι νοσηλείες αφορούν άτομα άνω των 80 ετών, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι με την Όμικρον. «Από τους 20 ασθενείς μόνο οι δύο είναι με Δέλτα. Οι περισσότεροι έφυγαν σε 2-3 μέρες και ένας που έχει διασωληνωθεί είναι προχωρημένης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα» είπε τέλος ο καθηγητής.

«Εγώ ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα σβήσει η πανδημία. Αν θα είναι η Όμικρον αυτή που θα τελειώσει την πανδημία η Χι ή η Ψι που θα είναι περισσότερο μεταδοτική και λιγότερο θανατηφόρα και θα είναι την άνοιξη ή το φθινόπωρο δεν το ξέρουμε, αλλά έχουμε μπει σε μια πορεία ενδημικότητας της πανδημίας» εκτίμησε ο κ. Γουργουλιάνης, εξηγώντας πως αυτό προκύπτει από την ιστορία των πανδημιών. Οι μεγάλες πανδημίες γίνονται κάθε 100 χρόνια περίπου, ανέφερε και τελειώνουν κάπως έτσι, δεν τελειώνουν με ένα μαχαίρι, έναν διακόπτη. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ιός γίνεται περισσότερος μεταδοτικός, λιγότερο θανατηφόρος και αυτό θα κρατήσει και την επόμενη χρονιά. Πιθανότατα θα έχουμε έναν ιό που δεν θα σκοτώνει αλλά θα ζει μεταξύ μας, αυτό που γίνεται τώρα δηλαδή και είναι κάτι που οδηγεί προς το τέλος της πανδημίας».

«Το πιθανότερο σενάριο είναι η Όμικρον- που τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας εμφανίστηκαν στις 24 Δεκεμβρίου- να εξασθενήσει τις επόμενες 40 μέρες αν εξελιχθούν τα πράγματα όπως στη Νότια Αφρική. Ο κόσμος θα έχει ανοσοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό και δεν περιμένουμε τίποτα άλλο. Το άλλο σενάριο - το οποίο συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες- είναι η εμφάνιση ακόμη μίας μετάλλαξης περισσότερο μεταδοτικής και ακόμη λιγότερο θανατηφόρας» δήλωσε ο κ. Γουργουλιάνης και πρόσθεσε:  «Έτσι εξελίσσονται οι πανδημίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα την γρίπη του 2009 που ήταν η πιο κοντινή σε μας πανδημία. Το 2010 δεν ήταν την ίδιας έντασης. Είχαμε περιστατικά στο νοσοκομείο αλλά δεν είχαμε πολλά και την μεθεπόμενη χρονιά τελείωσε. Θέλω να πω ότι η πορεία είναι κάπως έτσι. Αυτό που ζούμε τώρα είναι η εξέλιξη μιας πορείας της πανδημίας. Δεν έγινε κάτι που δεν το περιμέναμε».  

«Δώσαμε λάθος το μήνυμα των εμβολιασμών» - Τι προβλέπει για τα εμβόλια

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκτιμά σε αυτή την φάση ότι ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού δεν θα γίνει κομμάτι της ζωής μας. «Εμβολιαζόμαστε για να προφυλαχθούμε από βαριά νόσο. Δώσαμε λάθος το μήνυμα των εμβολιασμών. Είπαμε εμβολιασμός-ελευθερία.  Δεν εμβολιαζόμαστε για να ελευθερωθούμε. Επίσης τα τεστ δεν αντικαθιστούν τα εμβόλια. Ο κόσμος που συρρέει για να κάνει τεστ επειδή κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν και κάνουν το τεστ για να βγουν είναι ένα λάθος μήνυμα. Βασικό μήνυμα είναι εμβολιαζόμαστε για να αποφύγουμε από βαριά νόσηση (νοσηλείες, διασωληνώσεις, θανάτους). Αν, επομένως, έχουμε μια μετάλλαξη που εξελίξει την πανδημία σε ήπια νόσο δεν υπάρχει λόγος να εμβολιαζόμαστε». 

Όπως εξήγησε ο κ. Γουργουλιάνης, οι πολίτες στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα εμβόλια κατά της φυματίωσης και του πνευμονιόκοκου. «Εμβολιάζεσαι για να μην κάνεις βαριά πνευμονία και πεθάνεις. Όχι για να μην κολλήσεις το διπλανό σου. Ας συμφωνήσουμε γιατί εμβολιαζόμαστε».

Πότε αναμένεται χαλάρωση των μέτρων - Δεν είναι κύμα που θα συρθεί πολύ η Όμικρον   

Οδηγός για την χαλάρωση των μέτρων, όπως είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίαςείναι η Νότια Αφρική. «Αυτοί προηγήθηκαν από μας ένα μήνα. Και σιγά, σιγά παίρνουν τα μέτρα πίσω. Όταν δούμε ότι αυτό το κύμα ‘κάθεται’, βαθμιαία θα πάρουμε πίσω και μεις τα μέτρα’. Ξεκίνησε με οξύτητα η Όμικρον και γρήγορα θα φτάσει στο τέλος της. Δεν είναι ένα κύμα που θα συρθεί πολύ. Όπως βλέπουμε κάθε σπίτι έχει έναν, δυο, τρεις ανθρώπους που νοσούν. Αυτό θα τελειώσει και η μετάλλαξη θα εξαντληθεί. Αρκετοί, εξάλλου, είναι εμβολιασμένοι ενώ πολλοί μολύνθηκαν».

Νότια Αφρική - το τέλος του τέταρτου κύματος

Δείχνει πιο ήπια νόσος μέχρι στιγμής

Σχολιάζοντας την κατάσταση σήμερα με την συνεχή αύξηση των μολύνσεων από την μετάλλαξη Όμικρον τονίζει ότι αυτές καταγράφονται στη χώρα μας από τις 24 Δεκεμβρίου. «Και όλα τα περιστατικά αυτά είναι μέχρι στιγμής ήπια. Είναι μικρό το διάστημα για συμπεράσματα. Αν λάβει, όμως, κανείς υπόψιν ότι δεν είναι σαν την προηγούμενη μετάλλαξη που χρειάζεται πέντε μέρες για να εκδηλωθεί η νόσος αλλά όλα γίνονται γρηγορότερα-σε δύο μέρες- πιθανότητα να έχουμε και εμείς μια εικόνα ανάλογη με αυτή την Νότιας Αφρικής και της Αγγλίας ότι δηλ. είναι μια ήπια νόσος. Σε κάθε περίπτωση αυτό από προκύπτει από τα ευρήματα της Νότιας Αφρικής και της Αγγλίας είναι ότι με τρεις δόσεις η Όμικρον δεν κάνει σοβαρή νόσηση».

«Χρειάζεται επανεκτίμηση του testing»- Φορτώνονται τα επείγοντα όχι με άρρωστους αλλά με πιθανώς άρρωστους τις τελευταίες μέρες» 

Σε ότι αφορά τον δείκτη θετικότητας που συνεχώς ανεβαίνει στην κοινωνία, αυτός, όπως είπε, συνδέεται και με το ‘υπερβολικό testing’. «Είμαστε από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στην διενέργεια τεστ και πρέπει αυτό να το επανεκτιμήσουμε. Από την στιγμή που ψάχνουμε, θα βρίσκουμε».

Οι περισσότεροι που μάλλον δεν έχουν εξετασθεί από γιατρό, σπεύδουν στα φαρμακεία ή στα κέντρα υγείας, ή ακόμα και στα εφημερεύοντα νοσοκομεία επειδή βγήκαν θετικοί στο σπίτι σε self test και πηγαίνουν να κάνουν rapid, αλλά και αρκετοί που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο "κρούσμα" ή αισθάνονται ότι διασκέδασαν ξέφρενα τις ημέρες των διακοπών.

«Όλο αυτό έχει αλλάξει τελείως την δουλειά μας τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο. Αντί να έχουμε σοβαρά περιστατικά για να εισαχθούν, έρχονταν εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν κάνει ένα self test και έρχονταν για μοριακό ή rapid στο νοσοκομείο. Θα ήταν πιο λογικό όταν έχουν ένα άρρωστο στην οικογένεια ή ήρθαν σε επαφή με έναν που κόλλησε να υπήρχε ένας γιατρός στην πρωτοβάθμια περίθαλψη που θα συντόνιζε αυτή την προσπάθεια. Και αυτοί να στέλνουν να κάνουν τεστ αυτούς που έπρεπε να πάνε στο νοσοκομείο. Ουσιαστικά τις τελευταίες μέρες δεν έρχονται άρρωστοι. Έρχονται πιθανοί άρρωστοι. Φορτώνονται τα επείγοντα με πολλά περιστατικά που θα είναι και κάποια σοβαρά μέσα σε αυτά. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, αλλά αυτός δεν είναι ο ρόλος ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου. Θα πρέπει να υπάρχει ένα φρενάρισμα πριν το νοσοκομείο που λείπει αυτήν την στιγμή». 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων