Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου συνεισφέρει σε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη βελτίωση των διαδικασιών μεταγγίσεων και μεταμοσχεύσεων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου συνεισφέρει σε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη βελτίωση των διαδικασιών μεταγγίσεων και μεταμοσχεύσεων

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη βελτίωση των διαδικασιών επεξεργασίας αίματος, ιστών και κυττάρων

medlabnews.gr iatrikanea

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη βελτίωση των διαδικασιών επεξεργασίας αίματος, ιστών και κυττάρων, με στόχο να  ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για τους ασθενείς που λαμβάνουν ανάλογες θεραπείες.

Το Αιματολογικό Τμήμα και η Διεύθυνση Πληροφορικής του Νοσοκομείου, μαζί με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, την Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης και με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, συνιστούν την ελληνική ομάδα συμμετοχής στην Κοινή Ευρωπαϊκή Δράση GAPP (FacilitatinG of Authorization of Preparation Processes for blood, tissue and cells).

Σε συνεργασία με επιστήμονες 17 ευρωπαϊκών χωρών, μέσω της Δράσης επιχειρούν την ομογενοποίηση των διαδικασιών επεξεργασίας αίματος, αιμοποιητικών προγονικών κυττάρων από το μυελό και το ομφαλικό αίμα, καθώς και ιστών για μεταμόσχευση. Σκοπός να αναπτυχθεί μια κοινή προσέγγιση από τις αρμόδιες αρχές κάθε χώρας για την αξιολόγηση και έγκριση των διαδικασιών παραγωγής μοσχευμάτων αίματος, ιστών και κυττάρων, δεδομένου ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει τη σχετική νομοθεσία το προσεχές διάστημα.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου φιλοξένησε στο αμφιθέατρό του, σε υβριδική μορφή, το Τελικό Συνέδριο Διάχυσης της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης GAPP, την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022. 

Όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της ομάδας του Νοσοκομείου, Διευθύντρια του Αιματολογικού Τμήματος Άννα Κιουμή, «η επιστημονική συνεργασία αποσκοπεί στην ανάπτυξη των κατευθυντήριων γραμμών για τον ορισμό κριτηρίων ποιότητας στη διαδικασία προετοιμασίας του αίματος, των ανθρωπίνων ιστών και κυττάρων, οι οποίες αφορούν στην αδειοδότηση, συλλογή, επεξεργασία, συντήρηση, αποθήκευση και διανομή του αίματος, ιστών και κυττάρων. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα αποτελέσουν τον οδηγό ώστε να υπάρξει η αντίστοιχη εναρμόνιση στα κράτη-μέλη και κάθε χώρα να έχει κοινές προσεγγίσεις για τον ασθενή».

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης, Καθηγήτρια Αιματολογίας Ελένη Παπαδάκη, τόνισε ότι «η τεχνογνωσία μεταβάλλεται γρήγορα και είναι σημαντικό οι αλλαγές να γνωστοποιούνται στην Πολιτεία, ώστε να τις αδειοδοτεί για να υπάρχουν κανόνες και να εξαλειφθούν οι ανισότητες για τους ασθενείς. Η επιστημονική συνεργασία έχει ήδη συμβάλλει στην προαγωγή της γνώσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με τη διάδοση των δράσεων θα ωφεληθούν οι ασθενείς,  ανεξαρτήτως από τη χώρα όπου νοσηλεύονται».

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Μιχάλης Καραβιώτης ανέφερε ότι θεωρεί δεδομένη τη μελλοντική στήριξη ανάλογων δράσεων, με επίκεντρο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Η Δράση GAPP, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Υγείας ΕΕ, ξεκίνησε το Μάιο του 2018 και διαρκεί 45 μήνες.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων