Η επόμενη μέρα και το θέμα της ενδημικότητας της πανδημίας μετά την μεγάλη υποχώρηση στις ΗΠΑ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η επόμενη μέρα και το θέμα της ενδημικότητας της πανδημίας μετά την μεγάλη υποχώρηση στις ΗΠΑ

Η σταδιακή αποδρομή του κύματος της Όμικρον έχει ανοίξει τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα


medlabnews.gr iatrikanea

Έως και 50% πτώση σε διάστημα μιας εβδομάδας παρουσίασε ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων Covid-19 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, καταδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, πως το μεγάλο κύμα που έσπασε όλα τα ρεκόρ θετικότητας και προκάλεσε «μούδιασμα» στο κοινό -που φοβήθηκε ακόμη και επανάληψη του Μαρτίου του 2020, χωρίς ευτυχώς να επιβεβαιωθεί- άρχισε να υποχωρεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβερνήτου της Πολιτείας Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκουλ (Kathy Hochul), το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου είχαν καταγραφεί 12.332 θετικά τεστ Covid-19 από το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σε μια σημαντική πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την οποία ο αντίστοιχος αριθμός είχε φτάσει στο 55%.

«Ξεπερνάμε αυτή τη χειμερινή έξαρση και γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ξέρουμε πώς να το χειριστούμε αυτό. Κανένας δεν είναι πιο συνετός οπουδήποτε σε αυτή τη χώρα, από τους πολίτες της Νέας Υόρκης», δήλωσε η κ. Χόκουλ, εμφανώς ικανοποιημένη από τους διαρκώς βελτιωμένους αριθμούς.

Η εικόνα αυτή συνεχίστηκε και την Κυριακή, κατά την οποία, ασφαλώς, έγινε επεξεργασία των στοιχείων του Σαββάτου -όταν και η χιονοθύελλα βρισκόταν σε έξαρση- με αποτέλεσμα η πτώση σε τετραψήφιο αριθμό (8.781) να θεωρείται εν μέρει προσωρινή, εν αναμονή μιας ελαφράς ανόδου την Τρίτη, όταν και θα ανακοινωθούν τα κρούσματα της Δευτέρας και ενδεχομένως κάποια που δεν πέρασαν υπό επεξεργασία μέσα στο Σαββατοκύριακο. Παρόλα αυτά, οι αριθμοί που είναι σταθερά πτωτικοί -και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθούν πλασματικοί- είναι ο συντελεστής θετικότητας, που έφτασε την Κυριακή το 5,03%, αλλά και ο αριθμός των νοσηλευομένων, που έχει βάλει πλώρη για να πέσει κάτω από τις 7.000 (7.117 με 558 λιγότερους ασθενείς σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα).

Αντίθετα, ο αριθμός των απωλειών εξακολουθεί να παραμένει τριψήφιος, καθώς την Κυριακή ανακοινώθηκαν άλλοι 125 θάνατοι από Covid-19. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν σκληρό δείκτη ο οποίος όμως έρχεται ως συνάρτηση με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονταν τις προηγούμενες εβδομάδες και όχι τον σημερινό.

Υπενθυμίζεται ότι η Κάθι Χόκουλ, κατά την έξαρση του πρωτοφανούς πανδημικού κύματος της Όμικρον, είχε εστιάσει στην επέκταση της εμβολιαστικής εκστρατείας, στην ατομική ευθύνη και την αυστηροποίηση της χρήσης μάσκας, αρνούμενη να λάβει μέτρα κοινωνικών περιορισμών, παρότι δεχόταν πιέσεις, ιδίως από στελέχη της επιστημονικής κοινότητας αλλά και τις φωνές της αριστερής -κυρίως- πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Άλλωστε, στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς (Eric Adams), ο οποίος, την Κυριακή, επανέλαβε, για μια ακόμη φορά, ότι η αμερικανική μεγαλούπολη βρίσκεται «σε τροχιά νίκης» εναντίον της Covid-19, τόσο σε επίπεδο επέκτασης των εμβολιασμών, όσο και μείωσης των κρουσμάτων.

«Το 75% των πολιτών του Δήμου Νέας Υόρκης είναι πλήρως εμβολιασμένο. Είναι 11 πόντους πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Τα κρούσματα της Covid-19 έχουν μειωθεί κατά 80% σε επίπεδο πόλης. Η Νέα Υόρκη οδηγεί τη μάχη απέναντι στην πανδημία της Covid-19 – και κερδίζουμε», ανέφεραν οι αναρτήσεις του κ. Άνταμς στο Τwitter.

Η επόμενη μέρα και το θέμα της ενδημικότητας

Η σταδιακή αποδρομή του κύματος της Όμικρον, ιδίως σε Πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη και η Νέα Ιερσέη, όπου έφτασε σε πολύ υψηλά νούμερα, αλλά με μικρότερες αναλογικά συνέπειες, έχει ανοίξει τη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο για την επόμενη ημέρα και την αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισής του.

Ειδικότερα, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Νέας Ιερσέης, Φιλ Μέρφι (Phil Murphy), μιλώντας στο NBC, εξέφρασε την άποψη πως τα δεδομένα δείχνουν ότι σιγά – σιγά η Covid-19 θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια ενδημική ασθένεια, μακριά από τον πανικό και τα έκτακτα μέτρα μιας πανδημίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί -πίσω από τις λέξεις- και ο Δρ Άντονι Φάουτσι, που είχε τονίσει πως ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον οι κοινωνίες θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν με τον ιό χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία τους.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων