Σοκ και δέος από την ακρίβεια που έρχεται. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σοκ και δέος από την ακρίβεια που έρχεται.

Κάθε ρεκόρ κατέρριψε ο πληθωρισμός τον Φεβρουαρίου.

medlabnews.gr iatrikanea

Κάθε ρεκόρ κατέρριψε ο πληθωρισμός τον Φεβρουαρίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός άγγιξε το 7,2% έναντι 5,2% τον Ιανουάριο.

Αναλυτικότερα, από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Φεβρουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2021 προέκυψε αύξηση 7,2% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Ο γενικός δείκτης κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2022, παρουσίασε αύξηση 1,1% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκάμηνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκάμηνου Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 2,6% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκάμηνου Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021 με το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2019 – Φεβρουαρίου 2020.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία καταγράφεται αύξηση 78,5% στο φυσικό αέριο, 71,4% στον ηλεκτρισμό, 41,5% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 23,2% στα καύσιμα και λιπαντικά.

Υψηλότερα κατά 16,8% είναι οι τιμές στα λίπη και έλαια, και 15,2% στα λαχανικά και κατά 14,4% είναι οι τιμές σε αρνί και κατσίκι.


Όπως είχε γράψει και ο ΟΤ, ιδιαιτέρως μετά την ουκρανική εισβολή οι ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού πρόκειται να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, ο οποίος άρχισε να καταγράφει θετικό ρυθμό από τον περασμένο Ιούνιο και κλιμακώθηκε από το φθινόπωρο (3,4% τον Οκτώβριο, 4,8% τον Νοέμβριο και 5,1% τον Δεκέμβριο, 6,2% τον Ιανουάριο).

Είναι σίγουρο πως η ακρίβεια έχει εδραιωθεί στην ελληνική καθημερινότητα και δυσχεραίνει τη θέση κυρίως των ευάλωτων πολιτών και φυσικά των ανέργων.

Οι αυξήσεις ανησυχούν τα νοικοκυριά, δεδομένου ότι οι μισθοί έχουν μείνει καθηλωμένοι τα τελευταία χρόνια και τα έξοδα αυξάνονται.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τις αποδοχές των μισθωτών, οι οποίοι καλούνται με ήδη συρρικνωμένους μισθούς- και υψηλές εισφορές – φόρους -να πληρώσουν ένα έξτρα δυσβάσταχτο κόστος. Ειδικότερα, ένας στους δύο εργαζόμενους λαμβάνει μισθό χαμηλότερο των 800 ευρώ και ένας στους πέντε κάτω των 500 ευρώ.

Σε αυτό το σκηνικό, σήμερα και αύριο οι ηγέτες των 27 της Ε.Ε. συνεδριάζουν στις Βερσαλλίες, την ώρα που η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει σήμα ευελιξίας για τις επικείμενες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, παρουσιάζοντας τις νεότερες εκτιμήσεις της για ανάπτυξη και πληθωρισμό.

Οι τιμές και τα προϊόντα

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,1% τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, γιαούρτι, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια.

• 2,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.

• 0,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

• 2,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

• 0,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία καφενεία.

Από τη μείωση του δείκτη κατά:

• 4,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.

Πηγή ΟΤ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων