Καπραβέλος: To 40% που διασωληνώνονται είναι εμβολιασμένοι. Τι συμβαίνει και ποια η πορεία της πανδημίας; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Καπραβέλος: To 40% που διασωληνώνονται είναι εμβολιασμένοι. Τι συμβαίνει και ποια η πορεία της πανδημίας;

Υπάρχει μία φθίνουσα πορεία της προστασίας των εμβολίων

 

medlabnews.gr iatrikanea

Στην πορεία της πανδημίας και την έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία αναφέρθηκε ο διευθυντής Β' ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ: «Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι είναι τέτοια η υγειονομική κατάσταση που μπορούμε να ανταποκριθούμε, όχι ότι μας ευχαριστεί, είμαστε και εμείς εξουθενωμένοι, υπάρχουν πολλές μολύνσεις στο προσωπικό μας, παρ’ όλα αυτά ανταποκρινόμαστε, δεν μας ικανοποιεί όμως ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και ο μεγάλος αριθμός των θανάτων.

«Ξεκάθαρα είμαστε στο 5o κύμα. Είναι το ανοιξιάτικο κύμα. Δείχνει σε όλον τον κόσμο τα δόντιά του. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει κάποιο κρούσμα αυτή την στιγμή. Υπάρχει πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Δεν δίνει όμως την αντίστοιχη νοσηρότητα και την αντίστοιχη πίεση στο σύστημα υγείας. Παρόλα αυτά ο αριθμός θανάτων είναι ανεπίτρεπτα υψηλός», δηλώνει 

Όπως λέει «Δεν έχουμε καταφέρει να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς, που ξεκινάει από τα μικρά παιδιά, επεκτείνεται στους μεγαλύτερους, με τραγικές συνέπειες στους ηλικιωμένους. Στα σχολεία, όλοι όσοι μετακινούνται, βλέπετε μεταδίδουν την μόλυνση στους υπερήλικες, στους ηλικιωμένους, τους ευάλωτους, γι΄ αυτό έχουμε αυτόν απαράδεκτο αριθμό θανάτων. Φτάσαμε τους 1500 το μήνα να είναι οι νεκροί». Κι όπως συμπληρώνει εμφατικά «ο στόχος πρέπει να είναι ο μηδενικός αριθμός θυμάτων. Αφού βλέπουμε την μόλυνση, θα έπρεπε ανάλογα με την περιφέρεια, τουλάχιστον να μην καλλιεργείται από την πολιτεία η άποψη ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία, ότι έχουμε φτάσει προς το τέλος. Να μην χαλαρώνουν τα μέτρα, αφού η πανδημία δίνει ακόμη θανάτους. Συνεπώς κακώς μπήκαμε στη συζήτηση σε σχέση με τις μάσκες που είναι ένα από τα βασικά μας όπλα. Πρέπει όλοι να φοράμε παντού για να σταματήσει η διασπορά της νόσου». 

Φαίνεται ότι έχουμε συνθηκολογήσει με τον ιό και έχουμε συνηθίσει αυτό τον ανεπίτρεπτο αριθμό θανάτων.

O Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου επιμένει επίσης για τον καθημερινό αριθμό των θυμάτων λέγοντας πως «με ενοχλούν τα ανακλαστικά στη χώρα μου. Είναι σαν να έχουμε απορρίψει, σαν να έχουμε συμβιβαστεί με την στρατηγική των μηδενικών θανάτων. Είναι εντελώς διαφορετική για παράδειγμα που βλέπουμε στην Κίνα. Αυτή η χώρα με στόχο τους μηδέν θανάτους, με πάρα πολύ λίγα κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό της, έχει κλείσει περίπου 40 εκατ. κατοίκους με lockdown. Με ενοχλεί ότι δεχτήκαμε που έχουμε 50 θανάτους την ημέρα σαν κάτι το φυσιολογικό. Και ειλικρινά δεν ανησυχούμε και απλά αναφέρουμε ένα αριθμό τελειώσαμε. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο».

Το 40% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι

Συνεχίζοντας ο κ. Καπράβελος τόνισε ότι: «Στη χώρα μας έχουμε στρέψει την προσοχή μας στα εμβόλια και στην τέταρτη δόση για να αυξήσουμε την ανοσία. Δυστυχώς και εκεί υπάρχει μία φθίνουσα πορεία της προστασίας των εμβολίων, γι’ αυτό βλέπουμε και αυτά τα αποτελέσματα, αφού το 40% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή με δύο δόσεις, λίγοι έκαναν την τρίτη δόση. Όπως λέει «παρατηρούμε πως κι ο εμβολιασμένος μολύνεται, ακόμη κι ο τριπλά εμβολιασμένος έχει συμπτωματολογία». Κι όταν η συζήτηση οδηγείται στις επόμενες, ενισχυτικές εμβολιαστικές δόσεις ο ίδιος επισημαίνει τα εξής: «Αυτή τη στιγμή μιλάμε για την τέταρτη δόση σε ειδικές κατηγορίες πολιτών και γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, πως δεν είναι και το καλύτερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας». 

Μάλιστα αναφερόμενος στα εμβόλια σημειώνει πως «βλέπετε έχουν μια φθίνουσα αποτελεσματικότητα. Μας προβληματίζει όλους στην επιστημονική κοινότητα και δεν έχουμε ενθαρρυντικά αποτελέσματα για νέα εμβόλια. Η συζήτηση γίνεται για την τέταρτη δόση του ίδιου εμβολίου, την ώρα που όλοι μας ξέρουμε πως το ίδιο εμβόλιο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό σε σχέση με τις καινούργιες παραλλαγές του κοροναϊού». Και καταλήγοντας επισημαίνει κατηγορηματικά: «Ο ιός εξελίσσεται. Αλίμονο εάν δώσει ένα στέλεχος πιο επικίνδυνο από την μετάλλαξη Όμικρον 2, αφού αυτή δεν δίνει μεγάλη νοσηρότητα. Δεν είναι σίγουρο ότι η δύναμη του ιού θα εξασθενίζει. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα υγειονομικά πρωτόκολλα κι από εδώ και πέρα». 


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων