Πρόληψη της άνοιας με φυσικά προϊόντα όπως ρόδι, κρόκος, ξηροί καρποί, δενδρολίβανο, παρθένο ελαιόλαδο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πρόληψη της άνοιας με φυσικά προϊόντα όπως ρόδι, κρόκος, ξηροί καρποί, δενδρολίβανο, παρθένο ελαιόλαδο

Νοητικές διαταραχές: Ο ρόλος των φυσικών προϊόντων

medlabnews.gr iatrikanea

«Η άνοια είναι πρόβλημα υγείας που αυξάνεται και επηρεάζει περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι τρέχουσες φαρμακολογικές επιλογές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την άνοια και μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Η δευτερογενής πρόληψη της άνοιας στοχεύει σε προστάδια της, όπως η Ήπια Νοητική Διαταραχή», σημείωσε η καθηγήτρια ΑΠΘ, νευρολόγος, Μάγδα Τσολάκη. 

Παράλληλα, ανέφερε, ότι σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές παρεμβάσεων σε άτομα με Ηπια Νοητική Διαταραχή (ΗΝΔ) βρέθηκε ότι προϊόντα όπως ο κρόκος και ο χυμός ροδιού έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες. 

Επίσης, σημείωσε, ότι το ελλαγικό οξύ, που βρίσκεται σε διάφορα λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και μούρα , εκτός από νευροπροστατευτικές ιδιότητες έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. 

«Το δεντρολίβανο είναι γνωστό για τη χρήση του στη λαϊκή ιατρική. Υπάρχουν δύο κλινικές μελέτες με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. 

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε σε κλινικές δοκιμές για υγιείς ηλικιωμένους, αλλά και για ασθενείς με ΗΝΔ, με πολύ καλά αποτελέσματα στη νοητική λειτουργία . 

Ο κουρκουμάς, η βαϊκελαΐνη, η ουπερζίνη Α, η ρεσβερατρόλη, η ριφαμπικίνη, η βερβερίνη, η βεταϊνη, η επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική, η κατεχίνη, η καφεΐνη, το εικοσιδυεξανοϊκό οξύ, η κανέλα, η λουτεολίνη, η βρυοστατίνη-1, το τζίντζερ και η γενιπίνη χρησιμοποιούνται σε κλινικές μελέτες με ποικίλα αποτελέσματα», πρόσθεσε η κ. Τσολάκη.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων