Αχιλλέας Γραβάνης: Ο καρκίνος μετατρέπεται σε ελεγχόμενη χρόνια ή και ιάσιμη νόσο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αχιλλέας Γραβάνης: Ο καρκίνος μετατρέπεται σε ελεγχόμενη χρόνια ή και ιάσιμη νόσο

Το ποσοστό 5ετους επιβίωσης των καρκινοπαθών σήμερα αγγίζει το 70%

medlabnews.gr iatrikanea 

Αναφερόμενος ο Λαρισαίος καθηγητής Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης στον καρκίνο, είπε «Η πρόληψη, η αλλαγή τρόπου ζωής, η πρώιμη ανίχνευση και οι νέες θεραπείες μετατρέπουν τον καρκίνο σε ελεγχόμενη χρόνια ή και ιάσιμη νόσο». 

Αναλυτικά, όσα αναφέρει ο Λαρισαίος επιστήμονας:

«Στα φοιτητικά μου χρόνια το ποσοστό 5ετους επιβίωσης των καρκινοπαθών ήταν περίπου 25%, σήμερα αγγίζει το 70%. Πριν 5 χρόνια ο Γιώργος Παυλάκης στην ομιλία του στο Ηράκλειο για τα 30 χρόνια του ΙΤΕ σόκαρε το ακροατήριο προβλέποντας ότι ο καρκίνος οδεύει στην επόμενη 10ετια σε μια χρόνια μη θανατηφόρο νόσο, σε πολλές περιπτώσεις ιάσιμη.

Στην θορυβώδη αυτή αλλαγή συνέτεινε τα μάλα και η επιστήμη μας, η Φαρμακολογία. Τα πρόσφατα κλινικά δεδομένα με την χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά βιολογικών παραγόντων στον καρκίνο του εντέρου με την πλήρη εξαφάνιση του όγκου και των μεταστάσεων, αντίστοιχων αποτελεσμάτων στους όγκους μαστού και ενδομητρίου αλλά και του πιο επιθετικού κακοήθους όγκου στο πάγκρεας δείχνουν τον φωτεινό μέλλον της ογκολογικής φαρμακολογίας.

Η χρήση ανοσοκυττάρων του ασθενούς που τα απομονώνουμε στο εργαστήριο, τα μαθαίνουμε πως να επιτίθενται στο όγκο του, όπου βρίσκεται (ακόμη και στις μικροκυτταρικές κρυμμένες μεταστάσεις), τα πολλαπλασιάζουμε σε μεγάλες ποσότητες και τα επιστρέφουμε στον ασθενή αλλάζει την θεραπεία του καρκίνου. Από τις επιθετικές χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίας περνάμε στις κυτταρικές, ανοσολογικες, βιολογικές θεραπείες, με απείρως μικρότερη τοξικότητα.

Οι νέες μέθοδοι πρώιμης ανίχνευσης των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων η του γενετικού τους υλικού στο περιφερικό αίμα αυξάνει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των νέων θεραπειών σε πολύ πρώιμα στάδια. Η πρόληψη, η αλλαγή τρόπου ζωής, η πρώιμη ανίχνευση και οι νέες θεραπείες μετατρέπουν τον καρκίνο σε ελεγχόμενη χρόνια η και ιάσιμη νόσο. Το μεγαλείο του ανθρώπινου μυαλού όταν αυτό εστιάζει στην προστασία της ζωής και όχι στην προώθηση του θανάτου …»

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων