Eπιστήμη και πολιτική συμφωνούν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι ζόρικοι | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Eπιστήμη και πολιτική συμφωνούν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι ζόρικοι

Οι υπο-παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της «Όμικρον» -οι οποίες εμφανίζονται πιο ικανές στο να «αποφεύγουν» την ανοσία και επεκτείνουν την κυριαρχία τους.

 medlabnews.gr iatrikanea

Η Αυστραλία που έχει χειμώνα τώρα πιέζεται από τον κοροναϊό. Έχει πολλούς θανάτους που οφείλονται στον κοροναϊό αλλά έχει κάνει έντονη την εμφάνιση της και η γρίπη. Ο,τι συμβαίνει εκεί τώρα θα το δούμε και σε εμάς το φθινόπωρο. Γι'αυτό και η ανησυχία είναι έντονη παγκοσμίως και ο ΠΟΥ ενημερώνει ότι τα δύσκολα έρχονται και προειδοποίησε και πάλι ότι το νέο κύμα κρουσμάτων δείχνει ότι η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Κάθε μέρα και χειρότερα είναι τα μαντάτα από το «μέτωπο» της COVID -αλλά και της γρίπης- εν μέσω ενός ιδιαίτερα δύσκολου, όπως προμηνύεται, χειμώνα.

Η κατάσταση, ειδικά με την αύξηση των νοσηλευόμενων και το σύστημα Υγείας υπό πίεση, θυμίζει έντονα το πρόσφατο παρελθόν, με σημαντικές αναταράξεις στη ζωή μας λόγω εξάρσεων της πανδημίας.

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών Υγείας ηχούν όλο και πιο δυνατά καθώς οι, ακόμη πιο μεταδοτικές, υπο-παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της «Όμικρον» -οι οποίες εμφανίζονται πιο ικανές στο να «αποφεύγουν» την ανοσία, είτε τη φυσική μετά από νόσηση, αυτή που έχει αποκτηθεί από τα εμβόλια- επεκτείνουν την κυριαρχία τους.

Ωστόσο οι οδηγίες των επιστημόνων για επαναφορά έστω της χρήσης μάσκας υποχρεωτικά, καθώς, όπως τονίζουν, τα εμβόλια και οι αντι-ϊικές θεραπείες από μόνα δε θα είναι αρκετά στην αντιμετώπιση του νέου κύματος, μοιάζουν να πέφτουν στο κενό.

Οι πολιτικοί, έχοντας -όπως επισημαίνουν- να συνεκτιμήσουν τις οικονομικές και τις κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων, καθώς και την κόπωση που υπάρχει ήδη στο ευρύ κοινό για κανόνες, κρίνουν ότι οι «ισχυρές συστάσεις» και η ανάληψη «προσωπικής ευθύνης» από τους πολίτες για την ασφάλεια της υγεία τους, θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Ουκ ολίγοι αναλυτές υποστηρίζουν ωστόσο ότι τα κομματικά επιτελεία συνυπολογίζουν στην εξίσωση τις αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος ενόψει κάλπης. Οι κυβερνώντες το αρνούνται.

Σε κάθε περίπτωση, επιστήμη και πολιτική συμφωνούν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι… ζόρικοι, όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά σε όλο τον Κόσμο.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποίησε και πάλι ότι το νέο κύμα κρουσμάτων δείχνει ότι η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει και διατήρησε την κατάσταση έκτακτης δημόσιας υγειονομικής ανάγκης (Public Health Emergency of International Concern, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του Οργανισμού).

Ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Tedros Adhanom Ghebreyesus εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του για την αύξηση των θετικών περιπτώσεων κατά 30% σε δύο εβδομάδες -σε μία περίοδο μάλιστα που ο αριθμός των εξετάσεων έχει μειωθεί- και την πίεση που κλιμακώνεται στο σύστημα Υγείας και τους εργαζόμενους, λόγω των νέων υπό-παραλλαγών.

«Καθώς ο ιός θέτει πίεση, πρέπει να απαντήσουμε», δήλωσε, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν δοκιμασμένα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η βελτίωση του εξαερισμού. «Ο ιός τρέχει ελεύθερος και οι χώρες δεν διαχειρίζονται αποτελεσματικά το φορτίο της ασθένειας σε σχέση με τις δυνατότητες τους».

ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

Στο μεταξύ, στη Βικτώρια, καταγράφηκαν 20 ακόμη θάνατοι COVID-19, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη το πρωί, με την Πολιτεία να φτάνει τις 4.111 απώλειες ανθρώπινης ζωής από την αρχή της πανδημίας.

Τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 11.176 (από 10.627 την Τρίτη και 9.233 τη Δευτέρα) και οι νοσηλευόμενοι στους 739 (από 717 την προηγούμενη, ενώ, συγκριτικά ήταν 402 στα μέσα Ιουνίου μία αύξηση σχεδόν 80%), με 36 στην εντατική.

Σύμφωνα με «κρυφό μοντέλο» που προετοιμάστηκε για την κυβέρνηση της Πολιτείας -το οποίο επικαλείται η The Age- το νέο κύμα των υπο-παραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 μπορεί να έχει ως συνέπεια περισσότερες νοσηλείες από όσες η «Όμικρον» τον Ιανουάριο, κάτι που θα σημαίνει λιγότερα κρεβάτια και μεγαλύτερη αναμονή γι άλλους ασθενείς.

Ακόμη, όπως ανέφερε το σχετικό άρθρο, το Υπουργείο Υγείας, σε «εσωτερικά έγγραφα» προς στελέχη νοσοκομείων, περιγράφει σχέδια για ακυρώσεις αδειών, «επιστράτευση» ιδιωτών επαγγελματιών του κλάδου και αναβολή σε χειρουργικές επεμβάσεις, αν επιβεβαιωθούν τα δυσμενή σενάρια.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Υγείας της Βικτώριας, Mary-Anne Thomas, παραδέχθηκε ότι απέρριψε τη συμβουλή του αναπληρωτή επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας της Πολιτείας, καθηγητή Ben Cowie, για επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε προσχολικά κέντρα φροντίδας και σχολικές εγκαταστάσεις, καθώς και καταστήματα λιανικής και εστίασης, έτσι ώστε οι πολίτες να «πάρουν τον έλεγχο της δικής τους υγείας» στα χέρια τους.

Απεύθυνε «ισχυρή σύσταση» στους πολίτες να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και τοποθεσίες με πολύ κόσμο, ενώ συνέστησε στους εργοδότες να επιτρέπουν την εργασία από το σπίτι, όταν είναι εφικτό.

Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, Uber και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες, σε πτήσεις και σε εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου, όπως νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι οι νοσηλευόμενοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς προχωρά ο χειμώνας και εκτιμάται ότι θα γίνονται περί τις 200 εισαγωγές κάθε μέρα.

Η οδηγία από το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους χώρους μπορεί να μειώσει αυτόν τον αριθμό σε 150 με 180 την ημέρα.

Η κα Thomas επεσήμανε ότι «ο (αναπληρωτής) επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας παρείχε τη συμβουλή του κι εγώ τη δέχθηκα, εκτός από ότι επέλεξα να μην επεκτείνω την υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας».

«Η περαιτέρω υποχρεωτικότητα για τις μάσκες δε θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να περάσουμε το μήνυμα εκεί έξω για το πόσο σημαντικό είναι να φοράμε μάσκα».

«Πρέπει να δώσουμε τη δύναμη στους κατοίκους της Βικτώριας να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις».

«Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με επιχειρηματικούς ηγέτες. Αυτό αυτό που γνωρίζουν κι αυτό που βίωσαν τον περασμένο Ιανουάριο ήταν πως αν δεν αναλάβουν δράση θα χάσουν προσωπικό λόγω COVID».

«Έχω διαβεβαιώσεις από ηγέτες επιχειρήσεων και κοινοτήτων ότι θα εργαστούν για να ενθαρρύνουν τη χρήση μάσκας».

Όπως έγινε γνωστό επίσης, αλλάζει ο χρόνος ως προς το ρίσκο επαναμόλυνσης, καθώς οι υπό-παραλλαγές BA.4 και BA.5 της «Όμικρον», που εμφανίζονται πιο «ικανές» να αποφεύγουν την ανοσία (φυσική λόγω ασθένειας ή μέσω εμβολιασμών) κυριαρχούν.

Ως εκ τούτου απαιτείται όλοι οι κάτοικοι της Βικτώριας να ακολουθήσουν τους κανονισμούς για εξετάσεις και απομόνωση, αν έχουν συμπτώματα σαν της γρίπης ή αν έχουν εκτεθεί σε COVID-19, ακόμη και 4 εβδομάδες μετά από προηγούμενη νόσηση, αντί για 12 που ήταν έως σήμερα.

Η αλλαγή τέθηκε σε ισχύ από τις 11:59μμ. την Τρίτη, σύμφωνα και με τη σχετική σύσταση της Australian Health Protection Principal Committee.

Επίσης, η κυβέρνηση της Βικτώριας, ξεκινά μία νέα εκστρατεία να ενθαρρύνει τους πολίτες να κάνουν όλες τις δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που μπορούν βάσει της ηλικίας τους και της υγειονομικής τους κατάστασης.

Ο πρόεδρος Βικτώριας για την Australian Medical Association, Δρ Roderick McRae, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού Υγείας της Βικτώριας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εναποθέτει «μεγάλη πίστη στους ίδιους ανθρώπους που περνούν εμπρός από πινακίδες οι οποίες αναφέρουν να φοράμε μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις αγνοούν».

Η πρόεδρος του Australasian College for Emergency Medicine, Δρ Clare Skinner, απεύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της νέας έξαρσης, όπως συστήνουν οι αξιωματούχοι της Δημόσιας Υγείας.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της Βικτώριας, Matthew Guy, επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για μη σεβασμό της σύστασης των ειδικών, κάνοντας λόγο για υποκριτική κίνηση.

«Επτά μήνες πριν, οι Εργατικοί κορόιδευαν άλλους που αγνοούσαν την οδηγία για υποχρεωτικότητα της μάσκας. Τώρα, κάνουν το ίδιο», τόνισε ο κ. Guy.

«Η υπουργός Υγείας πρέπει να δώσει απαντήσεις και να παραδεχθεί ότι απέρριψε τη συμβουλή από τον αναπληρωτή επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας επειδή οι Εργατικοί είναι όλο πολιτικά παιχνίδια».

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στη Βικτώρια, αλλά και στην Αυστραλία εν γένει, τα κρούσματα και οι νοσηλευόμενοι αυξάνονται κάθε μέρα.

Οι αριθμοί δεν είναι στα επίπεδα του Ιανουαρίου, αλλά αν συνεχιστεί η υπάρχουσα ανοδική τάση, θα φτάσουν.

Παράλληλα, η έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία, αλλά και στο υγειονομικό σύστημα εν γένει είναι περισσότερο από εμφανής, με τις ώρες αναμονής στα επείγοντα, αλλά και τις ημέρες για ένα ραντεβού σε GP, να αυξάνονται, με ζωές, ανθρώπων κάθε ηλικίας, να βρίσκονται εκτείθενται σε κίνδυνο.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Mark Butler, επικαλέστηκε προσομοίωση, σύμφωνα με την οποία η κορύφωση της COVID-19 δεν έχει ακόμη συμβεί και μπορεί να περάσουν έως 6 εβδομάδες για να αρχίσουν να μειώνονται οι νοσηλευόμενοι.

Η περαιτέρω αύξηση σε νοσηλείες μπορεί να είναι κατά 25% σε πάνω από 5.000 σε όλη τη χώρα, ενώ τον Ιανουάριο είχαν ανέλθει σε 5.400.

Επί του παρόντος το Υπουργείο Υγείας της Βικτώριας ανέφερε μάλιστα ότι 1.828 άτομα που εργάζονται σε νοσοκομεία είναι «εκτός» λόγω νόσησης με COVID-19 (από το σύνολο των 100.000 περίπου).

Στη Νέα Νότια Ουαλία ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.562 (από 122.000) και στο Κουίνσλαντ 2.300.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι σύμφωνα με τον ειδικό στις μολυσματικές νόσους του Burnet Institute, καθηγητής Brendan Crabb, το ποσοστό θανάτων COVID-19 στην Αυστραλία, σε σχέση με τον πληθυσμό είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο πλέον.

Όπως είπε στο ράδιο του ABC ο μέσος όρος είναι 45 νεκροί την εβδομάδα και αυξάνεται. Η απόφαση των κυβερνήσεων για άρσης σχεδόν όλων των περιορισμών και να στηριχθούν μόνο στους εμβολιασμούς ήταν λάθος επιλογή, υποστήριξε.

«Έχουμε πέσει σε μία τρύπα στρατηγικής … η ‘Ομικρον’ ήρθε και τίναξε στον άερα το σχέδιο εξόδου του πρωθυπουργού (Scott Morrison τότε)».

«Αυτό που δεν υπολογίσαμε ήταν η ζημιά (που συμβαίνει) όταν ένας στους δύο στην Αυστραλία κολλάει COVID».

Ο καθηγητής Crabb ανέφερε ακόμη ότι είναι ασυνήθιστο που σπάνια έχουμε νέα από τον επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας της Βικτώριας, Brett Sutton και ζήτησε να επιστρέψει σε πιο τακτικές ενημερώσεις.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι πολιτικοί μας ηγέτες … λένε ποια είναι η συμβουλή που έλαβαν … έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο σε σχέση με την COVID. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ RATs

Μεγάλες αντιδράσεις από δικαιούχους, αλλά και γιατρούς και φαρμακοποιούς, έχει προκαλέσει η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνηση να τερματίσει την παροχή δωρεάν rapid antigen tests (RATs) στις πιο ευπαθείς ομάδες πολιτών, ειδικά εν μέσω χειμώνα, με τα κρούσματα να αυξάνονται.

Ο κ. Butler επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα, που εκκίνησε από τον περασμένο Ιανουάριο δε θα επεκταθεί πέρα από τον Ιούλιο.

Η διάθεση δωρεάν RATs, υπενθυμίζεται, αφορά όσους έχουν concession card (Pensioner Concession Card, Low Income Health Care Card, Seniors Card, μεταξύ άλλων), οι οποίοι μπορούν να λάβουν, χωρίς κόστος, έως 10 rapid tests το τρίμηνο από συγκεκριμένα φαρμακεία.

«Πραγματικά στέλνουν το λάθος μήνυμα στο κοινό σχετικά με τη σημασία των εξετάσεων», δήλωσε η πρόεδρος της Pharmaceutical Society of Australia, Δρ Fei Sim.

«Εισερχόμαστε σε μία ακόμη έξαρση COVID-19 και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι στην πραγματικότητα να ενθαρρύνουμε περισσότερες εξετάσεις, όχι λιγότερες».

Από την πλευρά του, ο κ. Butler, μιλώντας στο ράδιο 3AW, υπερασπίστηκε στην απόφαση της κυβέρνησης σημειώνοντας πως τα προβλήματα με την προμήθεια RATs έχουν επιλύθεί και οι τιμές τους έχουν μειωθεί δραματικά.

Αλλά η πρόεδρος του Royal Australian College of General Practitioners, Karen Price, επεσήμανε ότι ακόμη τα RATs δεν είναι προσιτά σε χαμηλοεισοδηματίες, ειδικά για όσους χρειάζονται να εξεταστούν αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα.

Η «σκιώδης υπουργός» Υγείας, Anne Ruston, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αψηφά τις συστάσεις των κορυφαίων υγειονομικών ομάδων και κάλεσε τον κ. Butler να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

«Το να τερματιστεί αυτό το πρόγραμμα, σε μία συγκυρία που βλέπουμε μία μαζική αύξηση του αριθμού κρουσμάτων και πιέσεις στο κόστος ζωή, που επηρεάζουν σοβαρά τους Αυστραλούς, φαίνεται πρόωρο», τόνισε η γερουσιαστής Ruston.

Η ίδια επέκρινε επίσης την απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσει μία σειρά από υπηρεσίες τηλε-υγείας (telehealth) τον περασμένο μήνα, αλλά και το επίδομα πανδημίας (pandemic leave payments).

*Φωτο Ο 59χρονος ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Anthony Albanese, έκανε την 4η δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, πριν αναχωρήσει για το Pacific Islands Forum στα Φίτζι. Το ότι δε φορούσα μάσκα σχολιάστηκε έντονα στο διαδίκτυο.

Πηγή neoskosmos.com/

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων