Ποιος ήταν ο μεγάλος ευεργέτης και δωρητής Νικόλαος Παπαγεωργίου που πέθανε χθες; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ποιος ήταν ο μεγάλος ευεργέτης και δωρητής Νικόλαος Παπαγεωργίου που πέθανε χθες;

Ο ίδιος και αδελφός του διέθεσαν 30 εκατομμύρια δολάρια και ανέλαβαν την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου το 1991

medlabnews.gr iatrikanea

Ο ίδιος και αδελφός του διέθεσαν 30 εκατομμύρια δολάρια και ανέλαβαν την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου το 1991. Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, μεγάλος εθνικός ευεργέτης και ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς παράγοντες στον τομέα της γουνοποιίας. Μαζί με τον προσφάτως αποβιώσαντα αδελφό του Λεωνίδα υπήρξαν δωρητές του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Πρωτότοκος γιος του Γεωργίου Παπαγεωργίου και της Αλεξάνδρας Γκίμπα, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1930 στη Σιάτιστα Κοζάνης.

Έχοντας χάσει νωρίς τον πατέρα του στο πόλεμο του 1940, αναγκάστηκε να δουλεύει από παιδί για να στηρίξει την οικογένειά του. Οι δύσκολες συνθήκες της ζωής τον όπλισαν με θάρρος και επιμονή. Φιλομαθής και άοκνος, ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα το 1953 μαζί με τα αδέλφια του Λεωνίδα και Απόστολο. Από νωρίς επικεντρώθηκε στην παραγωγή και το εμπόριο γούνας, πάντα με στόχο τις εξαγωγές στις αγορές του εξωτερικού.

Από νωρίς επικεντρώθηκε στην παραγωγή και το εμπόριο γούνας, πάντα με στόχο τις εξαγωγές στις αγορές του εξωτερικού. Υπήρξε από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας στη γουνοποιία.

Το 1957 παντρεύτηκε την Άννα Τζιουρά και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τον Μάρκο.

Το διορατικό πνεύμα και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο ανέδειξαν τις εταιρίες της οικογένειας στην κορυφή της Ελλάδας ήδη από το 1963. Το όνομα Παπαγεωργίου έγινε συνώνυμο με την υψηλή ποιότητα και την πρωτοπορία και μέσα στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 κυριάρχησε όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια αγορά.

Οι κοινωνικές του ευαισθησίες όμως τον ώθησαν πολύ πιο μακριά από την επιχειρηματική του δράση, στην ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο, η οποία δεν σταμάτησε ούτε στιγμή κατά την διάρκεια της ζωής του και αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα και κινητήριο δύναμη για όλους μας.

Ο ίδιος και αδελφός του διέθεσαν 30 εκατομμύρια δολάρια και ανέλαβαν την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου το 1991.

Με τον αδελφό του Λεωνίδα σύστησαν το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και χάρη στη δωρεά τους κατασκευάστηκε το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου διετέλεσε Πρόεδρος από την έναρξη της λειτουργίας του έως τον Απρίλιο 2009 καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, ενώ υπήρξε μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου.

Ξεχώρισε με το ήθος του και τη συνέπεια λόγων και έργων, αναγορεύθηκε από το Ελληνικό Κράτος σε μεγάλο Εθνικό Ευεργέτη και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και τίτλους με μέγιστη την απονομή του οφικίου του άρχοντα Ακτουαρίου από Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Θα τον ευγνωμονούμε πάντα για την προσφορά του στην Υγεία. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Την απώλεια του Δωρητή του Νοσοκομείου και Εθνικού Ευεργέτη, Νικόλαου Παπαγεωργίου, σε ηλικία 92 ετών, θρηνεί το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου αποχαιρετούν με οδύνη μία σπουδαία προσωπικότητα που διακρίθηκε για την κοινωνική και φιλανθρωπική του δράση.

Η οικογένεια του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου τον αποχαιρετά με ανείπωτη θλίψη και απέραντη ευγνωμοσύνη, εκφράζει δε τα ειλικρινέστατα και βαθύτατα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.

Δωρεές αντί στεφάνων στην «Αντηρίδα» "εις μνήμην Νικολάου Παπαγεωργίου" 

 

Αντί στεφάνων η οικογένεια Παπαγεωργίου επιθυμεί να κατατεθούν τα χρήματα ως δωρεές στον Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Η Αντηρίδα», με αιτιολογία “εις μνήμην Νικολάου Παπαγεωργίου”. 

Στοιχεία Τραπεζικού Λογαριασμού:
Τράπεζα Πειραιώς IBAN GR 720172 2630 00 52 6305 2135 663 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων