Καλά τα νέα από την Αυστραλία που πέρασε η περίοδος της γρίπης για φέτος. Δείτε τα στοιχεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Καλά τα νέα από την Αυστραλία που πέρασε η περίοδος της γρίπης για φέτος. Δείτε τα στοιχεία

Στην Αυστραλία, η περίοδος της γρίπης διαρκεί συνήθως από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, με κορύφωση τον Αύγουστο. #flu

του Αλέξανδρου Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr iatrikanea

Πάντα για να κρίνουμε τι μας περιμένει για τη γρίπη παίρνουμε τα δεδομένα της Αυστραλίας, αφού κατά την διάρκεια του δικού μας καλοκαιριού η Αυστραλία έχει χειμώνα και σήμερα πια μπαίνει στην άνοιξη. 

Στην Αυστραλία έχει προηγηθεί ο αντιγριπικός εμβολιασμός και έχουν καταγραφεί τα περιστατικά γρίπης. Από την εβδομάδα αυτή δε σταματά ο εμβολιασμός για την γρίπη και η γρίπη βρίσκεται σε ύφεση. Στην Αυστραλία, η περίοδος της γρίπης διαρκεί συνήθως από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, με κορύφωση τον Αύγουστο.

Φέτος εμφανίστηκαν από νωρίς κρούσματα γρίπης και στην χώρα μας. Ένας από τους λόγους είναι ότι η διακίνηση τουριστών από χώρες που είχαν ήδη περιστατικά γρίπης. Η γρίπη εμφανίστηκε φέτος δύο μήνες νωρίτερα στην Αυστραλία. Από εκεί και λόγω της έντονης καλοκαιρινής κινητικότητας άρχισε η διασπορά της στον υπόλοιπο κόσμο. Ένας από τους λόγους που ξεκίνησε νωρίτερα στην Αυστραλία, της οποίας ο χειμώνας συμπίπτει χρονικά με το δικό μας καλοκαίρι, είναι γιατί εκεί όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η ανοσία των ανθρώπων απέναντι στην γρίπη είχε πέσει πάρα πολύ τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Και είχε πέσει γιατί τα lockdown και τα παρατεταμένα μέτρα προστασίας σχεδόν εξάλειψαν την παρουσία της. Να σημειωθεί εδώ πως η Αυστραλία εφάρμοζε πολύ σκληρά lockdown λόγω κοροναϊού σχεδόν επί δύο έτη.

Τι έγινε λοιπόν φέτος στην Αυστραλία;

Με βάση τα δεδομένα του αντίστοιχου ΕΟΔΥ, στην Αυστραλία το NNDSS, φέτος καταγράφηκαν 223.678 περιστατικά εργαστηριακά επιπεβαιωμένης γρίπης. 295 θάνατοι που σχετίζονται με τη γρίπη έχουν κοινοποιηθεί στο NNDSS. Από την έναρξη της εποχικής επιτήρησης τον Απρίλιο του 2022, έχουν αναφερθεί 1.763 εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω γρίπης σε χώρους νοσοκομείων, εκ των οποίων το 6,8% εισήχθη απευθείας στη ΜΕΘ. Ο αντίκτυπος για τη μέχρι σήμερα σεζόν, όπως μετράται μέσω του ποσοστού των ερωτηθέντων στο FluTracking που απουσιάζουν από τις κανονικές του υποχρεώσεις και του αριθμού των ασθενών σε νοσοκομεία, με γρίπη, είναι χαμηλός έως μέτριος. Μέχρι σήμερα, το 82,5% των ειδοποιήσεων για επιβεβαιωμένη γρίπη που αναφέρθηκαν στο NNDSS ήταν γρίπη Α, εκ των οποίων το 94,5% ήταν γρίπη Α (χωρίς υπότυπο), το 0,9% ήταν γρίπη A(H1N1) και το 4,6% ήταν γρίπη A(H3N2). Η γρίπη Β αντιπροσώπευε το 0,1% των ειδοποιήσεων, λιγότερο από το 0,1% ήταν συν-λοιμώξεις Α&Β και το 17,3% ήταν άτυπες.

Αποτελεσματικότητα εμβολίου

Από τα 2.189 δείγματα που έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ μέχρι σήμερα, το 97,4% της γρίπης A(H1N1), το 94,0% της γρίπης A(H3N2) και τα 4 δείγματα γρίπης B/Victoria, χαρακτηρίστηκαν ως αντιγονικά παρόμοια με τα αντίστοιχα συστατικά του εμβολίου. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι ένα μέτρο της προστατευτικής επίδρασης των αντιγριπικών εμβολίων έναντι της γρίπης και των επιπλοκών της και είναι συνήθως περίπου 40-60%. Με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις από νοσοκομεία (FluCAN), η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εμφανίζεται στο χαμηλότερο άκρο του μέτριου εύρους το 2022.

Τι είχε γίνει το 2019; Toτε καταγράφηκαν 313.033 περιστατικά εκ των οποίων 3913 ήταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και 1000 θάνατοι. Αυτό σημαίνει ότι φέτος μετά από τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας 2020 και 21 όπου δεν υπήρχαν καθόλου κρούσματα γρίπης, επανεφανίστηκε η γρίπη αλλά αρκετά ήπια σε σχέση με το 2019


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων