Ήρθαν τα νέα εμβόλια που πιάνουν τις παραλλαγές. Ποιοι θα μπορούν να τα κάνουν; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ήρθαν τα νέα εμβόλια που πιάνουν τις παραλλαγές. Ποιοι θα μπορούν να τα κάνουν;

Eχουμε πάρει 400.000 δόσεις Pfizer, ενώ την άλλη εβδομάδα αναμένονται δόσεις κι από Moderna

 medlabnews.gr iatrikanea

Αν και την τελευταία εβδομάδα - σύμφωνα και με τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τον κοροναϊό - να σημειώθηκε μια σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων της τάξης του 20%, ωστόσο η εικόνα αυτή αναμένεται να ανατραπεί με την έλευση του φθινοπώρου. Προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο κύμα σοβαρών νοσηλειών και θανάτων, οι υγειονομικές αρχές επαναφέρουν το μαζικό εμβολιασμό, με τις επίσημες ανακοινώσεις να έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, την Δευτέρα 12 Σεπτέμβριο κι ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Στην Ελλάδα τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια

Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει επικαιροποιημένα εμβόλια: Αναλυτικότερα, έχουμε πάρει 400.000 δόσεις Pfizer, ενώ την άλλη εβδομάδα αναμένονται δόσεις κι από Moderna και από Pfizer.

H Ελλάδα έχει παραλάβει τα εμβόλια για αρχικά στελέχη 1 και 2 της Όμικρον, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα ακολουθήσουν αυτά για τις υποπαραλλαγές 4 και 5 (ή ΒΑ.4 και ΒΑ.5).

Ποιοι θα τα κάνουν και ποιοι αποκλείονται

Τα ενισχυτικά εμβόλια - σύμφωνα και με τα όσα συζητήθηκαν χτες από την Επιτροπή - απευθύνονται στους πολίτες που έχουν ήδη ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους.

Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί μόνο σε εμβολιασμένο πληθυσμό, δηλαδή σε άτομα που έχουν κάνει τις δύο βασικές δόσεις εμβολίου mRNA ή με το μονοδοσικό εμβόλιο.

Έτσι όσο είναι εντελώς ανεμβολίαστοι, δεν θα μπορούν να εμβολιαστούν.

Οι συστάσεις των ECDC και ΕΜΑ

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ανακοινώθηκαν και οι συστάσεις για τη χορήγηση των νέων επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της λοίμωξης covid-19 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Όπως επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι ειδικοί του ECDC και του ΕΜΑ, έχουν εγκριθεί δύο επικαιροποιημένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, τα Comirnaty Original/Omicron BA.1 και Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1, αντιστοίχως. Επιπλέον, ο EMA αξιολογεί ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο που περιέχει το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Omicron.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «ο έγκαιρος εμβολιασμός και η λήψη αναμνηστικών δόσεων ενόψει μιας πιθανής φθινοπωρινής και χειμερινής έκρηξης κρουσμάτων κοροναϊού είναι ουσιαστικής σημασίας για την προστασία των πολιτών και την αποφυγή επιβάρυνσης και κορεσμού των συστημάτων Υγείας. Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, συνιστάται να προσέλθουν για εμβολιασμό».

Υπογραμμίζεται επίσης πως τα αρχικά εμβόλια για τον κοροναϊό, το στέλεχος της Ουχάν, εξακολουθούν να παρέχουν προστασία από σοβαρή νόσηση, νοσηλεία και θάνατο και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αρχικούς εμβολιασμούς.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων