Εκατοντάδες ιατροί συμμετείχαν στην ημερίδα του ΙΣΑ με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-Προσωπικός Ιατρός» | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εκατοντάδες ιατροί συμμετείχαν στην ημερίδα του ΙΣΑ με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-Προσωπικός Ιατρός»

Γ. Πατούλης: "Πρέπει να γίνουν βελτιωτικές αλλαγές στο σύστημα. Ζητούμε καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, συμμετοχή όλων των ιατρών"
Εκατοντάδες ιατροί συμμετείχαν στην ημερίδα του ΙΣΑ με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-Προσωπικός Ιατρός»

medlabnews.gr iatrikanea

Οι θέσεις του ΙΣΑ για το θεσμό του προσωπικού ιατρού και οι βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος εκφράστηκαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της διαδικτυακής Ημερίδας που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με θέμα "Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-Προσωπικός Ιατρός", με τη συμμετοχή εκατοντάδων ιατρών που είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απορίες τους και να ενημερωθούν από τον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη και το Γ. Γραμματέα Μ. Θεμιστοκλέους.  

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης επανέλαβε το αίτημα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές, ελεύθερη επιλογή γιατρού, με τη συμμετοχή και μη συμβεβλημένων μέσω της πιστοποίησης, αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αποδεκτή κανένα είδος επιστράτευσης ενώ έκανε λόγο για διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Ενώ ξεκαθάρισε ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή και δεν θα γίνει αποδεκτή, οποιαδήποτε διαδικασία διακοπής της συνταγογράφησης, με άρση της πιστοποίησης που καθιερώθηκε το 2011, με αγώνες του ΙΣΑ. 

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης απηύθυνε πρόσκληση στους γιατρούς να συμμετάσχουν και δεσμεύθηκε ότι είναι ανοιχτός στα αιτήματά τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πρόκειται για το πιο ελεύθερο σύστημα που υπάρχει, καθώς ο κάθε πολίτης μπορεί να συνεχίσει να έχει το καθεστώς που έχει και σήμερα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κινητικότητα της Πρωτοβάθμιας Υγείας και κανένας περιορισμός στο επίπεδο Δευτεροβάθμιας ενώ δεν προβλέπεται καμία κύρωση για το γιατρό. Πρόσθεσε δε ότι διορθώσεις θα υπάρξουν και στις επόμενες φάσεις αφού το σύστημα ξεκινήσει να λειτουργεί.

Στο θέμα που ετέθη από τον Α’ Αντιπρόεδρο του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκο αναφορικά με τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς που θα δηλώσουν συμμετοχή στο σύστημα, διευκρίνισε ότι θα μπορούν και σαν προσωπικοί ιατροί να κάνουν πράξεις κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στη νέα σύμβαση που θα υπογράψουν.

Ενδιαφέροντα στοιχεία, για τη συμμετοχή των ιατρών στο νέο σύστημα έδωσε ο Γ. Γραμματέας Μ. Θεμιστοκλέους. Ειδικότερα, όπως ανέφερε έχουν εγγραφεί 4,4 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 50% του πληθυσμού ενώ καθημερινά εγγράφονται περίπου 19.000 με 20.000 πολίτες. Στα άτομα άνω των 65 ετών έχει κάνει εγγραφή ποσοστό άνω του 70% και στα άτομα 40 έως 64 ετών γύρω στο 60%. Υπάρχουν 3330 γιατροί ενταγμένοι στο σύστημα,  με τη συμμετοχή των ιδιωτών να ξεπερνά τους 1100 γιατρούς. Η κάλυψη με αυτό το δυναμικό, φτάνει στο 70% του πληθυσμού.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Επιμένουμε στην βελτίωση θεμάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών των γιατρών, ώστε να μπορέσει το κουρασμένο από την πανδημία και τις χρόνιες ανεπάρκειες του συστήματος υγειονομικό προσωπικό να αναταχθεί και να αποδώσει, διεκδικώντας καλύτερη υγεία για τους πολίτες,  αλλά και για τον λειτουργό της υγείας.

Αναφορικά με τις θέσεις του ΙΣΑ, ο Γ. Πατούλης διευκρίνισε τα εξής:

• Διαφωνούμε ως προς το 15λεπτο ανά ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη, την υγεία του ασθενούς και την αντοχή του ιατρού.

• Είμαστε αντίθετοι σε επιβολή ποινών. Είναι δικαίωμα ο προσωπικός γιατρός και όχι υποχρέωση, κατά τις σαφείς θέσεις του Συλλόγου μας.

• Πολλές είναι οι βελτιώσεις των οικονομικών όρων που ζητάμε, απαιτώντας μεταξύ άλλων και έξοδα συντήρησης των Ιατρειών και έντοκη καταβολή της ιατρικής αμοιβής εάν υπάρξει καθυστέρηση στο τέλος του μήνα.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κατέληξε:

«Συνεχίζουμε τον αγώνα, για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, για τον πολίτη και αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και οικονομικών απολαβών, για τον ιατρικό κόσμο. Στόχος μας είναι να μπορεί ο γιατρός να ζει με αξιοπρέπεια στη χώρα του και να σταματήσει η μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού».

Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν από τα μέλη του Δ.Σ του ΙΣΑ. Ειδικότερα συμμετείχαν οι κ. κ. Φώτιος Πατσουράκος, Α’ Αντιπρόεδρος,  Ευστάθιος Τσούκαλος, Γενικός Γραμματέας, Πολυτίμη Λεονάρδου, Ανδρέας Φουστάνος, Γεώργιος Μαρίνος, Παναγιώτης Ψυχάρης, Σωτήριος Καλιαμπάκος, Αναστάσιος Χατζής, Γιάννης Κεχρής καθώς επίσης και ο Γ. Γραμματέας του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου, ο Γιάννης Καλλιάτσος, π. Μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ και η Θεοφανεία Τσαχαλίνα, Αναπληρώτρια Ταμίας Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων