Ποιος ο λόγος που παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένες θανατηφόρες καρδιακές προσβολές στην Αυστραλία; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ποιος ο λόγος που παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένες θανατηφόρες καρδιακές προσβολές στην Αυστραλία;

Η πανδημία, καθώς η καθυστερημένη περίθαλψη και οι επιπτώσεις της COVID-19 στην υγεία της καρδιάς οδηγούν σε σημαντική αύξηση των σοβαρών καρδιακών πρ

 medlabnews.gr iatrikanea

Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι καρδιακές προσβολές που καταλήγουν σε θάνατο στην Αυστραλία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότεροι από 10.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισχαιμική καρδιακή νόσο (στεφανιαία νόσο) τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, περίπου 17% περισσότεροι από ό,τι θα αναμενόταν σε ένα κανονικό έτος.

Όπως έδειξε η ανάλυση των δεδομένων θνησιμότητας από το Actuaries Institute, περί τους 2.300 θανάτους από ισχαιμική καρδιοπάθεια κατά τα έτη 2021 και 2022 θεωρούνται «υπερβάλοντες» (excess), πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται εκτός του αναμενόμενου φυσικού εύρους.

Ο λόγος; Η πανδημία, καθώς η καθυστερημένη περίθαλψη και η «καταστροφική επίδραση» της COVID-19 στην καρδιά οδηγούν σε σημαντική αύξηση των σοβαρών καρδιακών προβλημάτων.

«Οι θάνατοι με ισχαιμική καρδιοπάθεια αφορούν πραγματικά αποφράξεις των αιμοφόρων αγγείων. Και όταν έχετε αποφράξεις στα αιμοφόρα αγγεία, τότε προκαλείται βλάβη στον καρδιακό μυ και η καρδιά σας ‘αποτυγχάνει’ και μπορεί να οδηγηθεί σε καρδιακή ανακοπή, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά σταματά», δήλωσε στην The Age ο καθηγητής Steve Nicholls, διευθυντής του Victorian Heart Hospital.

Κορυφαίοι ειδικοί σε θέματα καρδιακών παθήσεων λένε ότι τα στατιστικά στοιχεία θανάτων είναι ανησυχητικά, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη. Για χρόνια, οι καρδιακοί θάνατοι αποτελούσαν την κύρια αιτία θανάτου στην Αυστραλία. Η πανδημία αύξησε απλώς τους παράγοντες κινδύνου.

«Είναι κατά κάποιο τρόπο η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», επεσήμανε από την πλευρά του στην αυστραλιανή εφημερίδα ο καθηγητής Tom Marwick, διευθυντής του Baker Heart and Diabetes Institute.

«Προϋπήρχε το βάρος των παραγόντων κινδύνου, και ήρθε μια μολυσματική ασθένεια επιπλέον με ένα σωρό φλεγμονές, και αμέσως έχουμε αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων».

Ο κορονοϊός έχει «ενοχοποιηθεί» για αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature να διαπιστώνει ότι τα ποσοστά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν σημαντικά υψηλότερα στους βετεράνους στρατιωτικούς που είχαν αναρρώσει από COVID-19, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν περάσει τη νόσο.

Μια πρόσφατη μελέτη στην Αυστραλία διαπίστωσε επίσης ότι οι νοσηλείες από μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του καρδιακού μυός) και περικαρδίτιδα (οίδημα της μεμβράνης που περιβάλλει την καρδιά), πνευμονική εμβολή, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν σημαντικά συχνότερες μετά την COVID-19.

Ενώ σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας έχουν συνδεθεί με τα εμβόλια κατά της COVID-19, η Υπηρεσία Θεραπευτικών Προϊόντων (Therapeutic Goods Administration – TGA) αναφέρει ότι τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά καταγράφουν βελτίωση σε λίγες ημέρες.

Οι ειδικοί λένε ότι ο εμβολιασμός θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος (crucial) για όσους έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Ο αριθμός των «υπερβάλοντων» θανάτων στην Αυστραλία εκτοξεύθηκε σε 15.400 το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ενώ η πλειονότητα αυτών των θανάτων ήταν από COVID-19, η χώρα καταγράφει επίσης σημαντικά αυξημένα ποσοστά θανάτων από διαβήτη, εγκεφαλικά επεισόδια και ισχαιμική καρδιοπάθεια.

Οι καρδιολόγοι πιστεύουν ότι οι αυξημένοι θάνατοι από ισχαιμική καρδιοπάθεια συνδέονται πιθανώς με τις επιβλαβείς συνέπειες της COVID-19, αλλά και με την καθυστέρηση των διαγνώσεων, της πρόληψης και της θεραπείας εν μέσω της πανδημίας.

«Επομένως, δεν είναι μόνο ότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν, αλλά βλέπουμε πολλούς ανθρώπους σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών σταδίων (καρδιακής) νόσου», ανέφερε ο ο καθηγητής Steve Nicholls.

Τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να μιλήσουν με τον GP τους για να κάνουν έναν έλεγχο της υγείας της καρδιάς τους.

«Γνωρίζουμε τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Γνωρίζουμε ότι είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για το οικογενειακό σας ιστορικό, αλλά μπορείτε να κάνετε κάτι για όλα τα άλλα».

Η Δρ Amanda Buttery, υπεύθυνη κλινικών δεδομένων του Heart Foundation, δήλωσε ότι υπήρξε μια «καθησυχαστική» αύξηση το 2022 στον αριθμό των Αυστραλών που υποβάλλονται σε καρδιολογικό έλεγχο, μετά από σημαντικές μειώσεις εν μέσω των lockdowns και του πρώτου κύματος της «Όμικρον» πέρυσι. Τον Νοέμβριο του 2022 καταγράφηκε ρεκόρ αιτήσεων για έλεγχο της υγείας της καρδιάς.

Ωστόσο, η Δρ Buttery επεσήμανε ότι το Heart Foundation παραμένει αρκετά ανήσυχο σχετικά με τα όλο και περισσότερα στοιχεία διεθνώς για τη σύνδεση μεταξύ της μακράς-COVID και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Η μόλυνση με COVID-19 επιδεινώνει τις προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης περισσότερων από 20 καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων της καρδιακής προσβολής, των θρόμβων αίματος, της καρδιακής ανεπάρκειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου», είπε.

«Η μόλυνση με COVID στην Αυστραλία αυξήθηκε σημαντικά το 2022. Δεν έχουμε ακόμη δει τον πλήρη αντίκτυπο αυτής της κατάστασης στα δεδομένα υγείας».

Έως τώρα τουλάχιστον 17.717 Αυστραλοί έχουν χάσει τη ζωή τους από COVID-19, ανέφερε η The Age και έχουν καταγραφεί 14 θάνατοι που σχετίζονται με τα εμβόλια κατά της νόσου αυτής, ενώ έχουν χορηγηθεί 64 εκατ. δόσεις στη χώρα.

ΑΥΞΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

Οι θάνατοι COVID-19 ήταν και πάλι αυξημένοι στη Βικτώρια την προηγούμενη εβδομάδα (156), παρά τη μείωση των κρουσμάτων (κατά 37% σε λίγο κάτω από 5.000) και των νοσηλευόμενων (341, -27%).

Ο μέσος αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν λόγω κορονοϊού κάθε μέρα ήταν 22, μία αύξηση 5,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση του επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας, καθηγητή Brett Sutton.

«Συνεχίζουν να υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι η κορύφωση του κύματος Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου έχει παρέλθει», δήλωσε ο κ. Sutton. Η αύξηση των θανάτων, είπε, ήταν αναμενόμενη, μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των κρουσμάτων. Ακόμη, ανέφερε ότι τα μη αναγνωρίσιμα νέα στελέχη κορονοϊού αποτελούν το 17% των ανιχνεύσεων των υγρών αποβλήτων. «Η μετάδοση καθοδηγείται από πολλαπλές παραλλαγές της ‘Ομικρον’», εξήγησε. Η έκθεση επισημαίνει ότι το κυρίαρχο στέλεχος είναι η παραλλαγή «XBF» (35% των ανιχνεύσεων), ακολουθούμενη από την BQ. 1 / BQ. 1.1 (περί το 16%). Οι ειδικοί σε θέματα μολυσματικών ασθενειών προειδοποιούν μάλιστα, σύμφωνα με την The Age, ότι σχεδόν όλα τα διαθέσιμα αντιιϊκά φάρμακα είναι όλο και πιο αναποτελεσματικά έναντι της πληθώρας των «απογόνων» της «Όμικρον» που κυκλοφορούν τώρα στην Αυστραλία. Αυτό έχει κλιμακώσει την επείγουσα ανάγκη για εξέλιξη στα φάρμακα που απαιτούνται για την προστασία των πιο ευάλωτων ατόμων οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19.


Πηγή neoskosmos.com

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων