επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Στην ανάκληση γνωστής βιολογικής σοκολάτας προχώρησε ο ΕΦΕΤ, όπως γνωστοποίησε σήμερα, Πέμπτη (30/3).
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρονται δύο κωδικοί δύο αντίστοιχων γεύσεων, ενώ επισυνάπτονται και οι σχετικές φωτογραφίες των συσκευασιών τους.
«Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση από τη βέλγικη εταιρεία «Kim’s Chocolates NV» στην ελληνική αγορά βιολογικών σοκολατών για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε α’ ύλη (αμύγδαλα) στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1 και άθροισμα αφλατοξινών σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα ανώτατα νομοθετικά όρια», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα παρακάτω προϊόντα:
«ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟ 72% ΚΑΚΑΟ» με εμπορική ονομασία «CACHET» σε συσκευασία των 100g, με αριθμό παρτίδας 22343 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 09/03/2024 «ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΚΕΡΑΣΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟ 57% ΚΑΚΑΟ» με εμπορική ονομασία «CACHET» σε συσκευασία των 100g, με αριθμό παρτίδας 22302 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 29/01/2024
O ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκληση/απόσυρση των συγκεκριμένων παρτίδων των ανωτέρω προϊόντων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων του Βελγίου FASFC προχώρησε σε ανάκληση γνωστής σοκολάτας λόγω πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε αφλατοξίνες. .
Η Kim’s Chocolates είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές του Βελγίου και ο νούμερο 1 εξαγωγέας σοκολάτας σε περισσότερες από 67 χώρες. Στην Ελλάδα οι σοκολάτες Cachet, πωλούνται από δεκάδες καταστήματα καθώς και διαδικτυακά.
Επιπλέον η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος. Η χρόνια αφλατοξίκωση προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία επειδή οι αφλατοξίνες είναι ευρέως διαδεδομένες σε χαμηλά επίπεδα στο περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου