Προσοχή ανακαλείται από τον ΕΦΕΤ πολύ γνωστή Βελγική σοκολάτα γιατί περιέχει επικίνδυνες αφλατοξίνες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Προσοχή ανακαλείται από τον ΕΦΕΤ πολύ γνωστή Βελγική σοκολάτα γιατί περιέχει επικίνδυνες αφλατοξίνες

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων του Βελγίου FASFC προχώρησε σε ανάκληση γνωστής σοκολάτας λόγω πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε αφλατοξίνες

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Στην ανάκληση γνωστής βιολογικής σοκολάτας προχώρησε ο ΕΦΕΤ, όπως γνωστοποίησε σήμερα, Πέμπτη (30/3). 

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρονται δύο κωδικοί δύο αντίστοιχων γεύσεων, ενώ επισυνάπτονται και οι σχετικές φωτογραφίες των συσκευασιών τους.

«Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση από τη βέλγικη εταιρεία «Kim’s Chocolates NV» στην ελληνική αγορά βιολογικών σοκολατών για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε α’ ύλη (αμύγδαλα) στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1 και άθροισμα αφλατοξινών σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα ανώτατα νομοθετικά όρια», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα παρακάτω προϊόντα:

«ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟ 72% ΚΑΚΑΟ» με εμπορική ονομασία «CACHET» σε συσκευασία των 100g, με αριθμό παρτίδας 22343 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 09/03/2024 «ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΚΕΡΑΣΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟ 57% ΚΑΚΑΟ» με εμπορική ονομασία «CACHET» σε συσκευασία των 100g, με αριθμό παρτίδας 22302 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 29/01/2024

O ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκληση/απόσυρση των συγκεκριμένων παρτίδων των ανωτέρω προϊόντων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων του Βελγίου FASFC προχώρησε σε ανάκληση γνωστής σοκολάτας λόγω πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε αφλατοξίνες. .

Η Kim’s Chocolates είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές του Βελγίου και ο νούμερο 1 εξαγωγέας σοκολάτας σε περισσότερες από 67 χώρες. Στην Ελλάδα οι σοκολάτες Cachet, πωλούνται από δεκάδες καταστήματα καθώς και διαδικτυακά.

Η αφλατοξίνη είναι δηλητήριο που προκαλεί καρκίνο. Παράγεται από μύκητες (Aspergillus flavus και parasiticus) που αναπτύσσονται σε τρόφιμα ή σε ζωοτροφές ιδιαίτερα στο καλαμπόκι και στα φιστίκια.

Η αφλατοξίνη μπορεί να προκαλεί οξεία νέκρωση του ήπατος (αφλατοξίκωση), κίρρωση και καρκίνο του ήπατος σε διάφορα ζώα. Κανένα είδος ζώου δεν είναι ανθεκτικό στις οξείες τοξικές επιδράσεις της αφλατοξίνης. Είναι λογικό ότι και οι άνθρωποι επηρεάζονται με ανάλογο τρόπο.

Επιπλέον η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος. Η χρόνια αφλατοξίκωση προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία επειδή οι αφλατοξίνες είναι ευρέως διαδεδομένες σε χαμηλά επίπεδα στο περιβάλλον.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων